Izšla najbolj pričakovana glasbena knjiga - Bruce Springsteen Avtobiografija

16. 3. 2017

Bili smo na predstavitvi najbolj pričakovane glasbene knjige - Bruce Springsteen Avtobiografija. Slovenski prevod je te dni izšel pri založbi Učila International in to je ena izmed knjig, ki ne sme manjkati na tvoji knjižni polici. Zakaj?

Najbolj pričakovana glasbena biografija, ki jo je avtor pisal kar sedem let, je v originalu izšla 27. septembra lanskega leta, štiri dni po glasbenikovem 67. rojstnem dnevu, skupaj z albumom Chapter and Verse, ki predstavlja glasbeno podlago knjigi.

Odslej jo imamo v odličnem prevodu Simona Demšarja tudi v slovenskem jeziku.

"Knjiga me je na določenih mestih nasmejala do solz, na določenih pa tudi ganila do solz,"

je na predstavitvi povedal Demšar in dodal, da mu je knjiga Bruce Springsteen Avtobiografija popolnoma spremenila podobo, ki si jo je o glasbeniku ustvaril na njegovih koncertih.

Leta 2009 je Bruce Springsteen s svojo skupino E Street Band nastopil med polčasom finalne tekme ameriškega nogometa super bowl.

Izkušnja je bila tako močna, da se je legendarni glasbenik odločil, da jo opiše.

To so bili prvi stavki njegove izjemne avtobiografije, v katero je vtkal enako iskrenost, humor in originalnost, kakršne najdemo v njegovih pesmih.

V tej izjemni avtobiografiji nas Bruce popelje po svoji glasbeni poti od drobcenega, katoliško vzgojenega fantiča iz New Jerseyja do enega najboljših kantavtorjev na svetu.

Iskreno, humorno in nadvse izvirno opiše svojo neizmerno željo, da bi postal glasbenik, svoje začetne nastope po lokalih v Asbury Parku in vzpon E Street Banda.

Prav tako pa z osupljivo iskrenostjo prvič spregovori o osebnih stiskah, ki so mu služile kot navdih za njegove najboljše stvaritve.

Springsteen je spreten pripovedovalec zgodb, hkrati pa pretanjeni mislec. Zna se ponorčevati iz sebe, osupljivo odkrito spregovoriti o temnih plateh življenja, hkrati pa podati nadvse premišljeno mnenje o mnogih stvareh.

Avtobiografija kultnega newjerseyjskega rokerja bo pravo odkritje za vse, ki jim je bil Bruce Springsteen kdaj všeč, a ta knjiga je še veliko več kot avtobiografija legendarnega rokovskega zvezdnika.

To je knjiga za delavce in sanjače, starše in otroke, zaljubljence in osamljene, umetnike, čudake in vse, ki so se kdaj želeli krstiti v sveti reki rokenrola.

"Eno izmed vprašanj, ki mi ga oboževalci nenehno zastavljajo na ulicah, se glasi: 'Kako ti to uspe?'

Na naslednjih straneh bom skušal malce odstreti odgovor na ‚kako‘, predvsem pa na ‚zakaj‘. Geni, naravni talent, piljenje tehnike, razvijanje estetske filozofije in predanost njej, gola želja po ... slavi? ... Ljubezni? ... Občudovanju? ... Pozornosti? ... Ženskah? ... Seksu? ... In ja, seveda, denarju. In da se želiš ves večer predajati do konca – divji ogenj v srcu, ki enostavno ... ne ugasne.

To so nekatere od sestavin, ki vam bodo prišle prav, če se boste kdaj soočili z osemdeset tisoč (ali osemdesetimi) glasnimi rokerskimi oboževalci, ki bodo čakali na vaš čarobni trik." (Bruce Springsteen, citat iz knjige)

Na predstavitvi sta bila tudi glasbenika Matej Krajnc in Neisha, ki sta skupaj izvedla Brucovo uspešnico I'm on fire.

Preberi še: Legendarni glasbenik Bruce Springsteen odkrito o bitki, ki jo bije z depresijo

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec