Presenetilo te bo, kako se pravilno skuha kavo!

Praviš, da znaš skuhati kavo? Ta članek bi te utegnil prepričati v nasprotno. 

Presenetilo te bo, kako se pravilno skuha kavo! (foto: Profimedia) Profimedia
1. 10. 2016

Še tako zagrete kofetarice (mimogrede v Cosmo uredništvu nas je kar nekaj) smo bile osuple nad naslednjimi recepti in nasveti za pripravo in pitje kave, ki nam jih je zaupal strokovnjak Matej Martel Režek, vodja gibanja Experiment no Art = no Fun.

Priprava kave v džezvi (bakreni, litoželezni) je najbolj poznan način priprav kave v našem prostoru. Napitek je aromatičen, polnega okusa, ki pa je odvisen od priprave.

"Zelo je pomembno, da voda ne zavre," pravi Matej in nadaljuje "Če kavo damo v vrelo vodo, se iz nje sprostita dve kemikaliji, ki povečujeta raven horesterola v krvi in tako povečata nevarnost za bolezen srca."

Si pravkar ugotovila, da si ves čas počela ravno to? Ne sekiraj se, mi smo tudi, ampak tukaj se umetnost kuhanja kave šele začenja! V nadaljevanju si najprej oglej različne načine kuhanja kave.

TURŠKI NAČIN

Za eno skodelico odmerimo 77ml hladne vode, stehtamo 7g kave.

Vodo in kavo damo v džezvo in jo postavimo na grelno telo (indukcija, plinski gorilnik, električna plošča) Pričnemo s fazo segrevanja. Kave med postopkom ne mešamo, saj se sama združi z vodo. Ko se vsebina začne dvigovati, džezvo odstranimo, kavo prelijemo v skodelico in počakamo 30s Sladkor po želji dodamo na začetku ali na koncu pred vlivanjem v skodelico.

SRBSKI NAČIN

Eno skodelico vode, v kateri bomo postregli kavo, prelijemo v džezvo. Vodo segrevamo. Ko opazimo, da se iz dna začnejo dvigovati majhni mehurčki džezvo odstavimo. Dodamo dve zvrhani čajni žlički kave in pomešamo. Po želji lahko džezvo ponovno postavimo na grelno telo, da se vsebina rahlo dvigne. Prelijemo v skodelico in počakamo 30s. Sladkor po želji dodamo na začetku ali na koncu pred vlivanjem v skodelico. Obstaja tudi postopek, kjer se sladkor segreje v džezvi do karamelizacije, nato se doda kava. Ko kava zadiši, se jo prelije z toplo vodo.

GRŠKI NAČIN

Grki imajo različna poimenovanja glede na količino sladkorja in kave.

 • SKETOS - Brez sladkorja: Samo kava brez sladkorja
 • VARIS - Močna: 2-3 zvrhane žličke kave z 1 žličko sladkorja
 • ELAFRIS - Lahka: 1/2-1 žlička kave + 1 žlička sladkorja
 • GLYKOS - Sladka: 1 žlička kave + 2 žlički sladkorja
 • VARIGLYKOS - Močna in sladka: 3 žličke kave + 3 žličke sladkorja
 • NE KE OHI - JA in NE: 1 žlička kave + 1/2 žlička sladkorja

Eno skodelico vode, v kateri bomo postregli kavo, prelijemo v džezvo. Dodamo željeno količino kave in sladkorja, ter jo postavimo na grelno telo. Ko se vsebina dvigne, odstavimo in jo prelijemo v skodelico.

ITALIJANSKI NAČIN

Za pripravo dobrega espresa potrebujemo:

 • Kavni aparat, ki proizvede pritisk 9bar-ov in temperaturo vode okoli 90°C
 • Mlinček: Imeti mora ostre nože, nastavljeno fino mletje kavnih zrn, zaželjeno je sprotno mletje kave za vsako skodelico posebej.
 • Kava oz. mešanica kav: Najbolj pogoste sorte kave sta Arabica in Robusta, ki plemenitita mešanice v različnih razmerjih

Espresso je napitek, pri katerem voda s temperaturo okoli 90°C in pritiskom 9barov pronica skozi minimalno 7g mlete kave in v 20s-25s dobimo 20ml - 30ml napitka. Seveda je odvisno kakšno sorto kave kuhamo, kakšno je razmerje mešanice, kakšno je praženje ...

Moka – ljubljenka italijanskih domov

Najbolj običajen način domače priprave kave v Italiji je s posodo moka. Uporaba slavne posode v obliki peščene ure je preprosta na grelnih telesih. Paziti moramo, da kave ne potlačimo v dozirni čašici in da je količina vode pod reducirnim ventilom. Svoj napitek si lahko izboljšate tako, da je pokrov konstantno odprt. Opazujte pripravo svojega napitka. Ko se začne postopek ekstrakcije, je kavni tok temen. Ko se opazi, da začne bledeti, se kafetiera odstavi in vsebina takoj prelije v skodelico. Lahko pa poizkusite tekočino, ki se nabere pri nadaljni ekstrakciji. Matej zagotavlja, da boš presenečena.

Filter – močan karakter iz Amerike

Rezultat je bister napitek, ki pripomore k dodatnemu raziskovanju kavnih not. Pri filter postopkih se uporablja isključno single origin kave. Kave iz ene plantaže, kave ene sorte. Tukaj se lahko igramo z temperaturo vode - izhodišče okoli 85°C, gramulažo-izhodišče 16g oz. od načina priprave in intenzivosti napitka, število pripravljenih skodelic itd. 

Aeropress - ekstrakcija kave z vakumom

Za pripravo kave s polnim telesom, veliko okusa in je odličen na potovanjih ali kampiranju. Ta metoda je hitra in enostavna. Aeropress postavimo vertikalno in vsujemo 16g srednje mlete kave. Vlijemo vodo do številke 2 in pomešamo - poberemo kavo s stene aeropresa. Dolijemo vodo do številke 4 in počakamo 2min. Med tem časom vzamemo filter papir in ga predhodno zmočimo v kapi - odstranimo okus po papirju, nato pričvrstimo kapo. Po 2min obrnemo aeropress nad skodelico in enakomerno potiskamo 30s. Odstanimo pripomoček in uživamo.

Oglej si video:

V60 - ekstrakcija kave s prostim padom

V60 postavimo na tehnico. Vstavimo filter papir in ga zmočimo s toplo vodo. Okus po papirju se spete, posoda se predhodno segreje. Odlijemo vodo in v nastavek vsujemo 26g srednje mlete kave. Naredimo jamico, da bo voda lažje pronicala. Vlijemo 50g vode v krožnih gibih. Sproščajo se plini, kava je pripravljena na ekstrakcijo. Sedaj se začne zabava. S krožnimi gibi vlivamo vodo 350g - 2min, krožimo med sredino in robom nastavka. Ko voda odteče, odstranimo nastavek in prelijemo kavo v skodelico.

Bister napitek z veliko okusa. Bolj ko se napitek ohlaja, več stopenj okusov zaznamo. Pripomoček je steklen, zatorej se priporoča za notranjo uporabo.

Oglej si video:

Kofetkanje z ali brez: Veš kaj piješ?

KAVNE RECEPTURE NA ITALIJANSKI NAČIN

 • Espresso - 25ml napitka (skodelica 60ml )
 • Doppio (Dvojna kava) – dvojni espresso (skodelica 60ml )
 • Macchiato (macchiato pomeni madež) – espresso s kapljico toplega ali hladnega mleka (skodelica 60ml )
 • Americano (Črna dolga kava) – espresso s toplo vodo (skodelica 160ml ali 240ml)
 • Caffe con panna (Kava s smetano) – espresso + stepena smetana (skodelica 160ml )
 • Capuccino – Je sestavljen iz 1/3 espresso, 1/3 mleko in 1/3 kreme (skodelica 160ml )
 • Latte machiato (postrežena v steklenem kozarčku 240ml) – 200ml kremastega mleka + espresso
 • Mocha – espresso, tekoča čokolada, kremasto mleko, smetana (steklen kozarec 240ml)
 • Caffe freddo (Ledena kava) – espresso + mrzlo mleko + led (steklen kozarec 240ml)
 • Irish Caffe (Irska kava) – espresso + Irski viski + tekoča smetana + led (steklen kozarec 160ml )

Preveri še, zakaj bi morala vsako jutro piti vodo z limono in odkrij 6 psiholoških trikov, s katerimi boš shujšala

Preberi tudi članek: #ELLEKUHA: Špageti iz bučk s pestom iz arašidov, poširanim jajcem in avokadom