Mreža BicikeLJ bo tudi na območju BTC Cityja

Skladno z začrtanim razvojem urbanizacije, socializacije in cityzacije sta družba BTC in nakupovalno središče Citypark v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana javnosti danes predstavila tri nova postajališča BicikeLJ.

26. 7. 2014

Ta odslej povezujejo mrežo samopostrežne izposoje koles z urbanim središčem BTC City Ljubljana. S širitvijo v vzhodni del Ljubljane nova postajališča utrjujejo povezavo BTC Cityja z mestno prometno infrastrukturo ter pomembno prispevajo k razvoju trajnostne urbane mobilnosti ter priljubljenosti kolesarstva. Na dogodku so se s kolesi BicikeLJ zapeljali tudi članice prve profesionalne ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana in člani kolesarskih ekip Radenska iz Kolesarskega društva Rog.

Dolgoletno partnerstvo med BTC Cityjem, Cityparkom in Mestno občino Ljubljana je pripomoglo k izvedbi številnih razvojnih projektov, med katerimi so najnovejša pridobitev v našem najpomembnejšem slovenskem poslovnem, nakupovalnem, rekreativnem, zabaviščnem in kulturnem središču tri nova postajališča BicikeLJ – dva od teh je sofinancirala družba BTC, enega pa Citypark Ljubljana.

Nove postaje se nahajajo med Dvorano A in Tržnico BTC City, pri Vodnem mestu Atlantis in pri Cityparku.

»Postajališča v vzhodnem delu Ljubljane so pomembna pridobitev tako za BTC City kot za mesto Ljubljana in njene prebivalce, saj dopolnjujejo mrežo samopostrežne izposoje koles. Veseli me, da je BicikeLJ tako priljubljeno prevozno sredstvo. Po zadnjih podatkih ima več kot 25.000 aktivnih uporabnikov, maja letos pa smo zabeležili že dvomilijonto izposojo«, je novo kolesarsko pridobitev komentiral župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in poudaril, da je Ljubljana prejela laskav naziv Zelena prestolnica Evrope 2016, kar dokazuje, da so prizadevanja MOL za izboljšanje kakovosti življenja naših meščank in meščanov, prava. Nagrado na predlog Evropske komisije vsako leto prejme mesto, ki dosega visoke okoljske standarde in je zavezano ambicioznim ciljem za nadaljnje okoljske izboljšave in trajnostni razvoj.

Javna prometna ureditev v BTC Cityju ponuja kupcem tudi uporabo mestnega avtobusa, kar pomeni, da lahko obiskovalec z aktivacijo postajališč BicikeLJ kombinira vse tri vrste prevoza: osebno vozilo, avtobus in kolo. Enotno plačilno sredstvo Urbana, ki služi za plačilo obeh, mestnega avtobusa in kolesa, pa obiskovalcu še dodatno poenostavi potovanje na območju BTC ali po mestu.

O sistemu BicikeLJ

Kolesa v sistemu BicikeLJ dopolnjujejo sistem javnega prevoza v Ljubljani in prinašajo najhitrejši ter najcenejši prevoz v mestnem središču. Sistem je preprost za uporabo, saj omogoča, da posameznik izposodi ali vrne kolo v nekaj trenutkih na kateri koli od postaj s kolesi.

V okviru sistema BicikeLJ je na voljo 36 postajališč, ki so lahko dostopna ter idealna za premagovanje kratkih razdalj.

Si vedela?

 • Sistem BicikeLJ je bil vzpostavljen 12. maja 2011.
 • Trenutno ima 25.589 aktivnih uporabnikov.
 • Vseh uporabnikov je bilo v treh letih že več kot 57.000, v veliki večini pa so imeli sklenjene letne naročnine (od tega 8.706 tedenskih naročnikov).
 • V tem času je bilo skupaj opravljenih skoraj 2.200.000 izposoj.
 • Od letošnjega maja do danes je bilo med tednom opravljenih tudi do 4.000 izposoj na dan, med vikendom pa do 2.000 izposoj na dan.
 • V letošnjem juniju in juliju vožnje oziroma izposoje trajajo v povprečju okrog 17 minut.
 • Dve tretjini uporabnikov je starih od 18 do 35 let.
 • Med uporabniki je nekaj več moških, in sicer skoraj 60 %.
 • Približno dve tretjini uporabnikov je iz Ljubljane, ostali so večinoma iz okolice Ljubljane, nekaj pa tudi iz Domžal in Gorenjske.
 • Med kolesarsko sezono je v povprečju opravljenih tudi po 13 ali 14 izposoj na kolo na dan.
 • Vse izposoje so za uporabnike brezplačne (če odštejemo, da uporabniki za tedensko uporabo plačajo evro, za letno uporabo pa tri evre naročnine), saj je krajših od ene ure dobrih 99 % izposoj.

Več o sistemu BicikeLJ je na spletni strani: www.bicikelj.si.