Naj bo prva nosečnost brezskrbna

V življenju ženske je nosečnost obdobje, ko je skrb za primerno prehrano še posebej pomembna. Ta namreč ni ključna samo za razvoj zarodka, pač pa tudi za poznejše dojenje. V tem obdobju, še posebej od 4. meseca dalje, je potrebno pri prehrani dodajati. Tako v smislu energijske vrednosti, kot v smislu hranilnih snovi. Preberi nekaj napotkov o prehrani med nosečnostjo ter o pomenu in potrebi telesa po prehranskih dodatkih.

Naj bo prva nosečnost brezskrbna (foto: Bayer) Bayer
26. 10. 2016 | Promocijsko sporočilo

Pomen kakovostne hrane

 V nosečnosti se potrebe po energiji povečajo za približno 15 %. Za zdravo rast in razvoj pa zarodek potrebuje visoko kakovostne beljakovine. Na splošno strokovnjaki med nosečnostjo priporočajo štiri do šest obrokov dnevno. Pomembno je, da obroki niso preobilni, vsak pa naj bi vseboval Beljakovine (meso, ribe, mleko ali mlečni izdelki), svežo zelenjavo in sadje ter izdelke iz polnovrednih žit. Se težko odrečeš kavi ali pravemu čaju? Med nosečnostjo lahko dnevno popiješ le skodelico teh dveh pijač. Kar se uživanja ode tiče, pa je najbolje slediti vodilu, da piješ vsakič, ko si žejna.

Najboljša hrana za nosečko

Ogljikovi hidrati (kruh iz polnovrednih žit, polnovredne testenine, testenine iz ajdove ali pirine moke, krompir, ovseni kosmiči in polnovredne žitarice). Polnovredne izdelke izbiraj tudi zato, ker vsebujejo več železa, naravnih vitaminov in prehranskih vlaknin kot ostale.

  • Sveža zelenjava in sadje, saj tvoje telo in zarodek oskrbujeta s potrebnimi vitamini in minerali, pa tudi prehranskimi vlakninami.
  • Rdeče meso, perutnina in ribe, predvsem slednje so bogate z esencialnimi maščobnimi kislinami, ki so ključne za razvoj otrokovih možganov in oči. Rdeče meso pa je bogato z železom, ki ga nosečnicam zelo pogosto primanjkuje.
  • Mleko in mlečni izdelki, ker so primerna prehrana tudi za vegetarijanke. Še posebej jogurti in sir pa otroka oskrbujejo s kalcijem, ki je nujen za močne kosti in zobe.
  • Jajca, stročnice (grah, fižol, leča, čičerka,…), saj so ključni del zdrave prehrane. 
     

Ko nosečki primanjkuje mikrohranil

Vitamin A – Njegovo pomanjkanje lahko pomeni večjo izpostavljenost okužbam novorojenčkov, kseroftalmija in stunted rast (upočasnjena rast).

Vitamin B – Pomanjkanje vitamina B se pri nosečki med drugim  kaže kot šibkost in utrujenost, pri otroku pa lahko pomeni slabši razvoj in funkcije možganov.

Vitamin D – Njegovo pomanjkanje za dojenčka pomeni nižjo akumulacija v kosti ploda, eprimerna mineralizacija skeleta, rahitis ter otroško hipoplazijo zobnega enamela.

Železo – Njegovo pomanjkanje lahko pri nosečki povzroči anemijo in prezgodnji porod. Pri otroku pa med drugim vpliva na znižanje teže, asimetrično rast organov in znižano kostno maso ploda.

Kalcij – Če ga nosečki primanjkuje, lahko to med drugim pomeni prezgodnji porod ter izgubo kostnine matere, pri otroku pa znižano kostno maso ploda.

Jod – Njegovo pomanjkanje lahko pomeni povečano tveganje abortusov v prvem trimesečju. Pri dojenčku pa med drugim znižano težo, asimetrično rast organov ter zmanjšano kognitivna in vedenjsko funkcijo.

Elebaby™ - novo prehransko dopolnilo za nosečnice

Prehranske potrebe žensk se med nosečnostjo spreminjajo, zato je Bayer razvil prehransko dopolnilo, posebej prilagojeno potrebam nosečnic v drugem in tretjem trimesečju. Od 13. tedna nosečnosti dalje se povečajo potrebe nosečnice po omega-3 maščobnih kislinah, saj se takrat začne razvoj možganov in oči, pomembna pa so tudi druga mikrohranila. Elebaby ima posebno formulo, ki vsebuje skupaj 18 vitaminov in mineralov ter 200 mg omega-3 maščobne kisline. Poleg tega vsebuje tudi posebno obliko folne kisline, imenovano Metafolin®, za katero je značilna izboljšana biološka uporabnost in posledično optimalen vpliv na razvoj materinega tkiva med nosečnostjo.

Kako koristi omega-3 maščobna kislina

Vnos omega-3 maščobne kisline prek matere prispeva k razvoju možganov in oči  še nerojenega otroka. Koristni učinek je dosežen, če se poleg običajno priporočenega dnevnega vnosa 250 mg omega-3 maščobne kisline dodatno zaužije še 200 mg, kolikor jo vsebuje ena kapsula prehranskega dopolnila Elebaby.

Visokokakovostna omega-3 maščobna kislina

Elebaby z omega-3 maščobnimi kislinami zagotavlja nosečnici v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti esencialna mikrohranila visoke kakovosti. Vir omega-3 maščobnih kislin je ribje olje MEG-3®, ki je proizvedeno skladno z najvišjimi standardi kakovosti in prečiščenosti. 

Ena kapsula na dan

Vitamini in minerali imajo pomembno vlogo med nosečnostjo. Pomembni so za rast ploda, tkiva in celično diferenciacijo. Potrebni so za delovanje imunskega sistema ter za zdrave kosti. Da imata tako bodoča mamica kot še nerojeni otrok zagotovljena vsa esencialna mikrohranila, se priporoča jemanje ene kapsule prehranskega dopolnila Elebaby na dan, skupaj s hrano. Kapsula je brez neprijetnega okusa po ribah.

Vpliv mikrohranil na razvoj ploda

Omega-3 maščobne kisline spodbujajo razvoj oči in možganov otroka.

Rast tkiva in celična diferenciacija

Folna kislina prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo in ima vlogo pri delitvi celic. Železo in vitamina B6 ter B12, imajo vlogo pri tvorbi rdečih krvničk.

Imunski sistem

Vitamini A, B6, B12, C, D in folna kislina, ter baker, železo in selen imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema.

Zdravje kosti

Vitamin C ima vlogo pri tvorbi kolagena, kar je pomembno za zdrave kosti. Vitamin D pomaga ohranjati kosti močne in zdrave.

Metafolin® je registrirana blagovna znamka družbe Merck KgaA, Darmstadt, Nemčija. MEG-3® je blagovna znamka družbe DSM.