Peneča vina imajo lepo tradicijo, nekoč so namreč veljala za pijačo vladarjev. Domovina tega posebnega vina je Francija.
Danes peneča vina pridelujejo po vsem svetu, z imenom šampanjec pa poimenujejo zgolj peneča vina, ki so bila pridelana v francoski pokrajini Champagne.
Osnovno vino za pridelavo penin je popolnoma suho in vsebuje več kislin kot običajno belo vino, je idealen aperitiv, saj ti mehurčki vzbudijo tek. Lahko ga postrežeš k predjedem in lažjim glavnim jedem, nekoliko bolj sladke penine pa se odlično dopolnjujejo tudi z zdravo sladico.
Ta teden smo preizkušali peneča vina v vinski knjižnici, ki je najnovejša pridobitev prenovljene Kavarne Union.
Njihova želja je postati center vinskega in kulinaričnega dogajanja v Ljubljani, ob izbrani glasbi in okusnem vinu bodo vsak mesec organizirali dogodke.
Če si ljubiteljica dobrih vin, lahko v petek, 13. februarja obiščeš Salon penečih vin v Veliki dvorani GH Union, ki poteka v okviru 18. festivala vin.
Prav tako se lahko v tem letu udeležiš tudi drugih vinsko-kulinaričnih dogodkov festivala, ki ga poleg dobre kapljice odlikuje vrhunska kulinarika.
Na ulicah stare Ljubljane bodo tako organizirali Ljubljansko vinsko pot s poletnim in jesenskim vinskim razvajanjem, od maja dalje pa lahko na Pogačarjevem trgu obiščeš Mesto vina. Pa na zdravje!
Napisala: Maja Jagodic