Ideje za enodnevne izlete s slovenskimi železnicami

Potovanje z vlakom je posebno doživetje, zelo primerno in sproščujoče tudi za izlete ob koncih tedna.

5. 5. 2012

Na enodnevni izlet se lahko z družbo ali najbližjimi odpraviš tudi v bližnja mesta sosednjih držav, kot so Zagreb, Trst, Reka, Gradec ... ali v slovenska mesta, kot so Ljubljana, Maribor, Celje, Velenje, Novo Mesto, Kranj ...

Postojnska jama

Odpravi se z vlakom v Postojno in si oglej jamo s čudovitim bogastvom kapnikov eno od najbolj znanih kraških jam na svetu. Obiščeš lahko tudi bližnji Predjamski grad.

Starodavni Ptuj

Obišči najstarejše mesto na slovenskem – Petovio, ki je s svojo razgibano tisočletno zgodovino enkratna zgodovinska in kulturna zakladnica.

Dolina Soče, Most na Soči

Verjetno najbolj slikovita železniška proga v Sloveniji je med Jesenicami in Novo Gorico. Najprej se pelješ ob obrobju Triglavskega narodnega parka in nato po dolini prečudovite reke Soče do Gorice. Vožnja bo brez najmanjšega dvoma nepozabno doživetje. Pogledi na Blejsko jezero, na številne soteske in grape, reko Sočo ter vožnja skozi predore, med katerimi je najdaljši dolg kar 6.327 metrov. Nekajkrat mesečno (od maja do novembra) vozi na relaciji Jesenice–Solkan muzejski parni vlak, ki doda še malo čarobnosti že tako slikovitemu in zanimivemu potovanju.

Škocjanske jame

Z vlakom se odpelji do Divače. Od železniške postaje do vhoda v jamo je označena in prijetna pešpot, ki te po dobrih 45 minutah pripelje do Škocjanskih jam.

Rogatec

Rogatec leži pod Donačko goro, ob sotočju potokov Sotle in Dragonje. Zaradi svoje zemljepisne lege je pomembno križišče trgovskih poti in se ponaša z bogato in zanimivo preteklostjo. Imajo tudi največji muzej na prostem v Sloveniji. Obišče pa lahko tudi Konjeniški klub Strmol, kjer boš lahko pod nadzorom jezdila v maneži ali obnovljeni dvorec Strmol.

Slovenska obala

Z vlakom se odpelji do Kopra in izlet nadaljuj z ladjico in si z vode oglej Koper, Portorož, Strunjan, Piran ...

Prekmurje

Oglej si pokrajino, kjer si preteklost in sedanjost segata v roke. Odkrij stare obrti, doživi žganje 'črnih' lončenih izdelkov, oglej si pokrajinski muzej in še in še ...

Zdraviliški vlak

Odpotuj z vlakom, s 30-odstotnim popustom, do Zdravilišča in Wellness parka Laško ali do Term Olimia. Z vlakom se pripelješ tudi do Atomskih Toplic, Term Ptuj, Term Maribor ali Moravcev.

S kolesom na vlak

Na vlak lahko naložiš svoje kolo in se na končni postaji odpraviš naprej z njim. Cene za prevoz koles so enotne in niso odvisne od razdalje. Kolo: 3,20 evra.

Na izlet v gore z vlakom

Do Jesenic in na Golico, do Trbovelj in proti Kumu, do Bohinjske Bistrice in na Koblo, do Maribora in na Pohorje ali do postaje Breg in proti Lisci.

Še več izletov in dodatne informacije na www.slo-zeleznice.si.