Skoraj vse, kar moraš vedeti o košarki :)

Si vedela, da se je prvo evropsko prvenstvo v košarki odigralo že leta 1935 v Ženevi (Švica), prvak pa je bila takrat Latvija? Kaj pa to, da ima največ tovrstnih naslovov nekdanja Sovjetska zveza – in to 14 njih?

2. 9. 2013

V luči dejstva, da med 4. in 22. septembrom Slovenija (Ljubljana, Celje, Koper, Jesenice) gosti največji športni dogodek od svoje samostojnosti – 37. evropsko prvenstvo v košarki, ti v nadaljevanju 'strežemo' s še nekaj zanimivostmi, s katerimi boš naredila vtis ob omizjih, kjer bo v naslednjih tednih beseda slej ko prej nanesla na košarko ;)

Si vedela, da ...

 • ... je košarko izumil Kanadčan, dr. James Naismith, zdravnik, profesor telovadbe ter trener ameriškega nogometa, leta 1891 na univerzi Springfield YMCA (200 km zahodno od Bostona, ZDA). Imel je nalogo iznajti dvoranski šport, ki bi ohranil študente v dobri kondiciji tudi pozimi. Na začetku je sestavil 13 pravil igre in večina od teh še vedno predstavlja osnovo današnje košarke. Igra je prevzela elemente ameriškega nogometa, nogometa in hokeja. Smisel igre je Nasmith zasnoval tako, da je na balkon collegea pribil dva koša za nabiranje breskev. Moštvo je štelo devet igralcev in cilj igre je bilo vreži žogo v koš.
 • ... se je v tridesetih letih košarka razširila tudi mednarodno, leta 1932 pa je bila ustanovljena mednarodna košarkarska federacija – FIBA.
 • ... so v Sloveniji že leta 1905 v šolah in telovadnih društvih igrali igro, podobno košarki (še bolj rokometu), imenovano korball, pravi začetki pa segajo v leto 1921. Začetnik in znanilec košarke v Sloveniji je telovadni učitelj in član društva Sokol Maribor Ciril Hočevar, ki se je pripravljal na sprejemne izpite za visokošolski študij v Pragi, na Tyrševem zavodu, in je moral obvladati tudi košarkarska pravila, saj je bila košarka na Češkem zelo razvita. Podatki govorijo, da so v Mariboru že leta 1921 igrali moderno košarko, tisto, ki jo je razvil dr. James Naismith in je v Evropo prišla leta 1892.
 • ... sta prvo, neuradno, tekmo v Sloveniji odigrali sokolski društvi Maribor in Murska Sobota, in sicer leta 1922. Rezultat pa 28 proti 13 za Mariborčane.
 • ... je bila ustanovna skupščina Košarkarske zveze Slovenije v Ljubljani na Taboru, 15. januarja leta 1950. Prvi predsednik Košarkarske zveze Slovenije je postal Tine Benedičič. Košarkarska zveza Slovenije je imela 19 klubov in 603 člane.
 • ... se je košarka prvič pojavila na programu olimpijskih iger leta 1904, ampak je sodelovalo le nekaj ameriških klubov. Za medalje so začeli igrati na igrah leta 1936 in je od takrat tudi vedno na programu.
 • ... so leta 1976 na program vključili tudi žensko košarko.
 • ... so leta 1992 na igrah v Barceloni dovolili nastopiti tudi igralcem lige NBA. Sanjsko moštvo (Dream team), ki ga je vodil trio – Michael Jordan, Larry Bird in Magic Johnson, je s spektakularnimi predstavami navdušilo ves svet.
 • ... je Slovenija poleg Grčije in Litve edina evropska država, kjer je košarka (namesto nogometa) šport številka 1.
 • ... je Slovenija oz. Jugoslavija leta 1970 v takrat novo zgrajeni Hali Tivoli gostila svetovno prvenstvo v košarki, kjer je Jugoslavija prvič postala svetovni prvak. Igrala sta tudi Slovenca Ivo Daneu in Aljoša Žorga.

In še nekaj košarkarskih iskric - si vedela, da:

 • ... je Dr. James Naismith, izumitelj košarke, v ameriškem nogometu tudi prvi uvedel uporabo čelade.
 • ... je višina koša (305 cm) enaka višini vratnice pri ameriškem nogometu.
 • ... se je odbojka rodila štiri leta pozneje kot košarka, leta 1895, v istem območju, le 16 kilometrov stran. Izumil jo je William G. Morgan na YMCA gimnaziji Holyoke.
 • ... je Netball nekontaktna igra, podobna košarki, ki je priljubljena med osnovnošolkami in srednješolkami v deželah Commonwealtha (še posebej v Avstraliji in Novi Zelandiji).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri