LOMOnada v ljubljanskem lokalu Brooklyn

LOMOnada je praznik ljubiteljev lomografskih fotoaparatov in entuziastov analogne fotografije.

5. 6. 2013

V ljubljanskem lokalu Brooklyn na ploščadi Ajdovščina pripravljajo mednarodni lomo dogodek, ki ga bo pospremilo odprtje prve tovrstne mednarodne lomografske razstave pri nas.

V soboto, 8. junija, ob 17. uri si tako prisrčno vabljena na dogodek, kjer se bodo ljubitelji lomografije, polaroidov in analogne fotografije tudi zbirali.

S svojimi fotografijami na temo "LOMOnada - Urban nation" se bodo dogodku pridružili lomografi iz Združenih držav Amerike, Argentine, Venezuele, Ukrajine, Nemčije, Nizozemske, Litve, Finske, Makedonije in Izraela.

Poskrbeli so za urbano glasbo, ki jo bo vrtel DJ, dogajanju pa se bo pridružil tudi internetna foto senzacija Elvis Halilović ONDU s pinhole ročno izdelanimi lesenimi fotoaparati, ki jih bodo udeleženci dgodka lahko preizkusili. Projekt je podprl tudi Lomographic Society International.

Kaj je lomografija?

Pravijo, da je lomografija fotografija, pri kateri lahko fotograf prekrši vsa pravila.

Lomografski fotoaparati so analogni fotoaparati, za katere lomografi uporabljajo pogosto filme s pretečenim rokom in tako ustvarijo na fotografijah dodatne vizualne efekte. Fotografije, ki so neostre, preosvetljene, ekperimentalne in umetniške ali kako drugače analogno manipulirane dajejo tej vrsti fotografije svoj čar.

Vse se je začelo s starimi ruskimi analognimi fotoaparati in preraslo v pravo navdušenje med ljubitelji analogne fotografije. Ustvarila se je lomografska skupnost, ki združuje lomografe iz celega sveta in katere mnogi ljubitelji so tudi profesionalni fotografi.

Več o lomografiji na: www.lomography.com

Osnovna načela in pravila lomo fotografije:

  • 1. Kamorkoli greš, svoj fotoaparat vzemi s seboj
  • 2. Uporabljaj ga vedno in kadarkoli, naj bo to podnevi ali ponoči
  • 3. Lomografija je del tvojega vsakodnevnega življenja
  • 4. Uporabljaj nenavadne načine fotografiranja
  • 5. Motiv naj bo čim bližje tvojemu objektivu
  • 6. Ne razmišljaj
  • 7. Bodi hiter
  • 8. Prepusti se - ni ti vedno treba vedeti, kako bo fotografija videti
  • 9. Ni ti treba vedeti, kaj si posnel na film
  • 10. Pozabi na vsa pravila!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri