Katie Piper razkrila, kako je zaživela po grozljivem napadu s kislino

Katie Piper je razkrila, kaj ji je pomagalo, da je po grozljivi življenjski tragediji postala ena najbolj občudovanja vrednih žensk na svetu.

Katie Piper razkrila, kako je zaživela po grozljivem napadu s kislino (foto: Profimedia) Profimedia
27. 12. 2015

Ustanovila je dobrodelno organizacijo, vodi TV-oddaje, piše knjige in vzgaja otroka – to bi bil izjemen življenjepis za katerokoli žensko, predvsem pa za takšno, ki je doživela grozljiv napad s kislino na začetku svoje kariere.

Katie

Ne­kdanjo manekenko Katie Piper je leta 2008 njen nasilni fant zadržal v ujetništvu, jo posilil in jo skupaj s svojim pajdašem polil z močno žvepleno kislino.

Katie

Katie je grozljivo tragedijo uspela spremeniti v nekaj pozitivnega: ustanovila je dobrodelno organizacijo The Katie Piper Foundation.

Sprožila je pomembne spremembe glede dojemanja žrtev opeklin in pri soočanju s pomembnimi življenjskimi preobrati. Katie ni dovolila, da bi jo grozljiva izkušnja ovirala v življenju.

Zakaj bi torej mi dopustili, da nas karkoli ovira na poti do sreče in uspeha?

Zagotovo ni bilo enostavno obrniti tragičnega življenjskega dogodka v nekaj, kar je svet spremenilo na bolje. Ob njeni neverjetni zgodbi se marsikdo sprašuje: kako ji je to uspelo?

Njen odgovor je zelo preprost: s samolepljivimi listki!

"Po napadu sem se ukvarjala z zelo pomembnim vprašanjem: kako bom preživela preostanek življenja s stalnimi in usodnimi ranami? Vprašala sem se, koga pravzaprav kaznujem, če sem jezna?

Nisem želela postati zagrenjena oseba in nekoliko sem že bila seznanjena z močjo pozitivnega razmišljanja.

Katie

Ko sem se začela podrobneje ukvarjati s pozitivnimi mislimi, sem začela odkrivati sebe in spoznala, kakšno moč ima um, če skušam biti optimistična. Spoznala sem, da lahko omejiš svoje telo, medtem ko uma ne moreš omejiti, ker je nedotakljiv. Odločila sem se za pozitiven odnos do življenja.

Začela sem zbirati pozitivne citate in afirmacije in jih zapisovala na samolepljive listke, ki sem jih nalepila po vsej hiši. Takrat sem živela z mamo in očetom, in kadar sta dvignila straniščni pokrov, sta recimo našla listek z napisom 'preprosto naredi to'.

Na začetku nisem verjela v moč citatov in se nisem počutila bolje zaradi njih. Postopoma in previdno sem zapisane misli ponotranjila, jih vzela za svoje in sčasoma so se citati na samolepljivih listkih uresničili in postali del mojega življenja.

To je bil zame učinkovit način, da ponovno prevzamem nadzor nad svojim življenjem. Zapisovanje pozitivnih misli mi je pomagalo postati osredotočena. Spoznala sem, da lahko dosežem vse, če delam korak za korakom."

Katie

Čeprav morda zveni nekoliko preveč popolno, da bi bilo resnično, je njen pristop učinkovit – pozitivne afirmacije so znanstveno dokazana metoda za uspešno spopadanje s stresom.

Raziskava Carnegie Mellon University je pokazala, da uporaba afirmacij učinkovito spodbuja možnosti za reševanje težav, kadar smo pod stresom.

Preberi spodbudne citate, ki so Katie pomagali postati navdihujoča, uspešna ženska. Izposodi si jih za svoje stranišče ali pa ustvari svoje in jih uporabi:

 • Stvari se ne bodo nikoli izboljšale, če ne verjameš, da se bodo.

 • Tvoj um je tvoja najmočnejša mišica - "V svoji dobrodelni organizaciji delam z ljudmi, ki so doživeli nepredstavljive situacije, vendar so se z njimi soočili na občudovanja vreden način. Kadar delaš s takšnimi ljudmi, obudiš vero v družbo. Spoznaš namreč, kako močen je lahko um, če preživi takšno tragedijo."

 • Tvoj najboljši učitelj je tvoja zadnja napaka - "Spremeni način, kako dojemaš svoje poraze. Verjamem, da je vsak spodrsljaj pravzaprav vaja za uspeh. Osredotoči se na to, kolikokrat si se pobrala po porazih, ne pa na število porazov."

 • Vdihni samozavest, izdihni dvome - "Ta citat nosim v svoji torbici. Vedno skušam biti samozavestna. Toda včasih potrebuješ opomnik, da lahko dihaš bolj samozavestno."

 • Nisem najboljša, vendar se trudim po svojih najboljših močeh. - "Najlažje je opazovati druge ženske in si ob tem misliti: 'kaj bi dala, da bi bila takšna kot ona' ali 'želim si, da bi imela njeno samozavest'. Vendar ne veš, kako razmišljajo druge ženske: morda se ne počutijo dobro v svoji koži. Zapomni si, da si sama svoja tekmica. Biti moraš samo najboljša različica same sebe."

 • Na svoje rane glej pozitivno! - "Naj te opomnijo, da je tvoja bolečina končana, da so tvoje rane zaceljene in da več ne trpiš. Svoje rane vidim vsak dan v ogledalu, vendar nanje gledam s pozitivnega vidika – spomnijo me, da sem preživela! Ne glede na to, ali so tvoje rane zunanje ali notranje, če se nanje naučiš gledati bolj prijazno, se boš napolnila z optimizmom in videla boš, koliko si dosegla."

 • Če lahko to rečem, potem lahko to naredim in to tudi postanem - "Pogosto opazujemo življenja drugih in si mislimo: 'tudi jaz bi rada to delala, bila takšna in imela to'. Torej, postani takšna! Uresniči svoje želje! Nič ni zunaj dosega tvojih zmožnosti."

 • Več se pogovarjaj o svojih darovih kot o svojih problemih.

 • Moč mojega telesa ni le v njegovem videzu - "Rada imam svoje telo, ker mi je omogočilo rojstvo otroka. Zaradi zdravstvenih težav nisem bila prepričana, ali se bo to uresničilo, zato sem neizmerno hvaležna za telo, ki mi je omogočilo, da rodim in skrbim za otroka. Ko opazujem brazgotine in strije na svojem telesu, se zavedam, da so to spomini na eno najlepših stvari, ki se mi je zgodila v življenju, na rojstvo moje hčerkice."

 • Ali moram to narediti ZDAJ? - "Ena najbolj stresnih stvari zame je, kadar mi zmanjka časa, da bi lahko osrečila vse. Zaradi tega si moram postaviti prednostne naloge in narediti seznam stvari, ki so resnično pomembne. Kadar vem, da določene stvari ne bom mogla nikdar več ponovno doživeti – kot na primer videti, da je moja hči naredila nekaj zelo pomembnega – potem ima to zame prednost pred stvarmi, ki jih lahko opravim pozneje."

 • Ali učinkovito uporabljam svoje misli? - "Sreča je v veliki meri odvisna od tvojega načina razmišljanja. Ves dan lahko preživim tako, da se ukvarjam s stvarmi, ki jih nimam in sem jih izgubila, toda v čem je smisel takšnega načina razmišljanja? To ni učinkovito izkoriščanje časa. Ali ni bolje, da raje razmišljam o stvareh, ki jih imam in sem jih dosegla?!"

 • Sprejmi življenjske preizkušnje - "Kar se mi je zgodilo, je bilo zunaj mojega nadzora, vendar sta bila moja prihodnost in okrevanje moja izbira. To je bilo v mojih rokah. Pred napadom sem imela sanje, upanje in ambicije in pomislila sem: Zakaj bi se morala vsemu odpovedati, ker sem doživela grozno izkušnjo? Zakaj naj bi en dogodek izbrisal vse, kar sem si želela? Včasih mislimo, da imamo začrtano življenjsko pot, in smo zgroženi, kadar jo nekaj ogrozi, vendar je moje sporočilo: Dobro je imeti načrt za življenje, vendar ni smiselno obupati, če stvari ne gredo po načrtih. Bodite pripravljeni na spremembe in vztrajajte. Morda uspeh ni takšen, kot ste si predstavljali, da bo. Mogoče je bolj podoben krivulji kot ravni črti, vendar to ne pomeni, da ne boste mogli doseči svojih ciljev."

Po predlogi Taylor Anderson priredila Danaja Lorenčič
Fotografije: Getty Images, Profimedia, Shutterstock

Preberi še ganljivo zgodbo o Ellen Lietzow - Zdravniki še danes ne vedo, kako je ta punca preživela! ali pa spoznaj Tjašo Storm - Slovenko, ki ima na Instagramu že več kot 100 tisoč sledilcev!