Javna razprava Perspektive Evrope v Stari elektrarni

Ideja Evrope je na resni preizkušnji. Na to opozarjajo tudi različni scenariji in manifesti, ki nastajajo v zadnjem času in skušajo ponuditi odgovore na temo prihodnosti skupnosti.

12. 11. 2014

Spodbujajo ter pišejo jih tako misleci (Ulrich Beck, Jürgen Habermas) in ustvarjalci kot tudi politiki (José Manuel Barroso). Vsi javni razmisleki pozivajo k prebujenju evropske javnosti in aktivnemu iskanju poti, ki bodo Evropo vrnile njenim državljanom.

Novembra bo svoj prostor razpravam na to temo odprla tudi Slovenija z javno razpravo Perspektive Evrope.

Po obdobju združevanj, ki so temeljila na načelu pravičnosti, solidarnosti, socialne države in aktivnega državljanstva, je evropski prostor soočen z gospodarsko, socialno in okoljsko krizo ter krizo vrednot. Evropska unija v odgovor ponuja trajnostno, pametno in vključujočo rast. Je to vizija, ki jo vsi razumemo in sprejemamo? Kakšna naj bo identiteta Evrope, da bo zmožna povezati sodelujoče skupnosti za uspešno življenje v globaliziranem svetu? Kakšno vizijo lahko ponudi slovenska ustvarjalna in aktivna javnost?

Javna razprava Perspektive Evrope bo potekala v ponedeljek, 17. novembra, ob 18h v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana na Slomškovi ulici 18 v Ljubljani.

Razpravo bo odprl uvodni pogovor z gosti, v katerem bodo sodelovali sociologinja kulture prof. dr. Ksenija Vidmar Horvat, pisatelj, pesnik in esejist prof. dr. Aleš Debeljak ter pesnik, pisatelj in novinar Esad Babačić.

Pogovoru bo sledila odprta razprava. Na uvodne razmisleke se bodo odzvali tudi režiser in umetnik Janez Janša, direktorica zavoda Bunker Nevenka Koprivšek, zgodovinar in direktor ZRC SAZU Oto Luthar, pisatelj, novinarka in raziskovalka Tjaša Pureber ter novinarka Patricija Maličev.

Razpravo po povezoval novinar Boštjan Anžin.

Dogodek Perspektive Evrope pripravlja Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji v partnerstvu z zavodoma Divja misel in Bunker ter Znanstvenim inštitutom Filozofske fakultete (v okviru Jean Monnet Module). Z njim se pridružujemo pobudi Evropske komisije New Narrative for Europe – Nova zgodba za Evropo in drugim razmislekom o prihodnosti Evropske unije. Partnerji upamo, da bodo v slovenskem prostoru sledila še druga javna srečanja, razprave in zapisi na temo evropske prihodnosti.

Dogodek bo simultano prevajan v angleški jezik, prenos celotnega dogodka pa bo v živo potekal na spletni strani www.perspektiveEvrope.si.

Na isti strani so možne tudi rezervacije brezplačnih vstopnic.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri