Nazdravita ljubezni!

Praznik vina oziroma martinovo je idealen čas, da se ob dobri hrani in najboljši žlahtni kapljici zbližaš s svojim (bodočim) najdražjim.

Nazdravita ljubezni! (foto: shutterstock) shutterstock
8. 11. 2018 | Promocijsko sporočilo

Še najbolj ga boš očarala, če večerjo pripraviš sama. Ne oziraj se na nič drugega kot na to, da veš, kaj zmoreš in kaj oba rada jesta. Tudi v času martinovanja lahko namesto race na primer pripraviš katero drugo meso, kot je puranje, piščančje ali goveje, lahko pa tudi ribo, če vama je to bližje. Zakaj pa ne? Če svoje družbe še ne poznaš do obisti, boš še najmanj zgrešila, če se odločiš za lahko meso. Pri tem je gotovo pomembno tudi, da vsaj približno veš, kako s hrano spajati vino, saj bodo gastronomski užitki tako na vrhuncu, vajino razpoloženje pa seveda prav tako.

Hitri tečaj spajanja jedi z vinom

Pazi predvsem, da vino ne prevlada nad okusom hrane, hitro lahko na primer 'povozi' lahko hrano, kot so ribe in morski sadeži, zato ob tem raje postrezite belo vino, kot so rebula, pinela, zelen in rizling. Če se raje odločaš za tuje sorte, pa izberi sauvignon, sivi ali beli pinot. Lažje meso, kot so goveji zrezki, puran ali piščanec, se prav tako lepo spoji s temi vini, poleg tega pa še s chardonnayi. Divjačina, bifteki in svinjina se bolje razumejo z rdečimi sortami, kot so cabernet-sauvignon, merlot, modri pinot, modra frankinja.

Ko izbiraš vino, misli na svojega spremljevalca, če ga le poznaš toliko, da veš, kakšni okusi so mu po godu. 

Vsekakor pa upoštevaj eno najbolj univerzalno pravilo: izberi vino, ki ga poznaš in je tebi všeč.

Mercator, v katerega hipermarketih se povečuje izbor vin, med katerimi jih je kar 90 % slovenskih, je ob tej priložnosti pripravil natečaj Radi imamo domače, vina iz slovenskih avtohtonih sort in med 71 izbral 3 vinarje oziroma 3 vina, ki bodo umeščena na prodajne police izbranih Mercatorjevih hipermarketov. Zgodbe vseh so zanimive in vina odlična, kot ljubiteljico belega vina, ki ga boš na primer postregla ob ribi, pa te bo vsekakor navdušila Rebula Bizjak 2017.

Vinska zgodba domačije Bizjak

Domačija Bizjak leži na vzhodu Goriških brd. V vinogradih imajo zasajenih 50 tisoč trsov, največ rebule. Od belih sort, ki predstavljajo polovico vinogradniškega pridelka, gojijo še sivi pinot, chardonnay, rumeni muškat in beli pinot. Od rdečih sort pa negujejo cabernet sauvignon, merlot in refošk.

Gospodar kmetije Vojko Bizjak prizna, da je kmetija zdaj kar velika, začetki pa so bili skromni in težki. »Tata in mama sta pridelala malo vina, malo sadja in zelenjave. Kombinirali smo, da bi preživeli.«

A z veliko truda se je izšlo. Lani so tako dali prva vina na ocenjevanje in takoj dobili šampiona za penečo se rebulo na Great American International Wine Competition. »Ime vina je grganja, to je staro ime za rebulo. Zorela je dve leti na kvasovkah. Lani smo dobili tudi zlato medaljo na ocenjevanju Vino Ljubljana, za rebulo letnika 2016. Zraven še sedem srebrnih medalj,« se pohvali Bizjak.

Bizjakovi danes pridelajo okrog 70 tisoč litrov, od tega napolnijo 30 tisoč steklenic. Preostalo se proda kot odprto vino.

Rebula Bizjak 2017
... je svetlo rumene barve, vonj je sorten, nekoliko zadržan, a vseeno zelo pester. Spominja na rumeno sadje in jabolka, začutiti pa je mogoče tudi travniške note. Značilne so nekoliko višje kisline in mineralnost. Vino je nežno, z dolgim pookusom. Rebulo ponudimo kot aperitiv ali spremljevalko morskih jedi in jedi iz morskih sadežev, lahko pa tudi k hladnim mesnim predjedem.

Od 19. novembra jo najdete tudi na policah v prodajalnah Mercator Šiška, Ljubljana Šmartinska, Maribor Tabor, hipermarket Koper in v Maxi market.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!