Koliko telefonskih še znamo na pamet?

Rezultati nove raziskave kažejo na to, da ne znamo na pamet niti številk svojih najbližjih.

Dobra tretjina anketirancev ne zna na pamet telefonske številke svojega partnerka. Jo ti znaš? (foto: Profimedia) Profimedia
30. 7. 2015

Tretjina ne pozna številke svojega partnerja

Nova raziskava družbe Kaspersky Lab, ki se ukvarja z varovanjem podatkov na osebnih digitalnih naprav, je pokazala, da večina potrošnikov v Evropi v spomin ne more priklicati pomembnih telefonskih številk, vključno s telefonskimi številkami svojih otrok (53 %), njihovih šol (90 %) in svojih delovnih mest (51%). Približno tretjina potrošnikov si ne zapomni telefonskih številk svojih partnerjev, so pa samo štirje od desetih pozabili svoje domače telefonske številke iz obdobja, ko so bili stari med 10 in 15 let.

Zakaj smo si jih včasih zapomnili več?

Roke gor, katera se še spomni dobrega starega telefonskega imenika in do kod je pri vas doma segal kabel stacionarnega telefona. Če si včasih želel nekam poklicati, si imel štiri možnosti:

  • Poklical si na center, ki ti je povedal telefonsko številko, ki jo potrebuješ (saj res, na to sem že skoraj pozabila!)
  • Pobrskal si po tistih tankih straneh telefonskega imenika (Se spomniš, da je vsako leto izšel nov in da so bile strani poslovnih številk rumene?
  • Najpomembnejše telefonske številke (na primer od stare mame, zdravnika, tete ali prijateljice) si je družina zapisala na listke pri telefonu
  • Ali pa si si številke enostavno zapomnil

In ker so bile prve tri možnosti dokaj zamudne, je vsak vsaj ključnih deset številk znal na pamet. Zagotov pa je vsak na pamet vedel svojo domačo telefonsko številko. Se je ti še spomniš? Jaz sem jo, odkrito povedano že pozabila. Vem pa, da se je začela s 79. 

Na pamet znam 12 telefonskih številk in to je menda veliko

Če si takšna kot jaz in neprestano izgubljaš svoj mobilni telefon, potem jih zagotovo veš na pamet vsaj nekaj. Ugotovila sem, da znam na pamet številki gasilcev in policije ter 10 mobilnih telefonskih številk. In sicer: svojo, od svojega fanta, mamino in očetovo, od očima, sestrino, od dveh dolgoletnih prijateljic, ene sodelavke in od Simobilovega centra (logično, saj sem morala že vsaj šestkrat preklicati kartico). 12 telefonskih številk torej, in vsi mi rečejo, da je to ogromno. Da znajo na pamet kvečjemu 3 mobilne številke, vključno s svojo. Sem pa že srečala ljudi, ki tudi svoje mobilne številek ne znajo na pamet. Kaj se torej dogaja z našim spominom? 

Krivi so pametni telefoni in Google

Kaspersky Lab je ta pojav poimenoval digitalna izguba spomina: pozabljanje informacij, ki jih uporabnik zaupa digitalni napravi, da jih shrani in si jih zapomni namesto njega. Poleg tega so nam sedaj vse informacije preprosto dostopne na spletu, računamo celo na to, da bomo med daljšo potjo pogledali pogledali za smer. Študija je dokaz digitalne izgube spomina našla v vseh starostnih skupinah in v enakem deležu tako med moškimi kot med ženskami. Anketirali so 6000 potrošnikov, starih 16 let ali več, iz šestih evropskih držav.

Bog ne daj, da izgubimo pametni telefon

Študija pa se je lotila še enega drugega, zelo zanimivega področja. Namreč, raziskali so, kako močno bi bili anketiranci pretreseni, če bi te podatke izgubili. Skoraj polovica (43%) mlajših anketirancev (starih med 16 in 24 let) pravi, da ima skoraj vse pomembne informacije in fotografije shranjene zgolj na svojih pametnih telefonih. Štiri desetine žensk in enak delež mladih med 16 in 24 let, ki imajo spomine shranjene na svojih napravah, bi zato ob ugotovitvi, da podatkov morda nikoli več ne bodo dobili nazaj, preplavili občutki globoke žalosti, saj so njihove naprave edino mesto, na katerega shranjujejo slike in kontaktne podatke.

Kako si lahko preprosto zapomniš telefonske številke najbližjih?

Preprosto. Telefonske številke najpomembnejših ljudi si zapiši na list papirja ali v kakšno beležnico, nato pa jih izbriši iz imenika. Tako boš prisiljena številko vtipkati v telefon. Številka pa se ti bo tudi vsakič izpisala, ko te bodo oni klicali. Garantirano - po lastnih izkušnjah - se ti bodo v roku dveh tednov brez posebnega naprezanja te tlefosnke šteivlke vtisnile globoko v spomin. Po tem kratkem eksperimentu jih lahko shraniš nazaj v imenik, številke pa ti bodo ostale v spominu. Kdo ve, morda se znajdeš v situaciji, ko ti pridejo še kako zelo prav. 

Pripravila: Sanja Macur

Preveri še zanimiv članek o tem, koliko prijateljev v resnici potrebujemo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri