Mastercard bo s programom OSMICA investiral milijon evrov v tehnološki razvoj slovenskega trga

Mastercard je na novinarski konferenci napovedal, da bo izbranim prijaviteljem v program infrastrukturnega razvoja Osmica v prihodnjih treh letih skupno namenil 1 milijon EUR. 

Mastercard bo s programom OSMICA investiral milijon evrov v tehnološki razvoj slovenskega trga (foto: Mastercard) Mastercard
10. 2. 2021 | Promocijsko sporočilo

Namen programa družbe Mastercard je spodbujanje tehnološkega razvoja trga v Sloveniji, in sicer z vpeljavo ponudbe POS terminalov za mobilne naprave, ki bo mala in srednja podjetja ter obrtnike dolgoročno spodbudila k prehodu na digitalna plačila. S tem Mastercard uresničuje vizijo vsakemu trgovcu omogočiti sprejemanje digitalnih plačil.

Prijave v Mastercard program infrastrukturnega razvoja OSMICA bodo odprte vse do 5. marca, odločitev bo znana 2. aprila, tehnološke rešitve pa naj bi bile slovenskemu trgu na razpolago že jeseni 2021.

Mastercard želi dvigniti Slovenijo nad evropsko povprečje

Mali in srednji podjetniki ter obrtniki se vse bolj zavedajo, da si stranke želijo možnosti kartičnih plačil, a obstoječe možnosti iz različnih razlogov ne ustrezajo njihovim potrebam, kar so potrdili tudi najnovejši izsledki raziskave družbe Mastercard*.

Petina vprašanih je dejala, da so kupci predhodno preverili, ali je možno plačati s kartico, skoraj 30 % pa jih meni, da bodo kupci v prihodnosti v večji meri pričakovali možnost brezgotovinskega plačila. Skoraj polovica tistih, ki POS terminala ne uporabljajo, kot razlog proti navaja visoko ceno. Število digitalnih plačil v Sloveniji zadnjih šest let narašča - leta 2019 je bila zabeležena 7 % rast, ki se je leta 2020 še pospešila, saj so kupci zaradi epidemije iskali alternative tradicionalnim gotovinskim plačilom - a kljub temu kartična plačila predstavljajo le 56 % vseh digitalnih plačil.

Slovenija se z dvajset in pol POS terminali na 1.000 odraslih prebivalcev nahaja pod evropskim povprečjem tridesetih POS terminalov na enako število odraslih. To kaže na velik potencial za tehnološki razvoj, saj se 21 % vseh POS terminalov izmed obstoječih 36.000 nahaja v prestolnici, med 143.000 malimi in srednjimi podjetji ter obrtniki v državi pa jih skoraj tri četrtine ne sprejema kartičnih plačil.

Endre Eölyüs, country manager za Slovenijo in Madžarsko v družbi Mastercard, je ob tem dejal: »V družbi Mastercard verjamemo, da so inovacije gonilo prihodnosti. Kljub temu, da je Slovenija pod evropskim povprečjem z vidika sprejemanja digitalnih plačil med malimi in srednjimi podjetji ter obrtniki, verjamemo, da lahko ta izostanek kmalu nadoknadi s pravilno usmeritvijo v tehnološki razvoj, ki bo dosegel tako prestolnico kot tudi bolj odmaknjena ruralna območja. Z izkoristkom potenciala, ki ga ponujajo mobilne naprave bo namreč vsakdo lahko trgovec in vsaka naprava POS terminal.«

Program OSMICA podpira tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Mastercard program infrastrukturnega razvoja OSMICA podpira tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, ki se zaveda, da imajo mali in srednji podjetniki ter obrtniki v Sloveniji specifične potrebe, zato je skrb za njihov razvoj ključna.

Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, je ob tem dejal:

»Veliko malih obrtnikov in podjetnikov se še vedno premalo zaveda prednosti kartičnega poslovanja. Sploh v luči okrevanja po epidemiji, ko je likvidnost velik problem, je možnost odloženih plačil s kartico še posebej dobrodošla. Seveda pa se z možnostjo plačila s kartico približamo tudi našim kupcem ali strankam, ki se vse manj nagibajo k plačevanju z gotovino.«

Vsakdo je lahko trgovec in vsaka naprava POS terminal

Cilj Mastercard programa infrastrukturnega razvoja OSMICA je pospeševanje tehnološkega razvoja na področju inovativnih rešitev za sprejemanje digitalnih plačil, ki bodo prilagojena specifičnim potrebam malih in srednjih podjetij ter obrtnikov v Sloveniji.

»Subvencije so namenjene tako bankam kot podjetjem, ki se ukvarjajo z razvojem ustrezne tehnologije in z družbo Mastercard delijo vizijo tehnološkega razvoja digitalnih plačil v Sloveniji,« je podrobneje pojasnil Boris Turk, vodja poslovnega razvoja za Slovenijo v družbi Mastercard. Ker bo program izveden skozi dva ključna projektna stebra je ob tem dodal: »Cilj prvega stebra je razviti rešitve po meri malih in srednjih podjetij ter obrtnikov, ki bodo okrepila njihovo vrednost. Drugi steber pa se osredotoča na predstavitev tehnološke rešitve širokega dosega, ki bo podjetjem olajšala prehod na digitalna plačila, torej POS terminal za mobilne naprave.«  

KAKO SE PRIJAVITI V PROGRAM OSMICA?

Zainteresirani lahko prijavo pošljejo do 5. marca 2021 na Osmica@mastercard.com, kjer so na voljo tudi za morebitna vprašanja.*Raziskavo o poslovanju malih in srednjih podjetij med epidemijo Covid-19 v Sloveniji je za Mastercard izvedla Mediana (Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana, d.o.o.) novembra 2020 (vzorec 452 vprašanih) med člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.