Helena iz Domžal v 18 tednih shujšala za 18 kg! Tako ji je uspelo ...

Dvaindvajsetletna Helena iz Domžal je navdih, ki jemlje sapo, s svojo motivacijo pa tudi kilograme! S 110 kilogramov ji je uspelo poleteti na 67. "Zdaj mi manjka le še pikica na i," pravi Helena, ki kot za stavo topi odvečne kilograme in kleše svoje telo ter voljo. Brez čudežnih tabletk in pre­hranskih dodatkov.

Helena iz Domžal v 18 tednih shujšala za 18 kg! Tako ji je uspelo ... (foto: Helena Kermelj, Sabina Tomažič, osebni arhiv) Helena Kermelj, Sabina Tomažič, osebni arhiv
27. 6. 2015

Ko sem prvič videla njene slike prej-potem, sem mislila, da je to le še ena fotošopirana reklama za čudežne tablete. A brala sem naprej, saj so mi Helenine oči na sliki šepetale, da je za njeno zgodbo nekaj več.

"Nikoli nisem bila suho dekle, saj so bile naše družinske prehranjevalne navade slabe. Veljala sem za bolj buckasto deklico," je povedala Helena, ki se v svoji koži ni počutila najbolj zaželeno dekle.

A njen premik se je zgodil po hudi prometni nesreči, ki jo je za pet mesecev priklenila na posteljo in hojo z berglami.

"Zaradi pomanjkanja podpore prijateljev in družine sem nesrečo doživela kot nekaj najhujšega, kar se mi je zgodilo v življenju. Fizično okrevaš veliko hitreje, vendar ostanejo psihične brazgotine. Skoraj vsako temo pogovora sem podzavestno obrnila na težave, ki so me pestile v tistem težkem obdobju. Za okolico sem postala zelo naporna."

Na račun nepokretnosti, omejenega gibanja in slabega prehranjevanja, saj je razvila čustveno prenajedanje, se je Helena s prvotnih 75 kilogramov zredila na 110 kilogramov!

Helena

"Hrana je bila moja tolažba. Vendar svoje hitre spremembe nisem opazila, dokler nisem šla na prijateljičino novoletno zabavo in se čez nekaj dni videla na sliki. Tisti trenutek je bil hujši kot nesreča sama. Zdi se ti, kot da to nisi več ti, da si ujetnik v drugem telesu."

Ko prijezdi princ na belem konju

Dve leti po nesreči je Helena spoznala svojega fanta. "Bilo je v zelo ranljivem času – razvila sem nove psihične težave, saj sem postala še bolj osamljena in naporna. Bila sem živčna razvalina. Vesela sem, da je vztrajal z mano in mi pomagal odkriti svetle plati. Če ne bi bilo njega, bi se zadrževala doma, tako pa sva šla velikokrat ven, v družbo in kot posledica gibanja sem tudi shujšala s 110 na 86 kilogramov, a prehrane nisem spremenila. Družba me je sicer še vedno obsojala z groznimi komentarji, a v njegovih očeh sem bila popolna. In z menoj je izvajal prve tri najtežje tedne vadbe!"

Prava ljubezen ruši meje in topi kilograme! Tako je Helenin fant vedno bolj rušil travme, ki ji jih je prineslo življenje, in ji pomagal stopiti odvečne kilograme ter klesati telo.

"Mislim, da mi brez njega ne bi uspelo. Priznati si moram, da brez njegove podpore in podpore virtualnih prijateljev v skupini za hujšanje [Focus T25 na Facebooku] ne bi šlo. Najin odnos se je zaradi tega okrepil, predvsem pa ga vidim kot človeka, ki ob mojem boku hodi na vrh gore."

Helenina pot do zavidljivega telesa

Vedela je, da bo morala nekaj storiti. V svojem telesu se ni počutila doma, a volja takrat še ni bila dovolj močna, zato je raje travmirala. Ne, ni šlo kar z danes na jutri.

"Psihično sem se pripravljala na neki začetek že kar nekaj časa, ko mi je ortoped rekel, da bom morala zaradi artritisa na kolku in kolenu na operacijo, če ne bom shujšala. Vendar me še vedno ni ganilo, ker nisem vedela, kje začeti. Dokler mi prijateljica ni poslala svoje slike prej-potem.

Začela sem še isti dan, s programom vadbe Focus T25, ki ga izvajaš doma pred televizorjem – vsak dan le 25 minut. Zdelo se mi je fenomenalno, kakšni so lahko rezultati, če se resnično predaš.

Na začetku je bilo težko, imela sem 86 kilogramov, a že prvi teden sem bila nagrajena z rezultati – shujšala sem za kar tri kilograme!

Program je razdeljen na več stopenj. Najprej topimo maščobo, pozneje pa gradimo mišično maso. Traja 14 tednov oziroma 18, če ga želimo podaljšati. Za vsako stopnjo je šest različnih posnetkov vadb, koledar za vsako stopnjo pa pove, kaj početi na kateri dan. Poleg glavnega trenerja vse vaje izvaja tudi prilagojevalka, ki jih izvaja tako, da manj skače. Program je primeren za začetnike in za ljudi po poškodbi."

Kaj je bil torej tisti preskok, ki je Helenino pot začel strmo navzgor s samozavestjo, kilogrami pa so začeli padati kot za stavo?

"Vedela sem, da je čas, da se spravim v red, a lažje je ostati v coni ugodja. Vsekakor so največji preskok naredile slike punc prej in potem, ki so program izvajale. Preprosto začneš verjeti, da ni vse marketing, Photoshop. Vsekakor pa sem se tisti trenutek, ko sem gledala predstavitveni video vadbe Focus T25, zavedla, da bom morala garati za rezultate.

Iskrenost s samo seboj je bila bistvena. Prevzel me je tudi trener vadbe, njegove besede ... Končno sem imela občutek, da je vse mogoče. Rezultati so fenomenalni! Še vedno ne najdem besed, ki bi opisale, kako dobro se je moje telo odzvalo na telovadbo in spremenjeno prehrano. V prvem tednu sem izgubila tri kilograme, potem pa se je zadeva umirila in sem izgubljala nekje 0,8 kilograma do enega kilograma na teden.

Če sem prekoračila mejo kilograma na teden, sem jedla več. Naučila sem se, da v primeru prehitre izgube teže lahko kilograme še hitreje dobim nazaj, poleg tega pa sem želela topiti maščobo, ne pa se izčrpati. V celotnem programu sem izgubila 18 kilogramov."

"Še vedno jem palačinke, pirine"

Helena trdno vadi vsak dan, temeljito pa je spremenila tudi prehrano, saj uspeha, ki je viden na Heleni, le telovadba ne more prigarati. Ne, ni zapadla strogi dieti, ki bi ji lahko kilograme vrnila kot bumerang. Raje je prestavila na zdravo prehrano in zmernost.

"Sledim pravilu 80 : 20. Živeti je treba zdravo, a si dati duška, drugače pregorimo. Verjamem, da se ne bi mogla več zrediti na nemogoče številke, preprosto zato, ker me na dolgi rok stara hrana ne navdušuje več. Palačinke z belo moko se mi zdaj zdijo preveč prazne, raje si jih pri­pravim s polnozrnato ali pirino moko, ne samo zato, ker so zdrave, ampak ker mi tako paše.

Seveda imam tedne, ko bi pobasala vase najrazličnejše čokolade in kruhke, a me hitro mine in sem prav vesela, ko se vrnem na boljše tirnice. Če jem manjvredno hrano, sem namreč hitreje utrujena, napihnjena ali pa mi je celo slabo. Pijem samo vodo, zamenjala sem bele žitne izdelke za polnozrnate, jem več beljakovin in zelenjave, ogljikovih hidratov pa po kosilu ne jem več."

Ko se spoznaš na prehrano in preklopiš s sladkorjem na vi

"Ugotovila sem, da lahko za daljše obdobje shujšaš le, če se na hrano bolje spoznaš. Lahko sledimo jedilnikom in dietam, a so časovno omejeni in po navadi zahtevajo prekinitev takšnega prehranjevanja. Ker potem drugače ne znamo, se vrnemo v okvire poznanega – v prenažiranje s slabim. Kilogrami se vrnejo, po navadi še hitreje, na račun prevelikega kaloričnega deficita. Točno je treba vedeti, kaj je kakšna hrana, v ka­tero skupino spada in kdaj jo je najpri­merneje pojesti. Ne gre pa tudi brez tega, da gledamo, kako velike so naše porcije. In ne smem pozabiti na predoziranje s sladkorjem. Ko ga želiš omejiti, je to bitka s samim seboj!"

Kako je Heleni uspelo?

"Upiranje sladkorju je nekaj najtežjega v času hujšanja, zato sem se tega lotila postopoma. Najprej sem ukinila sladke pijače, nato priboljške v obliki bombonov in čokolad, pozneje sem začela sladkor iskati v izdelkih, ki jih ne pričakuješ (dietni jogurt), potem pa sem izločila živila z visokim glikemičnim indeksom.

Še vedno se mu težko upiram v času praznikov, ko se mize šibijo od polnosti. Zgodi se, da me povleče nazaj za nekaj dni, a potem slabo počutje odtehta in se mi cedijo sline po ovsenih kosmičih in grškem jogurtu. Menim, da bo sladkor pri meni vedno skrita romanca, a prav je, da se ničemur resnično ne odrečeš. Dokler bo pregreha le občasna, se mi nikjer ne bo poznalo."

Helena se je odločila za zmernost in najverjetneje si tudi ti radovedna, kakšen je njen jedilnik?

"Dan začnem z ovsenimi kosmiči z jogurtom ali mlekom ali jajci na oko, pečenimi na kokosovi maščobi, ali pirinimi palačinkami s skuto in borovnicami, za kosilo si privoščim piščančje meso, zelenjavo ali ribo in skledo solate brez dna. Večerje so lahke, po navadi jem jogurt. Obvezni sta malici, zjutraj kos sadja, popoldan pa oreščki."

Trdna volja, nič čudežnih tabletk in osebnih trenerjev

Helena ni nikoli v svojem procesu hujšanja poskusila tablet, kapsul ali druge čudežne hrane za hujšanje, ki bi nadomeščala njene obroke.

"Zadnji mesec sicer uživam beljakovinski šejk, vendar kot napitek za regeneracijo po vadbi, ne pa kot nadomestilo obroka. Prepričana sem, da se da s prehran­skimi dodatki počakati do takrat, ko se napredek ustavi, saj verjamem v to, da se lahko največ naredi s prehrano."

"Grem do konca!"

Helena trenutno tehta 67 kilogramov in nosi konfekcijsko številko hlač 38, zgornje dele pa številko S ali M.

"A ko začneš s preobrazbo in vidiš, česa si zmožen, želiš telo izklesati do konca. Manjka mi še pika na i, predvsem na območju trebuha, in zmagati želim do rojstnega dne, ki bo julija."

Helena je že čisto blizu. A z motivacijo, novim telesom in novimi močmi je prišla tudi nova volja. Kmalu po prvih uspehih v hujšanju je prevzela delo administratorke na Facebook strani Tvojih 25 minut, saj je prepričana, da vsi, ki želijo shujšati, potrebujejo le močno voljo.

Ustanovila pa je že novo skupino Healthy & Positive, ka­terih začetnice so del njenega imena. V tej skupini navdušuje ogromno število članov s svojimi rezultati, ki so rezultat celostne spremembe življenjskega sloga, izvajajo pa tudi druge programe, eden takšnih je vadba Insanity.

Samozavest prinese tudi službo Helena je tako navdihujoča, močna in pozitivna, da smo prepričane, da ji bo uspelo. Ko se je pred svetom skrivala na kavču z nutelo v roki, ji delo z ljudmi ni prišlo niti na misel, zdaj pa se je njen svet zavrtel v nove razsežnosti:

"V motiviranju drugih sem se resnično našla. Rada bi dokazala, da ne glede na to, kako črno se zdi, vsak lahko iz sebe naredi samozavestno osebo. Sprememba na telesu je sicer vidna vsem, a nevidna je tista pod površjem, ki jo zaznamo sami.

Zdaj se veliko več smejem, sem pozitivna, odločna in verjamem, da se da plesati tudi v dežju, namesto da čakamo na sonce. Želim si postati osebna motivatorka, prehranska svetovalka in mogoče pozneje tudi osebna trenerka, a vse ob svojem času, predvsem pa sem trenutno sama še vedno na prvem mestu."

Besedilo: Petra Arula
Fotografije: Helena kermelj, Sabina Tomažič, osebni arhiv

Preberi še: Se tudi ti vrtiš v začaranem krogu med prehranskimi dopolnili in hitrimi dietami?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri