Mojca Šapla: Slovenka, ki oblači emiratske princese in prince

Oblikovalka nakita in stilistka Mojca Šapla se je iz Londona, kjer je živela kar nekaj let, preselila v Dubaj. Mojca je na priporočilo agenta namreč dobila odlično delo pri bogati kraljevi družini Al-Tajer. 

Življenje je kot iz pravljice ... (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
8. 1. 2015

Njeno življenje je kot iz pravljice, saj je med drugim zadolžena za organizacijo dogodkov in sprejem vipovcev. Nazadnje je v Dubaju skrbela za igralko Sarah Jessico Parker, ki jo je navdušila.

Pred kratkim ste se iz Londona zaradi dela preselili v Dubaj. Kaj počnete in kakšen je vaš delovni dan?

Delam kot stilistka in osebna nakupovalka za veliko kraljevo družino Al-Tajer. V sklopu tega sem odgovorna tudi za dogodke, ki jih organizirajo. Skupaj z Američanko Libery Jones sva nazadnje organizirali dogodek s Sarah Jessico Parker, ki je prispela v Dubaj, da bi predstavila svojo linijo čevljev in torbic, jaz pa sem bila zadolžena za njen sprejem.

V začetku decembra smo imeli dogodek za povabljene VIP-goste v drugem največjem nakupovalnem centru Mall of Emirates. Sicer pa sem zdaj v Dubaju že dva meseca in moje delo je vse prej kot lahko. Imaš lahko namreč resne težave, če narediš napako. Vse temelji na zaupanju, in če ti nekdo ne zaupa, boš težko delal. Stranke mi zaupajo upravljanje z njihovim denarjem in moja naloga je, da za njih opravljam celoten šoping, torej od nakita, čevljev, torbic do avtomobilov in zasebnih letal.

Pa imajo vaši delodajalci sploh idejo, kaj si želijo?

Jaz jim zagotovim stajlinge za prihajajoče dogodke. Če imajo čez nekaj dni dogodek ali pa v nedeljo poroko, me prosijo, da dobim šest različnih stajlingov. To pomeni, da jih moram pravzaprav narediti vsaj 12 in k temu prišteti še dodatke, kot so čevlji, nakit, torbice in tako naprej. Vse skupaj sestavim in poslikam ter slike pošljem stranki ali pa grem k njim v vile in palače, kjer izberejo sami. V njihove rezidence se odpravim v spremstvu varnostnikov, ker nosim stvari, ki so vredne milijon ali več.

Mojca

Ponavadi si izberejo ali pa celo pošljejo svojega voznika, ki pride po stvari k meni. Tukaj vsem zaupajo, ker si nihče ne drzne krasti, saj zaradi muslimanske vere vlada strog režim. Če se kaj zgodi, te nemudoma deportirajo. Sem pa preprosto dekle, zato me imajo radi. Za predstavo naj naštejem samo nekaj izmed stvari, ki niso dovoljene: v javnosti ne smeš konzumirati alkohola, in če moški pretepe žensko, gre v zapor. Strogi so tudi, ko te preiskuje policija, saj žensko lahko preišče samo druga ženska, nikakor ne moški.

Kako pa je delati s princesami in princi?

Sliši se, kot da živite v nebesih ... Ne, zelo preprosti in normalni ljudje so. Preden te najamejo, moraš prestati veliko testov in ponavadi te mora nekdo celo priporočiti. Mene je veliki in močni družini Al-Tajer priporočil agent iz Londona.

Takoj ko nekdo takšen postane tvoj delodajalec, moraš biti nenehno dostopen za njih. Sama delam šest dni na teden in ponavadi me kličejo tudi takrat, ko imam prosto, saj se vedno zgodi, da nekdo nekaj potrebuje. Družina ima sicer v lasti skoraj vse v Dubaju in za njih lahko nakupujem povsod, pa naj bo to v Chanelu, Hermesu ali kateremkoli luksuznem butiki. Ko si kaj zaželijo, limita ni.

So princese modne in zahtevne, kar se tiče okusa? Zakaj ne nakupujejo same?

Po nakupih se vsekakor lahko odpravijo same, ker je Dubaj veliko bolj odprt kot druge muslimanske države. Ženske so odprte, sofisticirane in najbolje oblečene. Ogrnejo se zgolj zaradi tradicije in kulture, sicer pa so te ženske največje žurerke in vse so bile že pod nožem, saj so plastične operacije tu izjemno popularne. Ko odpotujejo, se jim pa, po domače, 'zmeša'. Če namreč pomislite, da jim tukaj ni dovoljeno nič, je jasno, da v tujini delajo vse, kar je prepovedano.

Sicer pa so družine precej preproste in tudi izredno aktivne so pri dobrodelnih funkcijah. Radi pomagajo drugim, ker verjamejo, da si bližje bogu, če pomagaš drugim, in to je za njih blagoslov. V bistvu moraš dobro poznati kulturo, da lahko delaš z njimi. Dobro je, da prebereš Koran in spoznaš muslimansko kulturo, da se lahko zliješ z njihovimi običaji.

Ste vi prebrali Koran?

Sem, dobila sem ga iz Savdske Arabije. Lahko na pamet povem, kje kaj piše, v sredini piše o tem, kako umremo, kako pridemo iz zemlje in gremo v zemljo. Vse je izredno zanimivo, čeprav sama ne bi nikoli želela postati muslimanka, ker imajo preveč pravil, kljub temu pa lahko rečem, da se imajo zelo lepo.

Tukaj je vsega v izobilju, živijo v vilah, obkroženih s hektarji zemlje, in imajo kamele, ki so vredne milijon evrov. Privoščijo si jih lahko samo bogataši. Sicer pa dosti potujejo in se veliko družijo, saj so družine večinoma zelo povezane. Drugih načeloma ne spustijo zraven, to se zgodi samo, če jim zelo zaupajo. Sicer pa, enkrat ko prideš v družino, te jemljejo kot člana.

Kaj počnejo bogataši in princese? Se ves dan zgolj posvečajo lepotičenju in modi?

Ves dan sta na sporedu spa in šoping, imajo pa tudi funkcije, ki so povezane z dobrodelnimi ustanovami. Veliko pomagajo otrokom in ponavadi te ženske hodijo v galerije na razstave in se ukvarjajo s prodajo umetnin. Vse, kar je povezano s stvarmi, ki so luksuzne; od diamantov do olja in ne nazadnje nafte. Ženske, ki prihajajo iz tako velikih družin, pravzaprav ne smejo delati. Njihova primarna naloga je predvsem biti mama in vzgajati otroke.

Kako potem na vas, delovno Evropejko, gledajo bogati moški?

Kultura jim dovoljuje do sedem žena, kar pomeni, da morajo biti vse enakovredno obravnavane. Če eni kupi torbico Chanel, jo mora še preostalim šestim. Vseh sedem mora biti zadovoljnih. Dubaj sicer ni tako prepreden s tradicijo, ker imajo tukaj ponavadi samo eno ženo. Moški so sicer tu zelo spogledljivi, zelo radi flirtajo. Ženske so pa ljubosumne, ker vedo, da imamo Evropejke veliko svobode.

Nismo pokrite, lahko delamo, če nam kaj ni prav, pa lahko moškim kadarkoli rečemo tudi adijo. Ponavadi, ko se poročajo, prideta dve kraljevi družini in med njima se sklene pogodba. Tukaj se nihče ne bo poročil iz ljubezni, sploh z nekom, ki je reven. Drugače pa je Dubaj kot New York, vse temelji na zabavi in poslu. Tukaj imaš res čudovite restavracije, plaže in hotele.

Če si ženska, imaš tukaj veliko priložnosti, ker je veliko promocij, recimo večer za ženske ponavadi vključuje tudi brezplačne pijače v restavracijah in hotelih, kjer je dovoljeno piti. Če te na cesti dobijo z alkoholom ali pa če iz trgovine nosiš alkohol v vrečki, potrebuješ licenco, ker te policija sicer pošlje v zapor.

Kako dolgo boste ostali v Dubaju?

Ravnokar sem podpisala pogodbo za hišo za eno leto, tako da bom za zdaj tukaj.

Ali od družine, za katero delate, dobite tudi darila?

Ja, nenehno jih dobivam, stalno nosijo darila. Ravno danes sem dobila nekaj od Cloe. (smeh) Vedno ti dajo denar ali pa darila, saj ko imaš toliko, ne potrebuješ več. Veliko bolj pomembni so jim družine, ljubezen in zaupanje. Ko imaš toliko denarja, te ta pravzaprav ne zanima.

Enako je z izobrazbo. Kdor jo ima, ne govori, da je pameten, ker ve, da je. Ker bogataši imajo vse, jih ne stane nič, če dajo darila drugim, in tudi na splošno so zelo radodarni. So pa tudi strogi, vedo, kaj hočejo, in želijo, da si z njimi ter da jih poslušaš. Ko pa uživajo, to počnejo 100-odstotno. Zelo sproščeni so zaradi vremena, ker je tako toplo, tukaj je nenehno siesta.

Ampak vi ste zelo aktivni, kajne?

Ja, zelo, šport, delo, pozicija, dogodki, prisotnost, sprejem, druženje s strankami ... Ko ti enkrat zaupajo, so zelo radi s teboj in radi se s teboj tudi družijo, še posebej, če prihajaš iz Evrope, ki jim je nasploh zelo všeč. Ko gredo v London ali Pariz, so zelo navdušeni, ker je tukaj samo pesek, in pred 20 leti na tem mestu ni bilo ničesar. Posel v Dubaju je nastal zaradi perl, ki so jih pobirali iz morja, in tako so začeli graditi mesto. Ko ga zdaj pogledaš, je kot New York ali Chicago, in tukaj se res veliko dogaja. Njihov cilj je, da je do leta 2020 vse končano.

Se vaša nova kolekcija nakita zato navezuje na perle?

Perle sem želela uporabiti že prej, ker so sofisticirane in ženstvene. Zanimajo pa me tudi diamanti ter kombinacija. Kolekcija bo zelo šik, v stilu Diorja in Jackie Onassis. Perle pa sem izbrala predvsem zato, ker velja, da jih podariš ženskam, ko so krhke, vendar močne v srcu, in to mi je zelo všeč.

To so kar bogati materiali. Kako ste prišli do te ideje in ali imate za svoj podvig že kakšnega sponzorja?

Ideja je prišla kar sama in začela sem delati skice. S partnerjem sem se pogovarjala o tem, da to moram realizirati in da potrebujem za to kolekcijo dobrega sponzorja. Zdaj ga imam in lahko začnem delati. Naslednji teden grem že v nabavo. Prodajala pa bom po naročilu, prek spleta, svojih strank in knjige strank, s katerimi sem že sodelovala.

"Sarah Jessica Parker je zelo preprosta"

Mojca je bila v začetku decembra v Dubaju zadolžena za sprejem slavne igralke Sarah Jessice Parker, ki jo najbolje poznamo po vlogi Carrie iz Seksa v mestu.

Mojca

Sarah je v Emirate prispela, da bi promovirala kolekcijo čevljev in dodatkov, pod katero se je podpisala sama.

"Jessico so pripeljali v rolsrojsu in bila je prekrasna. Navdušila me je z zlato obleko s pasom in vijoličastimi čevlji iz kolekcije SJP," pove Mojca, ki je z igralko preživela več dni.

"Zelo je preprosta, vsakemu se je posvetila, podpisala čevlje, takšna je bila kot Carrie iz Seksa v mestu: čustvena, preprosta. Rekla sem ji, da sem navdušena nad njo in da sem vedela, da bo nekega dne naredila linijo čevljev. Na to je samo odgovorila: 'How did you know that?' (kako si vedela, op. a.)," pojasni Mojca, ki je pričakovala, da bo muza Manola Blahnika nekoč naredila svojo kolekcijo čevljev, pri kateri ji je pomagal prav omenjeni oblikovalec.

"Dan pozneje smo imeli zabavo v klubu, kamor zahajajo vsi zvezdniki, od Kim Kardashian do Kate Moss in številnih drugih ... Rekla sem ji, da pogrešam New York, in vprašala me je, kdaj se vračam. Ko sem ji omenila, da delam nakit, je odvrnila, da bi ga z veseljem videla, in mi izročila svojo vizitko. Sicer sem ji rekla, da bom poslala link, ampak vsi vemo, kako to gre. Prepričana sem, da ima vsak dan na tisoče takšnih, ki ponujajo tisoč in eno sodelovanje," še pove Mojca.

Napisala: Manja Plešnar
Fotografije: osebni arhiv

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri