Ob tradicionalnem 58. pohodu Pot ob žici

Tudi letos bosta Mestna občina Ljubljana in Timing Ljubljana od 8. do 10. maja 2014 pripravila že tradicionalni 58. pohod Pot ob žici, eno redkih športno-rekreativnih prireditev pri nas, za katero ni treba plačati startnine.

Ob tradicionalnem 58. pohodu Pot ob žici (foto: Lisa) Lisa
3. 5. 2014

Poleg pohodnikov pa prireditev vsako leto zaznamuje vse večje število tekačev na Teku trojk, saj organizator ob lepem vremenu v vseh treh dneh dogajanja pričakuje več kot 30.000 udeležencev.

Nekaj zanimivosti iz zgodovine pohoda Pot ob žici:

  • Na prvem Pohodu leta 1957 je vsak tekmovalec v petorki moral nositi 12 kg težak nahrbtnik in puško na rami. Tek je bil dolg 34 km in zmagovalci so dobili švicarske ure.
  • Leta 1958 so prvič uvedli streljanje na tarče med tekom, vendar se zadeva ni obnesla, saj so tekmovalci zaradi gneče čakali na strelski nastop tudi do štiri ure. Anton Majcen, ki do danes pri svojih 78 letih beleži udeležbo na vseh prireditvah, je bil med glavnimi akterji, ki so se ob koncu pritožili, saj merilniki časa na koncu časa čakanja niso odbili od skupnega časa in jim je iz tega razloga ušla zmaga.
  • Znameniti pontonski most na Ljubljanici, ki ga je vsako leto postavila vojska. Bil je zelo majav in zaradi nekontroliranih gibov je marsikaterega tekača zgrabil krč na njem.

Vir infa: Tomaž Alauf iz Ljubljane - zbiratelj in preučevalec Pohoda po poteh partizanske Ljubljane, sedanjega Pohoda ob žici. Njegova bogata zbirka obsega več kot 2.000 različnih predmetov (plakete, medalje, priponke, brošure, kartončki, štartne številke, srečke, fotografije, zastave.)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri