Lokalna kakovost z dnevi odprtih vrat!

Ko na živilu prebereš, da je pridelano lokalno, si večinoma pred oči najverjetneje prikličeš podeželsko idilo s kmetijo. Kako resnična pa je ta čudovita prilika?

27. 9. 2013

Na žalost zaenkrat ni zakonskih omejitev, kaj se sme označevati za lokalno in kaj ne, zato morajo biti potrošniki zelo pazljivi, da živilo izpolnjuje tisto, kar obljublja. Kupijo denimo 'domači med', točen pa je v Južni Ameriki. Posebno pozornost gre nameniti tudi mesu, za katero ni nujno, da se lokalno izenačuje tudi s humanim ravnanjem z živalmi.

Kako boš vedela?

Najprej se pri potrošniški organizaciji ali lokalnih kmetijskih organizacijah lahko malce pozanimaš o pridelovalcih iz svojega okolja. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje te dni pričenja s promocijsko akcijo preverjanja lokalne kakovosti, v okviru pobude istega ministrstva - da slovenski pridelovalci, predelovalci in zadruge odprejo vrata za splošno javnost - pa se prav ta vikend predstavlja tudi lokalna kakovost v Osrednji Sloveniji!

Vikend lokalne kakovosti!

Obiskovalci bodo lahko v soboto 28. 9. in nedeljo 29. 9. preverili, kateri pogoji morajo biti izpolnjeni za rast kakovostnih domačih pridelkov, si ogledali kmetijo, preizkusili okusne domače dobrote ter spoznali, kako pridelovalci in predelovalci zagotavljajo kakovost lokalnih pridelkov in izdelkov.

Ta vikend se bodo predstavili:

  • V soboto, 28. 9. med 9. in 12. uro odpira vrata kmetija Zalar na Drenovem griču pri Vrhniki, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali način pridelave zelenjave v rastlinjakih in se naučili, kakšne sadike obrodijo najkakovostnejše pridelke.

Ob 9.30 uri se bo zbranim pridružila tudi ga. Saša Belaj z Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki bo obiskovalcem predstavila, kakšne so prednosti lokalno pridelane zelenjave.

»Lokalno pridelana zelenjava v zaprtih prostorih je izjemnega pomena za povečevanje samooskrbe z zelenjavo, saj omogoča pridelek tudi zunaj sezone. Pomembne so tudi prednosti lokalno pridelanega sadja in zelenjave, poleg svežine vsebujejo tudi več vitaminov A, B, C in E ter mineralov.« poudarja Saša Belaj.

  • Dan kasneje, v nedeljo , 29. 9. bo med 10. in 18. uro v svoje prostore povabila ekološka kmetija Trnulja v Črni vasi 265 pri Ljubljani.

Obiskovalci bodo imeli priložnost videti način predelave hladnega stiskanja olja in spoznali ekološki način pridelave in predelave in okusili lokalne dobrote, pridelane na kmetiji.

»Ekološko kmetovanje bi lahko označili tudi s sloganom "nazaj k naravi", saj se ekološki kmetje trudimo delati z naravo z roko v roki in jo tako trajnostno ohranjati. Ekološko kmetovanje že samo po sebi zagotavlja kakovost za potrošnika,« je o načinu pridelave povedala Urša Kunz s Posestva Trnulja.

Ob 10. uri bo uradni začetek, ko se bo udeležencem pridružila tudi ga. Maja Žibert z Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki bo povedala več o prednostih ekološkega kmetijstva in zahtevah, ki jih mora kmetija izpolnjevati.

Več o pobudi in kmetijah ter predelovalcih, ki bodo odprli svoja vrata, na lokalna-kakovost.si.