Kaj si letos ogledati na Liffu (7 filmov po izboru uredništva)

Če si boš na Liffu ogledala samo en film, izberi tega ... 

Kaj si letos ogledati na Liffu (7 filmov po izboru uredništva) (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
3. 11. 2019

Med 13. in 24. novembrom bo v Ljubljani in Mariboru potekal že 30. mednarodni filmski festival Liffe. Ker je filmov na sporedu res veliko, ti želimo olajšati delo. Pripravili smo izbor tistih, ki jih gremo v kino gledat mi. Verjamemo, da bo kateri med njimi všeč tudi tebi. 

Moj najboljlši profil

Claire Millaud je privlačna profesorica pri petdesetih letih in mati dveh otrok. Njeno razmerje z mlajšim fotografom Ludom je vse prej kot idealno, zato se odloči, da bo za njim vohunila. Na družbenem omrežju si ustvari lažni profil in postane Clara, mlado in lepo štiriindvajsetletno dekle.

Ludov prijatelj Alex se nemudoma zaljubi vanjo in jo želi spoznati, a si Claire vedno izmisli nove izgovore, da bi ga obdržala na razdalji. Njena služba in otroka se postopoma vse bolj umikajo v ozadje, medtem ko se predaja skušnjavam vzporednega sveta. A le dokler se oba svetova dokončno ne prepleteta, nastali spor pa začne ogrožati življenje, kakršno je poznala do tedaj.

Parazit

Člani Ki-taekove štiričlanske družine so si zelo blizu, a so vsi po vrsti brezposelni, z zelo slabimi obeti za prihodnost. Ki-taekov sin Ki-woo se spoprijatelji s študentom prestižne univerze, ta pa mu pove za dobro plačano delo učitelja pri bogati družini Park. Ki-woo se odpravi k njim na sprejemni pogovor in tam spozna njihovo čudovito hčerko Yeon-kyo.

Fant dobi službo in postane njen učitelj, le da se tisti hip še nihče ne zaveda, da bo to prvo srečanje med obema družinama postopoma vodilo v zaporedje nenavadnih dogodkov, ki popolnoma spremenijo življenje obeh družin …

Luč mojega življenja

Oče in njegova hči Rag potujeta po obrobju nekdanje civilizacije deset let po tem, ko je smrtonosna epidemija z obličja zemlje izbrisala skoraj vso žensko populacijo in ogrozila obstoj človeštva.

Ko ju sredi gozda ogrozijo trije ostareli moški, je intimne idile konec. Jasno je namreč, da napadalci v Rag vidijo zgolj orodje za nadaljnji razplod človeštva. Na točki, ko izginja še zadnji košček človečnosti, je oče postavljen pred težko preizkušnjo: kako obvarovati svojega otroka?

Odpelji me na lepše

Alma, ki je odraščala na Nizozemskem, se bliža polnoletnosti. Očeta, ki živi v Bosni, skorajda ne pozna, zato se ob novici o njegovi hudi bolezni odloči, da ga bo obiskala v tamkajšnji bolnišnici. To pomeni, da bo prvič obiskala tudi svojo domovino.

Na potovanju v notranjost Bosne naj bi jo spremljal bratranec Emir, ki pa ne kaže pretiranega navdušenja. Na srečo je tu Denis, privlačen in nadvse ustrežljiv Emirjev prijatelj, ki v trenutku pritegne Almino pozornost. Skupaj se odpravijo na nepozabno vožnjo, polno nepredvidljivih prigod, ki ljubezen in prijateljstvo postavijo na preizkušnjo.

Dnevi, ki prihajajo


Vir in Lluis ugotovita, da bosta postala starša. Čeprav sta skupaj komaj leto dni in otroka nista načrtovala, ju ta novica razveseli. Po začetnem navdušenju pa se v njiju počasi naseli dvom in odločita se za splav. V noči pred načrtovanim posegom si, ob neutrudnem preštevanju prednosti in slabosti skupnega družinskega življenja, vendarle premislita.

Sredi vrtinca čustev in osebnih odkritij, v katerem se znajdeta v naslednjih tednih, počasi odkrijeta, da prihodnosti nikoli ne moreš načrtovati do zadnje podrobnosti in da jima za odgovor, ali je njuna ljubezen dovolj močna, ni treba čakati na rojstvo prvorojenca.

Mlečni zobje

Milla je resno bolna najstnica, ki se noro zaljubi v nepomembnega dilerja Mosesa, kar njenim staršem predstavlja najhujšo nočno moro. Ko dekle v nepričakovani ljubezni najde novo voljo do življenja, se stvari zapletejo, saj dotedanja moralna pravila nenadoma zletijo skozi okno.

Milla zdaj vsem okoli sebe razlaga, kako je treba živeti, kadar nimaš česa izgubiti. Nekaj, kar se je njeni družini sprva zdelo kot katastrofa, zdaj postane zgled, kako hvaležni moramo biti za vsak trenutek tega čudovitega kaosa, ki mu rečemo življenje.

Portret mladenke v ognju

18. stoletje v francoski Bretaniji. Mlada slikarka Marianne dobi nenavadno naročilo. Premožna grofica jo najame, da bi na skrivaj naslikala poročni portret njene hčere Héloïse, namenjen hčerinemu bodočemu možu v Milanu. Héloïse se poroki upira in nikoli ne bi pristala na poziranje, zato se mora Marianne pretvarjati, da je njena služabnica, jo medtem skrivaj opazovati in ponoči slikati.

Dekleti se med druženjem vse bolj zbližujeta. Marianne Héloïse ves čas pozorno opazuje in Héloïse se začne odzivati na njene poglede. Postopoma med njima vznikne magnetna privlačnost, pred Héloïse pa so še zadnji dnevi svobode pred neizogibno bližajočo se poroko ...

Ostali program in spored filmov si lahko pogledaš TUKAJ.

Fotografije: Promocijsko gradivo

Preberi še: Se nahajaš v enostranski zvezi? TAKOLE se lahko prepričaš! (5 zelooo očitnih znakov)

Priporočamo tudi: ''Debela si … pa brez zamere.'' (brutalno iskrena kolumna Nataše Mernik)