Movember 2016: Zakaj si moški novembra puščajo brke?

November je čas, ko lahko pripadniki moškega spola za en mesec odložijo brivski aparat in se pridružijo dobrodelnemu gibanju Movember. Za kaj gre?

Movember 2016: Zakaj si moški novembra puščajo brke? (foto: PrtSc Pictaram @filipflisar) PrtSc Pictaram @filipflisar
5. 11. 2016

Movember je najbolj brkato gibanje v mesecu novembru, ki je preraslo v globalno in …

.. ki se mu vsako leto pridruži mnogo moških /tudi Filip Flisar!) in z dobrodelnimi prispevki vsako leto vse več žensk. »Prvega novembra si obrijemo brke, angleška okrajšava je mo's, nato pa si jih cel mesec puščamo," je na novinarski konferenci pojasnil predsednik gibanja Movember v Sloveniji Martin Šala.

Na ta način se dviguje zavedanje o problematiki raka prostate in raka testisov. Hkrati pa moški na ta način skušajo prepričati prijatelje in znance, da donirajo sredstva za raziskave, ki bodo pripomogle k zmanjšanju obolevnosti in večji možnosti ozdravitve moških, ki jih tovrstne težave doletijo.

Vsako leto je v okviru gibanja organiziranih kar nekaj dogodkov, med drugim tek in hokejska tekma. Letos bodo podporniki gibanja pri nas zbrani denar namenili za pomoč bolnikom na oddelku za urologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Movember ima avstralske korenine in sega v leto 2000

Takrat je skupina prijateljev po nekaj pivih pričela zbijati šale na račun mode iz 80. let, nato pa so se soglasno odločili, da je zopet čas, da brki postanejo popularni.

Da bi upravičili nekoliko noro idejo, so svoj novi stil uporabili za zbiranje sredstev v namene raziskovanja raka na prostati. Nikoli pa si niso predstavljali da bodo brki sprožili globalno revolucijo.

Od začetka do danes se je gibanju pridružilo skoraj pet milijonov ljudi. Do zdaj so predstavniki gibanja zbrali že okoli 500 milijonov evrov, s čimer so lahko podprli več kot 800 projektov.

Za rakom vsako leto po svetu zboli več kot 12 milijonov ljudi

Pri čemer je rak prostate najpogostejša diagnosticirana oblika raka pri moških. Zato zdravniki moškim po 45. letu priporočajo testiranje.

Urolog Borut Gubina z oddelka za urologijo kirurške klinike UKC Ljubljana opozarja, da je rak prostate v počasnem porastu, bolezen prizadene moške po 45. letu in strmo narašča med 60. in 70. letom. Lahko govorimo o bolezni starih ljudi, pravi. Vse moške poziva, naj preverijo svoje zdravje, se posvetujejo s svojim zdravnikom in naj se testirajo.

Preberi še: Moški z enim nalakiranim nohtom? Ja, poglej, kakšno čudovito sporočilo nosi ta gesta!