Igra prestolov - pet top turističnih destinacij!

Minuli vikend je pomenil D dan za vse filmske navdušence! Dolgo pričakovana četrta sezona priljubljene hit serije Igra prestolov je ponovno prišla na male zaslone.

Igra prestolov - pet top turističnih destinacij! (foto: profimedia) profimedia
9. 4. 2014

Prizore priljubljeno TV serije, ki v produkciji ameriške hiše HBO temelji na knjigah 'Pesem ledu in ognja' Georgea R. R. Martina, so posneli v čudoviti naravi na različnih lokacijah.

Pet top popotniških destinacij po poteh serije Igre prestolov!

Hotelski iskalnik www.trivago.si je za vse navdušence Igre prestolov izbral pet top destinacij, ki so zaznamovale priljubljeno sago o sedmih kraljevstvih.

1. Islandija

Prostrana polja ledu, katera krasijo Islandijoso kot pisana na kožo za prizore t.i. "onstran zidu". Otok kot takšen je en veliki filmski set za vse motive, ki se nanašajo na zimo in skupaj z vulkanskimi kamni odraža prav to kar samo ime knjige pravi "Pesem ledu in ognja". Islandija je tudi znana kotdežela ognja in ledu, zaradi svojih vulkanov in ledenikov, ki se prepletajo na otoku.

 • Narodni park Vatnajökull

Ta narodni park je poimenovan po ledeniku Vatnajökull in kot največji evropski ledenik s površino 8100 km²zavzema 8% površine celotne Islandije. Prostranost samega območju ponuja številne lokacija za snemanje po vsej državi. Ledene ravnice, skupaj z gorami in vulkanskimi kamni dajejo območju edinstven značaj, ki se idealno ujema z vzdušjem v sami seriji.

 • Jezero Myvatn

Več prizorov Igre prestolov je biloposneto okoli jezera Myvatn na severu Islandije. Ta edinstvena lokacija je značilna po širnih planjavah okoliške vulkanske kamnine imenovane Dimmu Borgir oz. temni gradovi. Nedaleč od jezera se nahaja veliki vulkanski krater, ki se imenuje Hverfjall, na katerega se obiskovalci lahko celo povzpnejo. Za vse tiste pogumneže, ki bi radi videli državo z lastnimi očmi, je vsekakor priporočljiv razgled iz najvišje točke vulkanskega kraterja.

 • Grjótagjá

Zahodno od jezera Myvatn in južno od Hverfjall vulkana, leži jama Grjótagjá. Jama je posebej znana pointimnem prizoru med glavnimi junaki JohnomSnowom ter simpatično pripadnico divjakov Ygritte. Posebnost jame Grjótagjá je podzemna vroča voda, ki s svojo visoko temperaturo onemogoča kopanje v njej.

2. Hrvaška

Južna soseda Hrvaška, natančneje čudovita Dalmacija, je bila prizorišče številnih lokacij v znani domišljijski zgodbi. Uporaba rumenkastih kamnov v stavbah, in nekoliko suho in toplo podnebje naredi Hrvaško idealno destinacijo za snemanje centralnih prizorov t.i. Kraljevega pristanka.

 • Dubrovnik

Verjetno eden najlepših mestnih območjih Igre prestolov je staro pristanišče Dubrovnika. Ta stari del svetovne dediščine je zaznamovan z obzidjem starega mestnega jedra. Starodavna utrdba omogoča odlično kuliso različnih prizorov iz zgodbeIgre prestolov, vključno sprestolnico sedmih kraljestev "Kraljev pristanek" in mesto "Qarth".

 • Arboretum Trsteno

Nedaleč od Dubrovnika, se nahaja eden najstarejših Arboretumov v Evropi. Trsteno je v seriji predstavljen kot vrt okrog kraljeve palače, ki s pogledom na jadransko morje ponuja čudovit razgled.

3. Severna Irska

Veliki del čudovite narave in gradov iz Igre prestolovje posnet ravno v Severni Irski. Otok jebil prizorišče za različne lokacije v zgodbi, kot so "Sever", "Zimišče", "Železni otoki" in "Dežela Dothrakijev". Prostorne zelene površine, skalnate obale in na splošno oblačno vreme, ki pogosto zaznamujejo Severno Irsko, ponujajo odličnelokacije za kraljevstva.

 • Grad Ward

Ta grad je bil uporabljen kot model za kraljevstvo"Zimišče". Znani irski grad sega v leto 1570 in se nahaja le 35 kilometrov stran od glavnega mesta Belfasta. Grad je visok stolp z nekaj zidov, in je idealno mesto za bivanje družine Stark.

 • Mourne Mountains

Nedaleč stran od gradu Ward ležijo t.i. žalujoče gore, ki so najvišja točka na Severnem Irskem in so znane kot kraj z prekrasno naravo.

 • Luka Ballintoy

Na eni od najsevernejših točk na Irskem, v bližini mesta Ballintoy leži znana luka, ki je značilna po svoji skalnati okolici. To slikovito pristanišče najbolj odraža pridih t.i. "Železnih otokov" in njihovega vladarja Stannisa.

4. Maroko

V seriji je vsekakor treba razlikovati prizore med različnimi celinami zgodbe, ki se nahajajo na različnih straneh t.i. "Ozkega morja". Verodostojna maroška arhitekture iz preteklosti, v kombinaciji s peščeno pokrajino, naredi Maroko privlačen kraj za snemanje fiktivnih mest "Astapor" in "Yunkai".

 • Essaouira

Maroško pristaniško mesto Essaouira je prizor za mesto "Astapor", ki se pojavi v času trgovine s sužnji in usposabljanje vojakov. V medini oz. starem mestnem jedru, ki je prej bil imenovan Mogador, je moč zaslediti številne zgodovinske zgradbe in zidove, ki so tipični za to afriško državo. Zaradi portugalske invazije leta 1500, številne stare stavbe odsevajo portugalski vplivi.

 • Aït Benhaddou

Staro utrjeno mesto AïtBenhaddou je znano kot eden od biserov Maroka. Staro mestno jedro odlikuje gradnja od gline, na način, kjer so mešanico slame in gline uporabili za gradnjo zidov. Avtentičen videz je trdnjava naredi popolno lokacijo za prizore iz mesta "Yunkai".

5. Malta

Največ prizorov prve sezone Igre prestolovje bilo posneto ravno na Malti. Čudoviti sredozemski otok ponuja obilje lepih pokrajin, ki zagotavljajo avtentično filmsko lokacijo. Arhitektura mesta, skupaj s številnimi zgodovinskimi spomeniki, ustvarja ozračje, ki se odilčno ujema s podobo "Kraljevega pristanka".

 • Trdnjava Ricasoli

Trdnjava je bila zgrajena v poznem 17. stoletju in je skozi čas , še posebej v drugi svetovni vojni, precej pretrpela. Danes utrdba večinoma trpi zaradi problema erozije, kar snemanja filmskih prizorov ni pretirano motilo. Največ prizorov iz prve sezone, v katerih je moč videti kraljevo palačo in zidove okoli nje, je bilo tako posnetih prav v starodavni stavbi.

 • Mdina

Staro mestece Mdina, je nekoč bilo prestolnica Malte, sicer samo do leta 1571. Čeprav nima več titulo prestolnice, ostaja zelo dobro ohranjeno, in s stavbami iz srednjega veka in baroka ponuja zanimivo prizorišče za vsaj fiktivno kraljevo prestolnico.

 • Baai van Dwejra

Na skrajnjem zahodnem delu otoka Gozo, se nahaja zaliv imenovan Dwejra. Prav tu so posneti prizori znane poroko med "Daenerys" in "Khal Drogom", okroženi z azurno modrim morjem in dih jemajočo naravo.

Fotografije: www.trivago.si, profimedia