Kako nad madeže na oblačilih?

Različni madeži se oprimejo tkanine različno, nekateri so še posebej trdovratni in nam povzročijo nemalo preglavic, ko jih poskušamo odstraniti z oblačil. Preizkusi te odlične nasvete, kako se jih znebiti, in tudi, kako jih preprečiti. ;)

Kako nad madeže na oblačilih? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 8. 2017

1. Madeži od trave

Vzemi staro zobno ščetko in belo zobno pasto, namoči v vodo ter podrgni po madežu na tkanini. Bodi pazljiva, da uporabiš pasto in ne gela, saj lahko slednji povzroči še več škode. Drgni tako dolgo, dokler madež na izgine, nato operi v pralnem stroju kot običajno.

2. Madeži od šminke

Pomagaj si s kosom kruha! Vzemi kos kruha in odstrani skorjo. Z mehko sredico kruha nežno drgni madež šminke, dokler popolnoma ne izgine s tkanine. Ostanke kruha s površine oblačila odstrani z nežno ščetinasto krtačo.

3. Madeži zaradi dezodorantov

Številni dezodoranti po uporabi puščajo madeže na oblačilih. Bele, ki zaznamujejo tkanino že takoj po nanosu, in rumene, ki nastanejo šele po potenju, ko se oblačilo posuši. Slednji so pogosto zelo trdovratni in jih je tudi s pranjem težko odstraniti.

Te madeže lahko preprečiš z dezodoranti Nivea Invisible for Black & White. Gre za prve dezodorante z 48-urno zaščito pred potenjem, ki ne puščajo belih sledov na temnih tkaninah, hkrati pa preprečujejo pojav rumenih madežev na svetlih oblačilih.

4.  Madeži na ovratniku

Ti se najpogosteje pojavijo zaradi pudra. Najlažje jih je sprati s šamponom. Vzemi najcenejšega, kakršen koli bo učinkoval. Razmaži šampon po ovratniku, nato ga z obema rokama dobro podrgni. Ko se pojavi pena na vrhnjem sloju tkanine ovratnika, umazan kos garderobe operi v pralnem stroju.

5. Packe črnila

Tudi ti rada shranjuješ pisalo v torbici? Packe črnila je mogoče odstraniti na dva načina. Del tkanine z madežem namoči v čistilni alkohol, nato vrh tkanine obriši s čisto belo krpo. V kolikor čistilnega alkohola nimaš pri roki, vzemi mleko in gobo. Čistilno gobico namoči v mleko in drgni po packah črnila, dokler ne izginejo.

Preberi še: Teh stvari NIKOLI ne spakiraj v svoj kovček (NUJNO glej št. 1!)

Priporočamo tudi: Tetovaže: tako grozljiv vpliv imajo na naše zdravje