Javna diskusija o problematiki nasilja v družini in družbi

Nasilje v družini je vsaka uporaba fizičnega, spolnega, psihičnega ali ekonomskega nasilja enega družinskega člana proti drugemu družinskemu članu oz. zanemarjanje družinskega člana ne glede na starost, spol ali katerokoli drugo osebno okoliščino žrtve ali povzročiteljice oziroma povzročitelja nasilja.

26. 11. 2013
  • "Bila sem zaprta med štiri stene. Danes, ko razmišljam o tem, vidim, da sem bila služkinja in ne partnerica. Bila sem šibkega zdravja, doživela sem spolno nasilje, vendar sem kljub bolečini stisnila zobe, samo da bi imela mir."

Vabilo na javno diskusijo!

V okviru mednarodnih dnevov boja proti nasilju bo v četrtek, 28. novembra, ob 12 uri v Kulturnem domu Krško organizirana javna tribuna na temo nasilja, v diskusiji pa se bodo predstavili delo posavskih vladnih in nevladnih institucij na področju preprečevanja nasilja, s tem pa želimo prispevati k skupnim prizadevanjem za nenasilno družbo.

Posebna pozornost bo namenjena vpetosti prebivalstva ter lokalne skupnosti pri ozaveščanju v boju proti vsem oblikam nasilja. Pomena nenasilne družbe se zavedajo tudi predstavniki na lokalnem nivoju saj bodo prisotni župani posavskih občin: Srečko Ocvirk iz Sevnice, Mojmir Pustoslemšek iz Kostanjevice na Krki, Katja Čanžar podžupanja iz Brežic in mag. Miran Stanko iz Krškega, ki bo s krajšim nagovorom tudi otvoril javno tribuno.

V sklopu javne tribune bomo predvajali tudi kratek umetniško dokumentarni film z naslovom »Moje lepe noge« avtorice Coralie Girard, ki je nastal v sodelovanju Zavoda EMMA, Luksuz produkcije in Društva zaveznikov mehkega pristanka iz Krškega.

Film skozi prikaz lepote ženske na edinstven način obravnava problematiko nasilja nad ženskami ter opozarja na posledice preživetega nasilja. V njem so tako podane boleče izpovedi žensk, ki doživljajo nasilje ter umetniške projekcije ženske kot simbola lepote.

Film in diskusija, ki bo sledila projekciji, sta namenjena ozaveščanu javnosti o problematiki nasilja v družini in družbi. Javno tribuno bomo končali z neformalnim druženjem vseh prisotnih ob nekaterih izdelkih in dobrotah aktivov kmečkih žena iz Posavja.

Informativne stojnice

Zavod EMMA bo v sklopu prireditve postavil tudi informativne stojnice, kjer bodo lahko občani prejeli dodatne informacije, letake, ali pa se pogovorili s strokovno usposobljenim osebjem o izkušnjah nasilja oziroma njihovemu preprečevanju.

Stojnice bodo postavljene 27.11. v Sevnici, 28.11. v Krškem, 29.11.  v Kostanjevici na Krki in 30.11. v Brežicah.

Vabljeni so vsi prebivalci Posavja in širše, ki jih tematika zanima ali pa bi s svojo prisotnostjo zgolj želeli podpreti prizadevanja za nenasilno družbo.

Več si lahko prebereš tudi na spletni strani: www.zavod-emma.si ali Facebook profilu Zavod Emma. Zavod EMMA in projekt financirajo MDDSC, Občina Krško ter ostale posavske občine.