Si mamica ali še načrtuješ nosečnost? Potem si preberi TO👇


Mnoge mlade mamice si čas po porodu predstavljajo kot sproščeno vozičkanje, kofetkanje in druženje z drugimi mamami. Vendar pa je resnica pogosto precej drugačna.

Si mamica ali še načrtuješ nosečnost? Potem si preberi TO👇 (foto: promocijski material) promocijski material
13. 3. 2020 | Promocijsko sporočilo

Si lahko predstavljate, da so imele naše mame na voljo en rabljen voziček, ponošena oblačila od sosede in nekaj malega igrač iz podstrešja? Danes pa so vam na voljo cele kolekcije vozičkov, slinčkov, dizajnerska oblačila; sobice so kot iz reklame, z vso opremo, lahko naročite predporodno fotografiranje, za vse skupaj pa lahko odštejete tudi krepko več kot 1000€. Po drugi strani pa o starševstvu še vedno veste precej malo. Ne razumete otroškega joka in zato veliko časa preživite na spletu in prebirate knjige, kjer iščete odgovore na neskončno vaših vprašanj.

Biti starš danes sploh ni enostavno. Družine so velikokrat prepuščene same sebi, ker so babice in dedki po večini še vedno v službah, starši pa se utapljajo na Googlu in v Facebook skupinah, kjer ima vsak svoje mnenje. Pogosto je prisoten občutek, da nas preveč informacij kratkomalo duši. Odgovori na vsa vaša vprašanja so vam dostopni na Veva akademija.

Ampak kaj je tisto, kar morata starša zares vedeti še pred porodom?

Prvi reality check - nič več ne bo, kot je bilo. To se pač zgodi, ko se v družino rodi otrok. Vse se vedno znova spremeni – na primer ob prihodu drugega ali tretjega otroka je v resnici precej podobno namišljeni situaciji, ko partner domov pripelje novo ženo. Še vedno vam zatrjuje, da vas ima neizmerno rad, samo da se sedaj pač cele dneve ukvarja še z »neko drugo žensko«. Ja, tako namreč vidijo prihod sorojenca starejši otroci! Zato začnejo trmariti, ponovno lulati v posteljo, ne želijo jesti, začnejo tepsti, gristi in se metati po tleh.

V »Veva akademijo« se lahko vpišete tukaj!

Drugi reality check - tak otrok ne izsiljuje! Ima samo premalo razvite možgane, da bi lahko razumel kompleksnost situacije. Čustva ga preprosto preplavijo in vaša naloga kot starša je, da mu pokažete načine, s pomočjo katerih se lahko umiri. Otrok se sploh ne zna pomiriti sam (čeprav so vam mogoče govorili nasprotno), zato pozabite na slavne »time out« metode. Tudi odrasli nismo vedno kos taki nalogi in se včasih ne moremo tako hitro pomiriti, kot bi želeli, pa smo odrasli. :)

Tretji reality check - vsi bodo pametovali in prihajali z raznimi nasveti. 

Ko se otrok rodi, je dojenje na začetku pogosto težko (boleče, ni dovolj mleka, soočanje z izjavami, da mleko ni dovolj kalorično ipd.), zato mamice hitro obupajo in posežejo po umetnem mleku. Če bi imele več informacij in znanja ter pravo podporo, bi lahko z zaupanjem vase vztrajale naprej. Nadaljuje se s spanjem – pazite, da otroka ne razvadite preveč, ne nosite ga stalno po naročju, zakaj otrok še ne spi, zakaj pri štirih mesecih še ne prespi noči, zakaj ne pričnete uvajati hrano…  Ravno uvajanje hrane je pogosto »cela znanost«. Verjetno bi vsak rad zgolj pomagal, a množica (ponavadi nasprotujočih si) mnenj in nasvetov običajno starše spravi še v večjo stisko. Enako se zgodi ob prebiranju forumov. Toliko različnih mnenj in nikogar, ki bi svetoval konkretno za naš primer.

Četrti reality check - čim manj adrenalina, prosim! Že v času nosečnosti se prepogosto dogaja, da ženska začuti strah pred porodom in dojenjem. Vaš porod morda ne bo idealen, zato ne težite k popolnosti! Vsekakor pa se pripravite, kot da se pripravljate na izpit za avto ali na maturo v 4. letniku. Nihče ne piše maturitetnega eseja iz slovenščine brez prebranih knjig! Če vam je jasno, kaj se med porodom dogaja, imate manj možnosti, da med rojevanjem začutite strah ali paniko. Lahko je to strah pred bolečino, pred materinstvom, pred porodom. In ta strah sproži adrenalin namesto oksitocina, ki je hormon sreče in ljubezni. Ob sprožanju oksitocina nam je prijetno, smo bolj sproščeni in sproščena ženska bo lahko doživela lep porod, adrenalin pa telo zakrči in porod lahko zelo, zelo boli.

Peti reality check - več kot vemo, manj nas je strah. Otroke zelo hitro gledamo skozi tabele - kaj vse bi pri določeni starosti morali znati in početi. Ko nekaj ni čisto tako, kot naj bi bilo, začne strah pogojevati naše izbire in odločitve. Kadar imate o vsem, kar vas skrbi, dovolj znanja, postane vaš strah brezpredmeten. Kadar o stvareh, ki nas strašijo, poizvemo več, se strah preprosti razblini. Zato je ključ do uspešnega starševstva ravno zaupanje vase, ki ga lahko dobimo z znanjem.

Ali mora biti starševstvo res tako naporno? Ne! Lahko je preprosto in vsi odgovori so vam na dosegu roke, dostopni z dvema ali tremi kliki. Da bi pomagali staršem do strokovnih in potrjenih vsebin, sta Urška Repnik in Marina P. Frangež ustanovili spletno šolo za starše Veva in program Veva akademija.

Spletna šola za starše Veva je prva spletna šola, ki staršem preko spletnih predavanj ponuja znanje strokovnjakov, združenih ne enem mestu.

Ste veliko na telefonu? Izkoristite ta čas za izobraževanje! Ogled predavanj je dostopen preko računalnika, tablice ali telefona. Dobili boste jasne odgovore na vsa vaša vprašanja. Ogledate si lahko predavanja o spanju dojenčkov in otrok, o uvajanju hrane in zdravi prehrani ter naravni podpori zdravja za celo družino, o pomenu gibanja in razvoja novorojenčka, njegovih možganov in veliko predavanj o vzgoji. Če bi se otrok rodil s knjižico navodil, bi se rodil z dostopom do veva.si! ;) Postanite član Veva akademije, kjer boste dobili neomejen dostop do vseh predavanj - še posebej dobro pa je poskrbljeno tudi za podporo, saj strokovnjaki v posebni FB skupini tedensko odgovarjajo na vprašanja vseh staršev. 

Prijave na Veva akademijo potekajo samo dvakrat letno (marca in septembra) in Urška in Marina vas z veseljem pričakujeta! Namen Akademije je, da vam na najboljši možni način pomagajo pri vseh vaših izzivih starševstva! Na voljo so vam tudi različna predavanje, dobite pa tudi odgovore na vsa vaša vprašanja. Vse, kar morate narediti, je, da to znanje uporabite v praksi in si olajšate vsakdan.

Vsem cosmo bralkam in bralcem podarjamo še kodo za popust ob prijavi - cosmo10. Ne zamudite vpisa - samo do sobote 14. marca! 

Vse bralke prejmete tudi ekskluzivno kodo za popust: cosmo10.

V »Veva akademijo« se lahko vpišete tukaj!