MLADI niso več ODGOVORNI…

…za največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola!

MLADI niso več ODGOVORNI… (foto: promocijsko gradivo) promocijsko gradivo
2. 12. 2021

Odlična novica!

Od leta 2010 do danes smo namreč več kot prepolovili število prometnih nesreč pod vplivom alkohola in smo lahko zgled vsem ostalim udeležencem v prometu. Žal pa je alkohol še vedno največji problem na naših cestah, varnost v prometu pa odgovornost vseh nas, zato moramo stopiti skupaj.

Letošnja, že 5. sezona iniciative Zavoda VOZIM, Toyote Slovenija, Zavarovalnice Generali in agencije Luna\TBWA za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah, tudi tokrat prinaša inovativne pristope.

Mladi vozniki so tisti, ki delajo največje napredke in povzročajo vse manj prometnih nesreč na splošno, kot tudi tistih, ki jih povzročijo pod vplivom alkohola. S tem so lahko zgled njihovim staršem in vsem ostalim voznikom pri preprečevanju voženj pod vplivom alkohola. A na cestah se moramo odgovorno obnašati vsi – v pomoč pa nam je lahko HEROJSKI VAU'ČER, ki so ga v Herojih ustvarili.

Mladi vozniki, stari med 15 in 24 let, so namreč od leta 2010 do 20. 11. 2021 naredili največji napredek, saj so za kar 56 % zmanjšali število prometnih nesreč, ki so jih povzročili pod vplivom alkohola. V letu 2010 so mladi vozniki povzročili 372 prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Letos do 20. 11. 2021 pa 164. Medtem ko se je v celotni ostali populaciji ta odstotek, kljub padcu, zmanjšal le za dobro četrtino – 26 %; v letu 2010 so povzročili 1473 prometnih nesreč pod vplivom alkohola, letos pa 1095.

»Skozi leta lahko pri mladih spremljamo napredek v primerjavi s starejšimi starostnimi skupinami in prav glede vožnje pod vplivom alkohola mladi pogosteje izberejo varnejše alternative in se odločijo za prevoz s treznim prijateljem, javnim prevozom ali taksijem ter tako odgovorno prispevajo k večji prometni varnosti,« pravi dr. Mateja Markl iz Javne agencije RS za varnost prometa.

Zato v kampanji provokativno sporočajo, da MLADI NISO VEČ ODGOVORNI za največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola, in nagovarjajo tako mlade kot starejše.

Na naših cestah je alkohola še vedno preveč

Kljub temu, da prometne nesreče med mladimi vozniki padajo, je letošnja statistika na naših cestah izredno slaba. »Do 20. 11. 2021 smo že presegli številke s konca lanskega leta (ki je bil resda malo specifičen) – tako po številu prometnih nesreč kot po smrtnih žrtvah in hudo telesno poškodovanih, zato nikakor ne moremo biti zadovoljni z rezultati in aktivno delamo naprej. Letos (2021) je bilo povzročenih že 1259 prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Od tega so jih 164 povzročili mladi od 15 do 24 leta, 1095 pa ostali. Je pa letos na cestah umrlo že 31 ljudi, od tega že 5 v nesrečah, ki so jih povzročili mladi od 15 do 24 let.« je povedal Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

»V naši kulturi so zakoreninjeni močni stereotipi o vožnji pod vplivom alkohola, kot so: 'Lahko vozim, saj nisem veliko spil.; Ker sem dobro jedel, lahko spijem več alkohola in ne bom pijan.; Pot domov znam na pamet in bi lahko vozil zaprtih oči.' in podobni, ki pa žal ne držijo. Zaradi takšnega mišljenja se še vedno zgodi preveč prometnih nesreč pod vplivom alkohola,« je še dodala dr. Mateja Markl iz Javne agencije RS za varnost prometa, ki aktivno sodeluje na herojskih posvetih po Sloveniji. 

Si za večer s srečnim koncem? Pošlji HEROJSKI VAU'ČER.

Ko se z bližnjimi pogovarjamo, pogosto slišimo: 'Če boš rabil prevoz, kar pokliči!'. A ko gremo na zabavo, to le malokrat izkoristimo, saj imamo občutek, da je bilo rečeno le iz vljudnosti. Zato so v iniciativi Heroji furajo v pižamah zasnovali HEROJSKI VAU'ČER, za večer s srečnim koncem, ki ga lahko prejemnik unovči za varen prevoz z zabave domov.

HEROJSKI VAU'ČER lahko vsak posameznik ustvari sam na spletnem mestu www.heroji.si in ga podari najbližjim z iskrenim pozivom, da ga lahko pokličejo kadarkoli, ko potrebuje varen prevoz domov. Tudi če sredi noči in v pižami.

HEROJSKI VAU'ČER je srčna obljuba in iskren namen, ki lahko reši življenje. Z njim želijo spodbujati, da bi se vsi vau večeri končali z varnim prevozom domov in ne s prometno nesrečo.

»S HEROJSKIMI VAU'ČERJI želimo preplaviti splet in posledično vplivati na izboljšanje prometne varnosti vsaj v zadnjem mesecu letošnjega leta, pa tudi naprej skozi celotno naslednje leto. So odlično darilo za vsakega ob vsaki priložnosti ali pa kar tako. Vsi si želimo, da bi naš najbližji prišel varno domov, kar mu s HEROJSKIM VAU'ČERJEM za večer s srečnim koncem lahko podarimo,« pravi David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM.

Ti nimajo omejenega roka trajanja, namenjeni pa so predvsem povezovanju ljudi v teh odtujenih časih, in temu, da vsak lahko naredi kaj pozitivnega za drugega – predvsem svoje bližnje in prijatelje.

Mladi spremenili svojo vlogo in prevzeli vlogo staršev

Kampanja pa je postregla tudi s provokativnim videom, v katerem nastopajo znani mladi Slovenci, ki so tokrat zamenjali vloge s starši. Nastopili so igralka Mila Peršin, Bojan Cvjetićanin, priljubljen pevec iz skupine Joker out in raper Vazz – Mark Jacob Cavazza. Svojo vlogo so odlično odigrali in s sporočili, ki so jih podali, pri ljudeh vzbujajo razmislek o problematiki vožnje pod vplivom alkohola. Ogledate si ga lahko na spletnem mestu www.heroji.si.