Nasveti in triki za varen način spletnega nakupovanja (piše: Tjaša Kokalj)

Nakupovanje prek spleta postaja vedno bolj priljubljeno tudi v Sloveniji in vedno več je strani, ki pošiljajo svoje izdelke tudi k nam. Zase lahko rečem, da sem že prava mojstrica spletnega nakupovanja in imam kar nekaj nasvetov, kako se lotiš varnega nakupa, ki se bo izkazal tudi za uspešnega.

Nasveti in triki za varen način spletnega nakupovanja (piše: Tjaša Kokalj) (foto: Tjaša Kokalj  Jerala) Tjaša Kokalj Jerala
24. 4. 2017

1. Pozitiva

Seveda to ne pomeni, da greš v nakup brezglavo in samo z nasmehom, ali pa da se prej ne pozanimaš, ali je spletna stran preko katere naročaš izdelek, vredna zaupanja.

Govorim o tem, da če greš v nakupovanje s predispozicijo, da bo roba slaba, da se bo kaj zakompliciralo, da pošiljka ne bo prišla, boš po nekem nesrečnem naključju imela več možnosti, da bo do zapleta res prišlo.

Sicer pa: tudi zapleti se dajo rešiti! Ampak če se boš že na začetku prepričevala, da spletno nakupovanje ni zate, potemtakem se ga raje ne loti!

In to ne govorim kar tako, veliko prijateljic in kolegic me namreč o spletnem nakupovanju ves čas sprašuje, ene bi, pa se ne upajo, druge bi tudi, pa se jim ne da … in tako dalje. In pri osebi, ki komplicira, bo sigurno šlo nekaj narobe. In je tudi šlo, verjemi mi.

To seveda ne pomeni, da jaz nisem imela slabega ali ponesrečenega nakupa, ker sem na splet odklikala z nasmehom na obrazu in pozitivo v mislih. Seveda so prišle stvari, oblačila, torbice, dodatki, čevlji, ki:

- so bili premajhni/preveliki,
- so smrdeli (še posebno izdelki iz Kitajske),
- niso izgledali kot fotografija na spletu (še posebno izdelki iz Kitajske),
- so bile slabe kakovosti in tako dalje.

Moram pa dodati, da niti enkrat nisem vrnila izdelka, ker sem se vedno znašla drugače – če je bila stvar prevelika, sem jo poizkusila predelati/nositi drugače, če je bila premajhna sem jo podarila naprej, če je izdelek smrdel, ni izgledal kot fotografija na spletu ali bil slabe kakovosti, pa sem ga preprosto zabrisala v smeti, ker je bil ta izdelek po vsej verjetnosti iz Kitajske in zanj nisem plačala več kot 10 evrov.

Torej: moja krivda, ko sem še v bolj zgodnjih letih spletnega nakupovanja pričakovala, da bo obleka za 3 evre enake kakovosti kot obleka za 50 ali 100 evrov. Tukaj preprosto ni logike.

Seveda so se takšni nakupi največkrat dogajali na eBayju, ali še slabše AliExpressu, kjer pa je prodajalcem mar za vsak pozitiven feedback in ko sem jim opisala svoje nezadovoljstvo nad prejetim izdelkom, so mi preprosto brez vprašanja vrnili denar.

Ja, tudi tiste 3 evre, brez da bi zahtevali pošiljko nazaj.

2. Dobra spletna prodajalna

Kaj je sploh dobra spletna prodajalna, oziroma dober ter zaupanja vreden spletni prodajalec? To se zelo hitro vidi že pri sami priljubljenosti spletne strani, ki ponuja nakupe.

Strani kot so Amazon, eBay in podobne naj ne bi bile problematične, saj imajo zelo dobro skrb in podporo za stranke in probleme hitro rešujejo. 

Strani s pretirano nizkimi cenami (te ponavadi bazirajo na Kitajskem), nerealno ugodnimi ponudbami in brez obširnih kontaktnih informacij so že v osnovi sumljive.

Svetujem, da pred nakupom vedno pogledaš feedbacke od prejšnjih nakupovalcev, te so namreč najbolj kredibilne, če imaš kakšno vprašanje za kupca, si pozorna na to, kako hitro odgovori in kakšni – kako poglobljeni – so odgovori.

Pomembno je tudi, koliko izbire ima za plačevanje – osebno ne rada plačujem na spletnih straneh, kjer je številko kartice potrebno vedno znova vpisovati in najraje uporabljam varen način plačevanja – to je PayPal.

Enkrat so mi namreč kartico že poizkušali zlorabiti – pišem poizkušali, ker sem že vse porabila, tako da mi niso mogli nič vzeti dol – ampak me je o tem moja banka takoj obvestila in začela s postopki preklica kreditne kartice.

Zame je bila to velika lekcija in sedaj (skoraj) vedno uporabljam PayPal.

V primerih, ko stran ne ponuja PayPala, pa presodim, ali je vseeno vredna zaupanja. Vedno bodi nadvse previdni, kadar zaupaš podatke o svoji kreditni kartici – pri plačevanju mora biti uporabljen šifriran protokol HTTPS, kar lahko preverite v naslovni vrstici, kjer se URL začne s kratico HTTPS namesto HTTP, poleg kratice pa se nariše tudi ključavnica.

3. Varovanje osebnih podatkov

Ta točka se nanaša na zgornjo, kajti vedno vpišem le potrebne podatke, torej podatke ozmačene z zvezdico. 

Ob registraciji bodi pozorna, katere podatke delite in kaj ponudnik dejansko potrebuje, da obdela naročilo.

Če določenih podatkov ne želiš deliti, je najbolje, da spletno stran zapustiš in nakup opraviš drugje.

4. Katero velikost izbrati?

Ta točka se bolj dotika oblačil in čevljev, a je prav tako eno najbolj pogostih vprašanj, ki mi ga zastavijo prijateljice. In zadnjič sem odgovor kar nestrpno zakričala: če si v Sloveniji 38-ka, boš 38-ka tudi drugod po svetu, samo pravilno je treba cifro pretvoriti.

Velika Britanija ima na primer svojo lestvico velikosti, tam številke 38 ‘ne poznajo’, ampak imajo vseeno vedno tabelo, ki ‘čudežno’ pretvori iz UK v EU velikosti.

Poleg tega je tabela skoraj vedno opremljena s še bolj obširnimi podatki kot so centimetri – okoli prsi, pasu, bokov, dolžine hlač in podobno, če teh podatkov ni, pa lahko prodajalcu še vedno pišeš z vprašanji.

Pri Kitajskih številkah je treba upoštevati, da so Kitajke zelo nizke ženske in da bo nekaj, kar na fotografiji izgleda kot luštna poletna oblekica, na tebi izgledalo kot top (verjemi, se mi je že zgodilo).

Zato vedno preveri tabelo velikosti, še posebno ko greš v bolj ‘rizkantne’ nakupe kot so čevlji (tam je pomemben skoraj vsak milimeter).

Tukaj se potem skoraj vedno hkrati pojavlja vprašanje: kaj pa hlače?, kako vem, da mi bo to dobro stalo? in podobno.

Odgovor je, ne veš točno, kako ti bo obleka stala, ampak še enkrat, če ne kompliciraš, če si takšna kot jaz, ki tudi v Sloveniji ne grem vse pomeriti v garderobo, potem boš ok.

Res pa je tudi, da tudi sama ne kupujem kakšnih ‘sumljivih’ krojev, za katere res ne moreš vedeti, kako se bodo obnašali.

Ampak zame je to čarobnost spletnega nakupovanja. Ja, seveda, včasih doživiš manjše razočaranje, ampak vaja dela mojstra in skoraj vse se da vrniti.

Prav tako zelo uporabna informacija zame je podatek o merah ali pa vsaj višini mankenke, ki oblačilo nosi. Tako zelo hitro dobim predstavo, kako bo oblačilo izgledalo na meni.

5. Pozor na poštnino in carino

Spletni nakupi so pogosto izvedeni zaradi boljših ponudb, ki jih ponujajo trgovine, do katerih se lahko sprehodimo.

Ampak cena izdelka je nekaj, sedaj pa je treba upoštevati še poštnino, ki jo pripravi prodajalec in pa možnost carinjenja izdelka.

Poštnine lahko precej podražijo tvoje spletno nakupovanje. Poštne stroške ti bo sistem prištel običajno na koncu, tik pred potrditvijo nakupa.

Ponavadi je na voljo tudi več različnih zneskov, ki so pogojeni z različnimi čakalnimi dobami izdelka, zato je treba biti pozoren tudi na to in pretehtati vse možnosti.

Na carinske dajatve je treba biti pozoren, če opraviš spletno nakupovanje od trgovca izven EU.

Običajno gre tu za trgovce iz ZDA in Kitajske, Hong Konga, Singapurja in podobno.

Za te izdelke se opravijo carinski postopki, vendar se za vse pošiljke do vrednosti 22€ (brez poštnine) ne plača nobenih dajatev.

Če je vrednost pošiljke tvojega spletnega nakupa nad 22€, vendar ne presega 150€, ti bodo obračunali samo DDV po trenutno veljavni stopnji.

Če pa bo vrednost pošiljke več kot 150€ boš morala plačati tako DDV, kot tudi carino.

6. Ko zaključiš s spletnim nakupom

Ko boš zaključila tvoje spletno nakupovanje, boš na svoj elektronski naslov dobila potrditev nakupa.

Obvezno ga shrani, da ti bo pri roki, če bi vendarle šlo kaj narobe. Še najbolje pa je, da ga natisneš, saj velja kot nakupna pogodba in račun hkrati.

Samoumevno je, da prav tako upravljaš s trdnim e-poštnim naslovom. Naj pa elektronska pošta ne bo sredstvo za dvosmerno komunikacijo, prek njega namreč ni priporočljivo pošiljanje svojih osebnih podatkov trgovcem, sploh pa ne podatkov kreditne kartice. Ravno prevare prek e-pošte so najpogostejše.

Za konec pa še seznam mojih najljubših in najbolj uporabljenih spletnih strani:

- ASOS.COM
- RIVERISLAND.COM
- BOOHOO.COM
- EBAY.CO.UK (še vedno;)
- ETSY.COM
- NET-A-PORTER.COM (zgolj ob posebnih priložnostih ;)
- OUTNET.COM
- HM.COM
- ZARA.COM
- SHOP.MANGO.COM

Pa veselo in varno nakupovanje ti želim!

Pripravila: Tjaša Kokalj Jerala
Fotografije: osebni arhiv, Profimedia

PREBERI ŠE: 16 trikov, kako ohraniti (ali predelati) oblačila! in Tako boš enkrat za vselej naredila red v svoji omari!