Lažne spolne obtožbe v filmu Lov

Thomas Vinterberg, režiser mednarodne senzacije Praznovanje, tokrat predstavlja napeto psihološko dramo o moči laži in uničujočih posledicah krive obtožbe. Nedavno ločeni Lucas je vzgojitelj v vrtcu, kjer ga otroci obožujejo. Prosti čas preživlja v družbi dobrih prijateljev v krajevnem lovskem klubu.

28. 2. 2014

Nekega dne pa hči njegovega najboljšega prijatelja ravnateljici vrtca pove nekaj, kar bi lahko nakazovalo na spolno zlorabo. Laž se širi kot virus, panika in nezaupanje kmalu uideta izpod nadzora in tesno povezana skupnost se znajde v stanju množične histerije, Lucas pa se je prisiljen podati v samoten boj za svoje življenje in dostojanstvo.

Nagrada v Cannesu

Lov, ki ga številni kritiki opevajo kot najboljši film Michaela Vinterberga po njegovi mednarodni senzaciji Praznovanje (Festen), je napeta psihološka drama o moči laži in uničujočih posledicah krive obtožbe. Mads Mikkelsen je za svojo vlogo na letoš­njem festivalu v Cannesu prejel nagrado za najboljšega igralca.

Thomas Vinterberg, režiser in soscenarist:

"Neke temne zimske noči leta 1999 je nekdo potrkal na moja vrata. Zunaj v snegu je z dokumenti v roki stal priznani danski otroški psiholog in razgreto razlagal nekaj o otrocih in njihovih fantazijah. Govoril je o pojmih, kot je potlačen spomin, in še bolj vznemirljivo o svoji teoriji, da je misel virus. Nisem ga spustil v hišo. Nisem prebral dokumentov. Šel sem spat. Deset let pozneje sem potreboval psihologa.

Poklical sem ga in iz nekakšne zapoznele oblike vljudnosti prebral dokumente. Bil sem šokiran. Fasciniran. In vedel sem, da je to zgodba, ki mora biti povedana. Zgodba o sodobnem lovu na čarovnice. Lov je plod teh branj. Zlorabe se seveda dogajajo – o tem sem že posnel film. Vendar mislim, da obstaja še ena nevarnost, ki zahteva nove žrtve. To niso le ljudje, ki so obtoženi nečesa, česar niso storili, ampak tudi otroci, ki odraščajo v prepričanju, da so žrtve. Zdelo se mi je, da bi bilo zanimivo narediti film, ki bi bil antiteza Praznovanju."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri