Na dan varne rabe interneta tudi o mobilnih napravah

Danes, 5. februarja, praznujemo v 100 državah sveta in na 6 celinah dan varne rabe interneta.

Na dan varne rabe interneta tudi o mobilnih napravah (foto: shutterstock) shutterstock
5. 2. 2013

Letos v točki osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI kot osrednjo temo tega dne izpostavljamo varno in odgovorno rabo mobilnih naprav, predvsem pametnih mobilnikov.

Pametni mobilniki, tablice, dlančniki so vse bolj razširjena tehnologija, ki jo uporablja tudi vse več otrok.

Z njimi pa prihajajo tudi določene pasti, ki jih pri uporabi navadnih mobilnikov nismo poznali ali pa so bile manj pereče. Čeprav te naprave odpirajo zanimive nove oblike komunikacije, zabave in tudi učenja, pa je pri neprevidni rabi pametnih mobilnikov bolj ranljiva otrokova zasebnost zaradi razkrivanja lokacije prek telefona, še hitrejše objave in širjenja slik, informacij zaradi dostopa do spleta prek mobilne naprave, ki omogoča tudi dostop do otrokom neprimernih vsebin.Večja je tudi pojavnost pretirane navezanosti na telefon in prekomerne uporabe, težji je starševski nadzor nad otrokovo uporabo, presenetijo pa nas lahko tudi visoki računi kot posledica okužbe mobilnega telefona zaradi nalaganja sumljivih aplikacij, iger ipd.

Ne zatipkaj si življenja – kampanja s komikom Pižamo

S kampanjo Ne zatipkaj si življenja, ki so jo pripravili s komikom Pižamo v vlogi HipsterBedanca, ki se prvič sreča s pametnim telefonom, želijo opozoriti mlade na možne pasti neodgovorne rabe mobilne tehnologije.

Pripravili so 5 oglasov, v katerih se HipsterBedanc znajde v različnih na zabaven način predstavljenih zadregah s pametnim telefonom, ki pa imajo resne posledice: izgubo punce, prijateljev, zasebnosti, denarja, dostojanstva .

Kampanja se osredotoča predvsem na mlade, zato smo pripravili tudi plakate, ki bodo viseli v knjižnicah vseh slovenskih srednjih šol ter prostorih lokalov in kinodvoran, v katerih se mladi družijo.

Za mlade so pripravili tudi Facebook aplikacijo v obliki testa, s katero lahko preverijo: Kdo je pametnejši oni ali njihov pametni mobilnik?

Več informacij na spletni strani safe.si!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri