Maks Lenart Černelč zmagovalec prvega Doodle4Google

Maks Lenart Černelč (OŠ Majde Vrhovnik) je z risbo "Pravljična dežela Slovenija" najbolj prepričal strokovno žirijo, slovenske uporabnike spletnega iskalnika google.si ter "doodlerja" Briana Kaasa, Googlovega spletnega oblikovalca in ilustratorja, avtor danes objavljenega doodla z motivom Kekca, s katerim je Google obeležil 130. rojstni dan Josipa Vandota.

16. 1. 2014

Na natečaj Doodle4Google je bilo prijavljenih 3000 del, zato je Google na razglasitvi zmagovalca natečaja predal ček Zvezi prijateljev mladine Slovenije v višini 3.000 EUR.

Google je oktobra 2013 k oblikovanju doodla, svojega priložnostnega logotipa, prvič povabil tudi slovenske učence. V natečaju Doodle4Google je sodelovalo 220 slovenskih šol, prijavljenih je bilo več kot 3000 del, najbolj številna starostna skupina je bila od 9 do 12 let. Po besedah Metke Svetlin, vodje trženja za Google Slovenija, so med risbicami prevladovale podobe Triglava, lipovega lista, idrijske čipke, tradicionalne slovenske hrane, Postojnske jame in slovenske zastave.

"Google z doodlom slovenskih učencev želi preseneti in razveseliti ljudi, saj bo zmagovalno risbo videlo na tisoče Slovencev, objavljena pa bo 23. januarja 2014 na Google.si. Izjemni odziv mladih slovenskih učencev, in mogoče tudi bodočih svetovnih umetnikov, je dokaz, da je mlajša generacija naše države ponosna na Slovenijo, na svoj dom, naravne in kulturne danosti Slovenije, na preteklost, sedanjost in prihodnost. Kar so tudi odlično upodobili v sklopu natečaja Doodle4Google," je pred razglasitvijo zmagovalca natečaja dejal Darko Dujič, odgovorni za razvoj poslovanja za Adriatik regijo.

Strokovna žirija v sestavi Alenke Godec, priljubljene slovenske pevke, Ana-Marije Krušič, priznane slovenske slikarke, Mete Wraber, priznane slovenske ilustratorke, Blaža Peršina, direktorja Mestnega muzeja Ljubljana in Nine Balent, vodje projektov pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije je izmed 300 polfinalnih risb izbrala 30 risb finalistov, 10 najboljših iz vsake od treh starostnih skupin.

Svoj glas so lahko oddali tudi slovenski uporabniki iskalnika Google in s svojimi glasovi izbrali 3 zmagovalce starostnih skupin, enega iz vsake skupine. Končnega zmagovalca je izbral doodler Brian Kaas, Googlov spletni oblikovalec in ilustrator, ki ustvarja priložnostne logotipe, doodle in, ki se je tudi pridružil zaključnemu dogodku - razstavi  risb slovenskih učencev v Mestnem muzeju Ljubljana.

Zmagovalec natečaja Doodle4Google Maks Lenart Černelč je, poleg objave risbe na slovenskem spletnem iskalniku Google, prejel tudi tečaj slikanja, njegova osnovna šola, Osnovna šola Majde Vrhovnik, pa je prejela umetniško orodje in darila za socialno ogrožene otroke. Nagrajeni so bili tudi ostali finalisti, ki so prejeli vrečko Googlovih daril, trije zmagovalci posameznih starostnih skupin pa še tablične računalnike.

Zmagovalci po posameznih starostnih skupinah natečaja Doodle4Google so:

  • od 6 do 8 let: Maks Lenart Černelč, Osnovna šola Majde Vrhovnik
  • od 9 do 12 let: Neža Jeklin, Osnovna šola Kanal
  • od 13 do 15 let: Ana Sršen, Osnovna šola Preserje pri Radomljah

Razstava finalnih risb natečaja Doodle4Google bo v Mestnem muzeju Ljubljana odprta do 8. februarja 2014.