Najbolj varni sedeži na letalu so v zadnjem delu letala!

Raziskave lahko dobesedno rešujejo življenja! Ne verjameš? Beri dalje.

Najbolj varni sedeži na letalu so v zadnjem delu letala! (foto: shutterstock) shutterstock
11. 10. 2012

Nova razsikava je pokazala, da imajo letalski potniki, ki letijo v ekonomskem razredu, večjo možnost, da preživijo letalsko nesrečo.

V sklopu raziskave za televizijsko oddajo produkcijske hiše Dragonfly so pred nekaj meseci nad mehiško puščavo Sonora načrtno strmoglavili boeing 727 s kamerami, senzorji in lutkami za preizkusna trčenja.

Tri lutke so namestili v različne položaje:

  • eno v klasičen sključen položaj in z zapetim varnostnim pasom,
  • druga je bila le pripeta s pasom,
  • tretja pa še tega ni imela.

Po analizi nesreče so ugotovili, da je pri potnikih v sprednjem delu letala (navadno rezerviranem za prvi razred, poslovni razred ali višji ekonomski razred) manj možnosti, da bodo nesrečo preživeli. Po udarcu na tla je namreč sprednji del letala in prvih 11 vrst sedežev dobesedno odtrgalo. Na tem delu so izmerili še enkrat večjo silo od tiste bolj zadaj.

Raziskava revije je zajela 35 let letalskih nesreč

Strokovnjaki so ugotovili, da nesreče ne bi preživel nihče izmed potnikov v prvem razredu, bi jo pa morebiti lahko 78 odstotkov drugih potnikov, pri čemer se možnost preživetja povečuje z bližino repa letala.

Ugotovitve podpirajo raziskavo revije Popular Mechanics iz leta 2007.

Revija je takrat zajela vse letalske nesreče od leta 1971, za katere so bili na voljo podatki o sedežnem redu, in ugotovila, da so varnejši sedeži za krilom.

V povprečju preživi nesrečo 69 odstotkov takih potnikov, 56 odstotkov potnikov nad krilom in 49 odstotkov potnikov v prvih vrstah.

Največ nesreč, ki jih potniki preživijo, se zgodi v bližini letališč, največkrat zaradi težav pri pristajanju ali vzletanju, ko lahko piloti z manevriranjem omilijo udarec ob tla. Pred leti je zasilni pristanek na reki Hudson pri New Yorku preživelo vseh 155 ljudi na krovu letala US Airways, pred tremi leti pa je nesrečo letala Turkish Airlines pri amsterdamskem letališču preživelo 134 potnikov in članov posadke, devet jih je umrlo, več kot 50 jih je bilo ranjenih.