Komična drama Ne bom več luzerka prihaja v kina po Sloveniji

Od četrtka, 21. marca si bo nagrajeni celovečerni prvenec režiserke Urše Menart mogoče ogledati v kino centrih po vsej državi, prav tako bo v prihajajočih tednih na sporedu v  dvoranah Art kino mreže Slovenije.

Komična drama Ne bom več luzerka prihaja v kina po Sloveniji (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
18. 3. 2019 | Promocijsko sporočilo

Komično dramo Ne bom več luzerka si bo najprej mogoče ogledati kot otvoritveni film Festivala frankofonskega filma v Kinodvoru. Na sporedu, bo  v ponedeljek, 18. marca, ob 20. uri.

O FILMU

Komična drama, ki  je svojo premiero doživela na 21. festivalu slovenskega filma v Portorožu, v ospredje postavlja prepad med pričakovanji, ki jih družba goji do mladih, in možnostmi , ki jih ti na svoji življenjski oziroma karierni poti dejansko tudi imajo. Na pomenljiv in hkrati humoren način opozarja na dejstvo in razloge za to, da danes številni izobraženi mladi še pri tridesetih letih živijo pod streho svojih staršev, in na drugi strani izpostavlja problematiko izseljevanja teh mladih v tujino.

Gre za celovečerni prvenec režiserke mlajše generacije Urše Menart, torej za film o generaciji z vidika generacije, za katerega je Menartova napisala tudi scenarij. O svojem filmu in o razlogih zanj pravi:

»V zadnjih nekaj letih je ogromno mladih, izobraženih in ambicioznih ljudi zapustilo Slovenijo, tisti, ki smo ostali, pa se pogosto sprašujemo, ali smo se res odločili prav. In o stvareh, o katerih se vsakodnevno sprašuješ, je včasih dobro posneti film. Ne bom več luzerka je film o generaciji, ki ji nikakor ne uspe odrasti in za katero Slovenija nima prostora. Je tudi film o deziluziji in generacijskem prepadu med ‘preizobraženimi’ milenijci, ki jih nihče ne potrebuje, ter njihovimi starši, ki so imeli za svoje otroke visoka pričakovanja, zdaj pa le nemočno opazujejo, kako jim življenje ne steče, kot bi moralo.«

NAGRADE IN ODMEVI

Komična drama Ne bom več luzerka je na 21. festivalu slovenskega filma v Portorožu prejela vesno za najboljši celovečerni film. Urša Menart je prejela še vesno za scenarij, vesno za najboljšo stransko žensko vlogo v njem pa si je prislužila Živa Selan. Film so s posebno omembo nagradili člani žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark, posebno omembo pa je s strani žirije za nagrado vodomec filmska ekipa dobila tudi na festivalu Liffe.

O ZGODBI

Filmska zgodba sledi 29-letni Špeli, ki je že pred časom diplomirala iz umetnostne zgodovine, redne službe pa ji nikakor ne uspe dobiti. Za razliko od svojih najboljših prijateljic, ki sta se pred leti odselili iz Slovenije in se ne nameravata vrniti, Špela trmasto vztraja, da bo ostala v domačem okolju. Ko delo v tujini dobi tudi njen dolgoletni fant, ostane brez stanovanja, službe in družbe. Preseli se k staršem in babici, ki zdaj živi v njeni otroški sobi. A njena največja želja ostaja – rada bi se osamosvojila in končno pustila za sabo že tako ali tako deset let predolgo adolescenco.

Poglej si še napovednik filma:

V glavnih vlogah nastopajo Eva Jesenovec, Živa Selan, Jurij Drevenšek, Saša Pavček, Branko Završan, Špela Rozin, Timon Šturbej, Aljaž Jovanović, Matic Lukšič, Tina Potočnik Vrhovnik in Lara Vouk.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri