Izogni se nepotrebnim globam pred prazniki in tudi pozimi zasij na cesti

Prve snežinke so padle in tudi ceste so bile že marsikje povsem bele. Pa veš, kako varno voziti po drseči beli podlagi?

Izogni se nepotrebnim globam pred prazniki in tudi pozimi zasij na cesti (foto: PROFIMEDIA) PROFIMEDIA
23. 12. 2021 | Promocijsko sporočilo

V višje ležečih krajih so bile ceste do drugega tedna decembra že večkrat zasnežene, prvič pa je bila sicer le za kratek čas pobeljena tudi Ljubljana. To pomeni, da je moral marsikdo že obnoviti svoje veščine vožnje po zasneženi ali celo poledeneli podlagi. Zato ni napak poznati osnove in obnoviti vozniške veščine za varno in udobno vožnjo v vsakdanjem prometu tudi v snegu.

Umiri pričakovanja in odzive

Bliskoviti odzivi na drseči podlagi ne pripeljejo nikamor, med vožnjo pa te lahko pravzaprav spravijo v težave. Potrebuješ predvsem nežno ravnanje z dobro merico občutka. To pomeni počasno in postopno vrtenje volana brez sunkovitih popravkov, pa potem nežno speljevanje, zmerno pospeševanje in prilagajanje hitrosti razmeram. Pomembno je pravočasno predvideti mogoče situacije in pravočasno zavirati – pri tem je ključna največja koncentracija, in zato je še toliko bolj pomembno, da voziš spočita.

Med vožnjo je priporočljivo izbrati kakšno prestavo višje – tako je manj možnosti, da kolesa izgubijo oprijem. Pri vožnji navkreber se je dobro izogibati nepotrebnemu ustavljanju, ki bi pomenilo težave pri ponovnem speljevanju. Podobno ravnaš ob speljevanju s parkirnega prostora. Speljati je treba počasi, močno pritiskanje stopalke za plin pomaga le pri vrtenju pogonskih koles v prazno.

Če pristaneš v zares globokem snegu brez verig in se avto noče premakniti, lahko poskusite z večkratnim prestavljanjem iz prve v vzvratno, da avtomobil zanihate in potem spravite v gibanje. Če ne gre, poskusite tudi z zavijanjem v levo in desno, ko lahko kolesa najdejo boljši oprijem.

Avta ne očisti le zaradi lepšega

Po sneženju ne smeš pozabiti avtomobila očistiti – pa ne samo stekel in ogledal, kar je pomembno za varnost, temveč tudi s strehe in drugih vodoravnih površin na avtomobilu. Leteči kosi snega in ledu so lahko sila nevarni za avto in voznika za tabo. Mimogrede – si vedela, da je vožnja z neočiščenim vozilom tudi kazniva?

Ne pozabi očistiti še senzorje, kamer in tipal, če jih tvoj avtomobil seveda ima. Ti se potem v zimskih razmerah na cesti hitro umažejo tudi, ko avto ni zasnežen. To je ključnega pomena pri varnem parkiranju in speljevanju s parkirnega mesta.

Parkirnino poravnaj na toplem

Izogni se poledeneli površini na poti do prvega parkomata, raje uporabi vodilno brezplačno mobilno aplikacijo za plačevanje in podaljševanje parkirnine na daljavo ter polnjenje električnih vozil kar v toplem zavetju svojega vozila.

EasyPark je digitalna storitev, ki omogoča enostavno plačevanje in podaljševanje parkirnine na odprtih in zaprtih tipih parkirišč ter v garažnih hišah v več kot 3.600 mestih po Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji. Prav tako pa lahko tujci uporabljajo isto aplikacijo pri nas.

EasyPark je že v številnih evropskih državah prejel naziv najboljše digitalne storitve za parkiranje.

S pnevmatikami ni smiselno varčevati

Brez ustreznih zimskih pnevmatik tudi vse našteto ne pomaga prav veliko. Globina profila na celotni tekalni površini mora biti po zakonu najmanj tri milimetre, seveda pa jih je najbolje zamenjati še pred tem, kar enostavno preveriš s kovancem za en evro – zlati rob je širok prav tri milimetre.