Kaj storiti, če se na smučišču pripeti nesreča?

Če se zgodi nesreča na cesti, večina ve, kako ukrepati, če pa se zgodi na smučišču, pa mnogi ne vedo, da je to področje tudi zakonsko urejeno.

Kaj storiti, če se na smučišču pripeti nesreča? (foto: profimedia) profimedia
10. 2. 2014

Zakon o varnosti na smučiščih namreč določa pravice in dolžnosti upravljavca smučišča in njegovih nadzornikov, ureja tudi pooblastila policistov na smučišču in določa pravila ravnanja smučarjev in drugih obiskovalcev na urejenih smučiščih.

Pravila so namenjena prav zagotavljanju varnosti in večjega reda na smučiščih ter varovanju smučarjev pred poškodbami.

Kako ukrepati, če se zgodi nesreča?

Če meniš, da je za tvojo poškodbo kriv upravljavec smučišča ali drug smučar, je treba takoj poklicati na pomoč reševalno službo in nadzornika smučišča, ki bosta sestavila zapisnik o nesreči ter fotografirala prizorišče nesreče, svetujejo na ZPS in dodajajo:

»Če imate pri sebi mobilni telefon ali fotoaparat, tudi sami fotografirajte kraj dogodka, seveda če lahko to storite. Svetujemo tudi, da shranite svojo veljavno smučarsko karto. Poskušajte zbrati tudi imena in naslove prič dogodka, saj so pri dokazovanju krivde največkrat ključne.«

Vsakdo pa se mora zavedati, da mora, ko je očividec ali nepoškodovani udeleženec nesreče, počakati na prizorišču do prihoda nadzornika ali policista, še opozarjajo na ZPS.

Pri nesreči se običajno ugotavlja tudi psihofizično stanje poškodovanega smučarja, zlasti, ali je poškodovanec morebiti pod vplivom alkohola, ali je uporabljal zaščitno čelado ter drugo zaščitno opremo.

Ukrepaj takoj

Nujno je takojšnje ukrepanje poškodovanega smučarja ali oseb, s katerimi smuča, je pomembno zato, ker bo moral kasneje sam dokazovati obseg škode, ki jo je utrpel, morebitno nedopustno ravnanje upravljavca smučišča ali drugega smučarja/obiskovalca ter vzročno zvezo med njihovim nedopustnim ravnanjem in nastalo škodo. Poškodovani smučar lahko sproži odškodninski postopek neposredno zoper upravljavca smučišča, drugega smučarja ali zavarovalnico, pri kateri ima povzročitelj škode sklenjeno zavarovanje, ki krije takšno odgovornost.

Kaj pa stroški reševanja?

Ko se zgodi nesreča na smučišču, je pogosto potrebno tudi reševanje in medicinska pomoč.

Zavedati se moramo, da za to dvoje velja različna ureditev na slovenskih in na smučiščih čez mejo.

  • Za poravnavo stroškov prevoza s slovenskih smučišč je dovolj zdravstvena kartica. Podobno kot pri drugih nesrečah se stroški za prvo pomoč, nujno medicinsko pomoč in prevoz do kraja, kjer lahko poškodovanec dobi ustrezno zdravstveno oskrbo, poravnajo iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v ustreznem odstotnem deležu. Če poškodovani smučar ni zavarovan, mora stroške poravnati sam. Četudi v trenutku nesreče pri sebi nimaš kartice zdravstvenega zavarovanja, te bodo reševalci ustrezno oskrbeli in poskrbeli za prevoz v dolino. Če je tvojo nesrečo povzročil nekdo drug, lahko zavarovalnica terja povračilo stroškov od povzročitelja nesreče, npr. od vinjenega smučarja.
  • Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja na smučiščih v tujini ni dovolj. Reševanje na smučiščih v drugih državah običajno ne sodi med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Preden se odpraviš na smučanje čez mejo, ne pozabi skleniti zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini - račun za zdravstveno oskrbo na smučišču ter prevoz do najbližje ustrezne zdravstvene ustanove, največkrat s helikopterjem, bo hitro presegel nekaj tisoč evrov.

Je smučar zavarovan, ko kupi smučarsko vozovnico?

Imetnik smučarske je vozovnice zavarovan pri prevozu na vseh žičniških napravah in pri uporabi smučišča, in sicer za primer telesne poškodbe, poškodovane opreme oz. tovora, vendar je upravljavec smučišča odgovoren le, če poškodbe nastanejo po njegovi krivdi ali zaradi njegove malomarnosti.

Če odhajaš na smučanje v tujino, torej ne pozabi na zdravstveno zavarovanje!

Glede na visoke stroške zdravljenja marsikje v tujini, je zagotovo najpomembnejše zdravstveno zavarovanje.

V Evropi že obvezno zdravstveno zavarovanje zagotavlja nekatere nujne zdravstvene storitve ali vsaj nujno pomoč. Na potovanjih izven Evrope boš morala zdravljenje poravnati iz lastnega žepa, če ne boš poskrbela za ustrezno zdravstveno zavarovanje. Preden izbereš zavarovanje, povprašaj, katere storitve vključuje in katerih ne oz. v kakšnem obsegu so vključene. Zavarovalne vsote izberi tudi glede na to, v katero državo potuješ. Razlike v premijah niso velike, zato se raje odloči za višje vsote.

Nujno je, da se zavedaš, da te tudi sklenjeno zavarovanje ne bo nujno ščitilo v vseh primerih. Pred izbiro preveri, kaj zdravstveno zavarovanje krije in česa ne, saj so pogosto izključene posamezne aktivnosti kot na primer: ukvarjanje z ekstremnimi športi, vožnja z motornim vozilom brez ustreznega vozniškega dovoljenja ...

Če te kljub previdnosti doleti nepredvideno, obvesti asistenčni center in se ravnaj po njihovih navodilih. Pri kaznivih dejanjih moraš obvezno obvestiti tudi policijo.

Več informacij: www.zps.si

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri