Na Kino otok v Izoli prihaja 15 filmskih ustvarjalcev

Ob 10. obletnici Kino Otoka v Izoli prihaja več kot 15 filmskih ustvarjalcev, prve festivalske projekcije pa bodo potekale že od 27. maja tudi v Ljubljani.

23. 5. 2014

Po slovesni otvoritvi Kino Otoka 4. junija v družbi cenjenega Mahamata-Saleha Harouna se bodo do nedelje, 8. junija, v Izoli odvili štirje festivalski dnevi s celodnevnim sporedom filmskih projekcij.

Mnoge med njimi bodo s svojo prisotnostjo in besedo pospremili avtorji – režiserji, igralci ali drugi  ustvarjalci –, ki vsak zase izkazujejo neuklonljivost volje v okolju, kjer razmere ustvarjanju niso naklonjene.

Če se ob omembi Španije v mislih izrišejo podobe nezavidljivih gospodarskih razmer, pa kinematografija Galicije, pokrajini na severozahodu države, piše povsem drugačno zgodbo. Iz filma, ki je bil dolgo obsojen na omejen krog lokalnega občinstva, je ob ustrezni in sistematični institucionalni podpori zrasla plodovita in prepričljiva mlada generacija ustvarjalcev, ki se tako ali drugače ukvarjajo z identiteto – sebe, regije, jezika. Eloy Enciso Cachafeiro bo predstavil svoj film Arraianos, v katerem se realnost in miti spojijo male vasice na meji s Portugalsko, ki jo z Galicijo povezujejo močne zgodovinske in jezikovne vezi. V Izoli se mu pridružuje Felipe Lage, ki je pri tem in dveh drugih filmih festivalskega programa nastopil v vlogi producenta, prvič pri filmu Vsi ste kapitani. Za slednjega je režiser Oliver Laxe, prvi v vrsti uveljavljenih predstavnikov novega galicijskega filma, v Cannesu osvojil nagrado Fipresci. Tretji film, s katerim se predstavlja Lage, pa je Obala smrti, celovečerni prvenec mladega Loisa Patiña, ki je na festivalu v Locarnu leta 2013 osvojil nagrado za najobetavnejšega režiserja. Gledalcu izjemno dostopen eksperimentalni dokumentarni film, ki vizualno osupljivo prikazuje neukročeno galicijsko obalno območje, bo zastopala še Carla Fernández Andrade, asistentka režije, sicer tudi fotografinja. Ernesto de Nova ne spada v krog galicijskih avtorjev, a v filmu El Rayo prek zgodbe o kljubovalnem brezposelnem Hasanu, ki se s traktorjem odpravi iz Španije domov v Maroko, s sorežiserjem Franom Araújem prav tako pripovedujeta o ekonomskih pritiskih in družbenih predsodkih sodobne Evrope.

Prodorna generacija bližnjih krajin

Z identiteto so se prisiljeni temeljito ukvarjati tudi mladi srbski in črnogorski avtorji, ki so se po krutih letih bližnje preteklosti zdaj znašli še pred negotovo prihodnostjo. Ta občutek v svojih filmih na sijajno pristen način izrisujeta Stefan Ivančić, ki se trenutno s filmom Poletje brez meseca predstavlja v Cannesu, in Ivan Salatić v filmu Intro. S slednjim bo v Izolo pripotovala še montažerka Jelena Maksimović, ki se je v isti vlogi podpisala tudi pod kratki film Drobna ptica. Režiser slednjega, Dane Komljen, na Kino Otok prihaja na povabilo selektorja iz festivala v Rotterdamu Erwina van't Harta in bo predstavljen v sklopu programa kratkih filmov z naslovom Drobna ptica: okoli filmov Daneta Komljena.

Otok že od prihodnjega tedna tudi v Ljubljani

Že v torek, 27. maja, bo v Kinodvoru na sporedu prvi od filmov v sklopu letošnjega Otoka v Ljubljani in hkrati edini, ki ga v Izoli ne bo mogoče videti. Indijska klasika Osamljena žena brez slepečih tehnik raziskuje začetek pojavljanja sodobne ženske v višjih družbenih slojih kolonialne Indije.

Sledili bodo drugi pobliski v svetove ustvarjalnega duha, želje in volje, ki jih vsi do zadnjega izpričujejo avtorji filmov letošnjega programa – tako tisti, s katerimi se bomo družili v Izoli, kot oni, ki bodo spregovorili na daljavo.

Celoten program 10. Kino Otoka bo danes objavljen na spletni strani www.isolacinema.org.

Organiziran prevoz med Ljubljano in Izolo

Za obiskovalce iz osrednje Slovenije letos s podjetjem NaLetališče! pripravljajo organiziran prevoz med Ljubljano in Izolo za zanesljiv in brezskrben obisk Kino Otoka. Odhod iz Ljubljane bo vsak dan od 5. do 8. junija ob 9. uri izpred Kinodvora, povratek pa ob 1. uri zjutraj z avtobusne postaje v Izoli. Povratna vozovnica stane 10 €, enosmerna 5 €. Prijave do večera za prevoz naslednji dan zbiramo na naslovu mateja.kofol@isolacinema.org.

Od tega tedna so na spodaj navedenih mestih in spletni strani www.mojekarte.si na voljo ugodni abonmaji po predprodajnih cenah.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri