Na razstavo Medved v Sloveniji v Tehniškem muzeju

V torek, 9. septembra 2014, si ob 18. uri vabljena v Tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki na odprtje občasne razstave Ana in Teddy: Medved v Sloveniji.

Na razstavo Medved v Sloveniji v Tehniškem muzeju (foto: profimedia) profimedia
5. 9. 2014

Z razstavo želijo javnosti celovito predstaviti rjavega medveda ter osvetliti odnos do te naše največje zveri skozi čas.

  • "Večina nas se je že v najzgodnejših otroških letih srečala z mehkim plišastim medvedkom. Imeli smo ga radi in ga tudi skrbno varovali. Največkrat pa je povsem drugače, ko odrasli ljudje zavzemamo stališča o tistem pravem, živem rjavem medvedu, ki smo ga v Sloveniji uspeli ohraniti. Z razstavo osvetljujemo medveda iz različnih zornih kotov. Predstavljamo lik medveda, ki se med drugim pojavlja v pravljicah in ilustracijah, kot lutka in igrača, na oblačilih, v filmih, kot ozvezdje, v karikaturah, ter pravega rjavega medveda, s katerim se lahko srečamo tako v živalskem vrtu, kot tudi v naših gozdovih ali na jedilnikih. Razstavni prostor smo razdelili na lutkovni oder, otroško sobo, medvedjo učilnico, lovsko gostilno, dnevno sobo in predstavitveni del. V otroški sobi se obiskovalci lahko povrnejo v čas, ko so jih tolažili ljubki plišasti medvedki, v dnevni sobi si ogledajo film o medvedu, v gostilni prisluhnejo dogodivščinam ob srečanjih z medvedi, v šoli povežejo nekatere pojme z besedo medved, v posebnem razstavnem prostoru pa na panojih dobijo najpomembnejše informacije o problematiki, povezani z medvedi."

Poleg bogatega fotografskega gradiva so na razstavi na ogled tudi diorame, lutke, zvočni posnetki, karikature ter film o medvedu. Razstava je namenjena tako najmlajšim, ki si bodo ogled lahko popestrili z igranjem poučnih iger, kot tudi vsem, ki jih zanima življenje medveda.

Razstavo bo odprl predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Felix Srečo Krope.

Razstavo so pripravili v sodelovanju z Lovsko zvezo Slovenije in sodelavci Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter finančno podporo Lovske zveze Slovenije in Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.