Naravnost škandalozno! Mora biti Slovenija res najdražja?

Saj poznaš tisto, ko se pred nakupom izdelka malo pozanimaš, pa klikaš po internetu in ti iskalnik Google ob slovenskih zadetkih ponudi še kakšen soroden izdelek tujega trgovca. In če je zraven pripisana cena, si morda že opazila, da je tuja cena pogosto nižja.

Naravnost škandalozno! Mora biti Slovenija res najdražja?  (foto: profimedia) profimedia
11. 12. 2013

Razlika v ceni: pralni stroj 168€, TV 289€, sesalnik 124€ ...

In kaj si naredila (oziroma kaj naredimo)?

Nič, pomislimo na vse možne težave z naročanjem v tujini, ki so nam jih vcepili v teh kratkih letih virtualnega spletnega vesolja. Pa vendar: pozabljamo, da živimo v Evropski uniji in da nas ščiti marsikateri zakon. Ne (še) sicer pred nepremišljenostjo, a že s povsem običajno stopnjo pazljivosti pri spletnem nakupovanju bo lahko tvoj nakup naslednjič bistveno cenejši.

V to so se prepričali tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Razlike so lahko velike, tako da se včasih splača dodaten napor in poiskati ponudbo na spletu. A hkrati ne bo odveč pogled na garancijske pogoje... V primeru težav s spletnimi trgovci iz drugih držav članic EU vam Evropski potrošniški center nudi brezplačno pomoč.

Iz Bruslja se vse sliši lepo.

Evropska unija mora postati enotni trg, nakupovanje po spletu pač nima meja.

Nemalokrat visokoletečim besedam dodajo, naj se potrošniki nikar ne bojmo čezmejnega nakupovanja, a hkrati se ne zavedajo, da je realnost pogosto daleč od želenega enotnega trga. Primerov je veliko in vsi niso usmerjeni le ven iz Slovenije:

  • pomisli samo na to, da so pri nas avtomobili med najcenejšimi v Evropski uniji, a v salonih se ne tare niti Avstrijcev ob severni niti Italijanov ob zahodni meji. Jezik v obeh primerih ni problem, avtomobili so tako rekoč enaki, kaj se torej dogaja?

Težave z jezikom smo na internetu dovolj spretno premagovali s sicer okornim Googlovim prevajalnikom. Osnovno sporočilo smo brez težav razumeli, za kaj več bi se morali malo bolj potruditi, najti nekoga, ki jezik res razume, ali pa prodajalca preprosto povprašati v enem od jezikov, ki ga razumemo mi (da slovenščina tu ni ravno najvišje na seznamu, se nekako razume).

"Kjer je volja, tam je tudi pot, in lotili smo se nakupa petih izdelkov, ki se med seboj ne razlikujejo le po namenu uporabe, ampak tudi po velikosti in teži: od merilnika krvnega tlaka do pralnega stroja. Rezultat je izjemno nespodbuden za slovenske spletne trgovce: prav pri vseh izdelkih smo najvišje cene odkrili v Sloveniji!"

Slovenski pralni stroj pri nas najdražji

Cene so v posamezni državi najprej iskali po spletnih iskalnikih, nato pa so pri nekaterih najcenejših ponudnikih preverili, ali nam izdelek lahko pošljejo na slovenski naslov. Skupine izdelkov so izbrali povsem naključno, za konkreten izdelek pa so se večinoma odločili na podlagi rezultatov primerjalnih testov potrošniških organizacij – seveda so izbrali tiste izdelke, ki so se na testih odrezali nadpovprečno dobro.

Edina izjema je model Gorenjevega pralnega stroja, ki so ga izbrali predvsem zato, ker je bil na voljo v vseh državah.

Prav pri pralnem stroju so (in smo) ostali z najbolj odprtimi ustmi: njegova cena je v Sloveniji najvišja, razlika je celo tako velika, da bi se ga splačalo pripeljati iz Nemčije, in to kljub visokim transportnim stroškom (stroj je navsezadnje težak 80 kg). Iz drugih držav ga ne bi poslali v Slovenijo, navsezadnje pa se lahko do tja tudi zapeljemo in ga pripeljemo sami.

Več o ugotovitvah pregleda cen Evropskega potrošniškega centra in konkretne cene si preberi v brezplačnem članku Ali mora biti Slovenija res najdražja.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri