Jim Morrison bi praznoval 70. rojstni dan

Na današnji dan, 8. decembra 1943, se je rodil Jim – James Douglas Morrison, danes bolj znan kot zgolj Jim Morrison, pokojni pesnik in pevec skupine The Doors.

8. 12. 2013

K uspehu skupine The Doors so precej pripomogla temačna besedila, Jimov globoki glas ter njegova karizmatičnost. Jim Morrison je živel po citatu pesnika Williama Blaka, ki ga je pogosto ponavljal: Razuzdana pot pelje k palači modrosti. Bil je velik ljubljenec žensk, ki so se dobesedno lepile nanj, umrl je, ko je bil star 27 let, v hotelu v kopalni kadi, uradno zaradi zastoja srca.

Zanimivosti o Jimu Morrisonu:

  • Jim je sebe že v najstniških letih v prvi vrsti videl kot pesnika. Vzor so mu bili simbolistični pesniki iz 19. stoletja, še najbolj Anglež Williama Blake ter Francoza Charles Baudelaire in Arthur Rimbaud.
  • Vsem je pripovedoval, da so se v njegovo telo naselile duše mrtvih Indijancev, ko je kot otrok bil udeležen v prometni nesreči. Starša sta zatrdila, da se to ni nikoli zgodilo.
  • Njegova vzdevka sta bila Mr. Mojo Risin, kar je anagram njegovega imena in priimka ter Kralj kuščarjev.
  • Pariški Pere Lachaise je znano tudi kot pokopališče slavnih. Poleg Jima so tu še pokopani Honoré de Balzac, Maria Callas, Frédéric Chopin, Isadora Duncan, Moliere, Édith Piaf, Marcel Proust, Oscar Wilde ... Na Jimovem grobu je v stari grščini napis (izbrala starša) – Veren svojemu duhu.
  • Jima je v filmu Oliverja Stona (1991) prepričljivo upodobil Val Kilmer.
  • Skupina The Doors je znana po inovativnih videospotih, saj sta bila Jim in Ray Manzarek po poklicu režiserja.
  • Pri 27 letih so v svetu šovbiznisa umrli tudi Brian Jones, ustanovitelj Rolling Stonesov, eden najboljših rok kitaristov Jimi Hendrix, hipijevka Janis Joplin, Kurt Cobain iz Nirvane in talentirana ter samodestruktivna Amy Winehouse.