Kako zelo se gre bati gensko spremenjenih organizmov?

Te dni se zares veliko govori o gensko spremenjenih organizmih, še posebno v povezavi z Monsantovo superkoruzo SmartStax, ki (morda) le prihaja tudi v Evropo. Ne veš, kaj bi si o zadevi mislila? Beri dalje ;)

21. 8. 2013

Najprej, za kaj sploh gre?

Dejstvo:

  • "Evropska komisija lahko najkasneje do oktobra dovolila uvoz večkrat gensko manipulirane koruze, ki jo proizvaja ameriški koncern Monsanto. Ta biotehnološki gigant je največji svetovni proizvajalec semen in eden večjih zagovornikov gensko spremenjenih organizmov, poleg tega pa tudi ena glavnih tarč antiglobalizacijskih gibanj in organizacij za zaščito okolja." vir: Dnevnik

A če je mega korporacija Monsanto deloma tudi upravičeno na slabem glasu, pa je na mestu tudi vprašanje:

  • Je strah pred gensko spremenjenimi organizmi upravičen? In če, do katere mere?

Gensko modificirana hrana ni nič novega!

Tehnično vplivi na naravno hrano niso novost, le s časom so postali veliko bolj sofisticirani. Igranje z geni tako poznamo že v obliki lubenic brez pešk in miniaturnih pudljih, ki zagotovo niso bili načrtno dejanje matere narave.

Prva komercialna prodaja gensko spremenjene hrane pa se je pričela že leta 1994.

Pa vendar ...

Ali je takšna hrana ljudem škodljiva?

Več o tem, da v svetu obstaja znanstveni konsenz, da hrana, pridelana iz gensko modificiranih pridelkov nima nič večjega negativnega vpliva na človeško zdravje kot konvencionalna hrana, pa tudi o tem, zakaj je potem Monsantova gensko modificirana koruza (odporna proti zajedalcem) ponekod vseeno prepovedana, si preberi na spletni povezavi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri