Najbolj varne in najbolj nevarne evropske ceste

Nemško lobistično združenje Allianz pro Schiene, ki promovira vožnjo z vlaki, je na podlagi statističnih podatkov Evropske unije med letoma 2005 in 2011 nedavno pripravila seznam 27 članic (Hrvaška še ni vključena) in jih razvrstila glede na to, kako varna je vožnja po tamkajšnjih cestah.

26. 1. 2014

Osnovno merilo je bilo, koliko smrtnih žrtev v prometu je na milijardo prevoženih kilometrov.

Po pričakovanjih so najnevarnejše države vzhodne države - Romunija, Latvija, Madžarska, za zelo nevarne so bile ocenjene tudi Slovaška, Estonija, Češka in Grčija.

Med našimi sosedami se je presenetljivo slabo uvrstila Avstrija – šele na 15. mesto, Slovenija je zasedla 9. mesto, le mesto za Italijo.

Med najvarnejših pet držav spadajo Danska, Nemčija, Švedska, Velika Britanija in Nizozemska. Hrvaška sicer ni bila uvrščena v raziskavo, a bi na podlagi podatkov Evropskega statističnega urada s svojo (ne)varnostjo prepričljivo prehitela tudi Romunijo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri