Natečaj za najboljšo protestno pesem ali družbeno satiro

Revija MENTOR in JSKD skupaj s studiem MV razpisujeta natečaj za Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem ali družbeno satiro.

11. 6. 2013
  • Kakšna pa je dandanes naša družba?! je zagodrnjal William Tell in izstrelil puščico ...

Stara resnica pravi, da je treba družbi vedno nastavljati zrcalo in časi so dandanes kot ukrojeni za zrcala in ogledala! Zgodovina pove, da je najučinkovitejše družbeno zrcalo vedno bila satira, ki hodi z roko v roki s protestno pesmijo.

A ne pozabi – nobeno pravo zrcalo ni tako vroče, kot se skuha; protestna pesem in družbenokritična satira nasploh nista golo rohnenje in prazno besedičenje s stokrat prežvečenimi puhlicami in rimami, ampak tudi in predvsem sposobnost satiriziranja dandanašnjika, umetnost različnih vidikov in perspektiv sodobnosti ter veščina uporabe medbesedilnih in drugih kakovostnih sorodnih postopkov, ki iz kritične misli naredijo poezijo!

Slovencem izročilo satire in družbene kritike nasploh ni tuje; v poeziji smo imeli denimo Levstika, Stritarja, Milčinskega očeta in sina, Roba, Menarta, Fea, še vedno imamo Borisa A. Novaka, Rozo, Jano Kolarič in še koga;  prav tako je naše satirično-protestno izročilo močno prisotno v glasbenih vodah z imeni, kot so denimo Jani Kovačič, Marko Brecelj in Lačni Franzi. Imamo Tomija Lorberja, Martin Ramoveš Band, Danija Bedrača, Tadeja Vesenjaka, Actoona, Xenio Jus, Pridigarje, Same babe in druge. Omenjenih je zgolj nekaj; v naši literarnoglasbeni zgodovini jih je še več in upamo, da se naboru pridruži še kdo.

Iščejo se torej, umetniki kakovostnega protesta ali družbene satire!

Takole se glasijo določbe sodelovanja:

  • natečaj je anonimen;
  • natečaj je namenjen delovnemu in ustvarjalnemu ljudstvu;
  • pesmi prijaviš z namenom brezplačne objave v reviji Mentor v primeru izbora in za uglasbitev v javno dobro;
  • vsak avtor sme poslati največ dve pesmi;
  • v elektronski obliki naj pisarska duša pošlje svoje poetične ideje do ponedeljka, 19. avgusta 2013, na e-naslov: mentor@jskd.si.

Pristavljajo še:

  • ker je razpis anonimen, naj bo vsaka pesem opremljena s šifro, v posebni priponki pa naj čakajo pravi podatki, ki bodo znani šele po odločitvi žirije, najkasneje 14 dni po izteku roka za prijavo;
  • žirija, v kateri tičijo umna protestniška telesa z imeni Ksenija Jus, Jure Longyka, Aida Kurtović in Matej Krajnc, bo pregriznila vse prispele feferone in ugotovila, kateri najbolj useka;
  • na podlagi največ 5 najboljših besedil bodo izbrane znane in manj znane  glasbene skupine (Martin Ramoveš Bend, Antioksidanti, Matalaja, Napačna diagnoza ...) pripravile demo  posnetke, med katerimi bo žirija v sodelovanju z avtorjem izbrala najboljšo uglasbeno pesem!

Nagrada za najboljši feferon bosta uglasbitev in posnetek izbranega besedila ter najmanj dve javni predstavitvi.

Prvi ekskluzivni predstavitvi uglasbenega komada bosta na radiu VAL 202 in portalu MMC RTVSLO, sledili bodo radijska predvajanja ter javni nastop v petek, 18. oktobra 2013, v Slovenj Gradcu v okviru Festivala mlade literature, Urška.

Odločitev žirije ima biti nepreklicna brez možnosti pritožbe ali groženj žiriji.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri