Lažje in ceneje do legalnih glasbenih vsebin na spletu!

Vse več ljudi do glasbe dostopa na spletu, vendar to ne pomeni, da je obseg glasbene produkcije, ki je na voljo uporabnikom interneta, v vseh državah Evropske unije enak.

4. 12. 2013

To je posledica različnih ureditev v zvezi z zaščito avtorskih pravic in honorarji za glasbenike. Odbor za pravne zadeve je 26. novembra podprl zakonodajo, ki omogoča pridobitev licence za celotno EU.

Za potrošnike nova pravila pomenijo, da na spletu ne bo več sporočil o tem, da določene glasbene vsebine zaradi težav z licenco v določenih državah niso na voljo. Cilj nove zakonodaje je med drugim spodbuditi prodajo glasbe na spletu.

V nadaljevanju si preberi, kaj je francoska poslanka Marielle Gallo (EPP) odgovorila na nekatera ključna vprašanja:

  • Zakaj je pomembno na ravni EU uskladiti pravila o kolektivnem upravljanju avtorskih pravic?

Želimo vzpostaviti enotni digitalni trg EU. To je eden od korakov na tej poti. Zagotoviti želimo, da bodo imeli vsi Evropejci preko družb za upravljanje z avtorskimi pravicami enak dostop do kulturne produkcije. Sedaj imamo sistem, ki je pregleden in skrbno naravnan.

  • Bo sedaj dostopanje do glasbe preko spleta lažje, morda cenejše?

Licenciranje glasbe v več državah hkrati bo koristilo vsem. Ponudniki novih spletnih storitev bodo lažje prišli na trg, tako da iTunes ne bo več imel tako prevladujočega položaja. Pomagalo bo tudi projektom, kot je Spotify. Namen direktive je vzpostaviti resnično enoten digitalni trg, kjer bo mogoče razširjati kulturne vsebine. Dostop do legalnih glasbenih vsebin na spletu bo postal lažji, zaradi česar bodo nižje tudi cene.

  • Kako bodo pridobili umetniki?

Prav njim želimo z direktivo pomagati. Poskrbeli smo zato, da bodo za svoje delo dobili boljše plačilo. Imeli bodo popoln nadzor nad svojimi računi, stroški za kolektivno upravljanje z avtorskimi pravicami in vlaganji, tako da bodo sami odločali o pomembnih vprašanjih.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri