Gremo v kino: Brad Pitt - morilec, ki ubija nežno

Ko vročeglava mladeniča oropata mafijsko sponzorirano igro pokra, stopita na rep najbolj zločinski svojati New Orleansa.

1. 12. 2012

Hladnokrvni izterjevalec Jackie poskuša najti odgovorne in pomiriti strasti, toda ko igra postane preveč krvava, za pomoč zaprosi okorelega newyorškega zločinca Mickeyja. Kljub temu dvoličnost vseh vpletenih povzroča vse več zapletov, ki se vedno znova končajo v divjih pretepih, vrtoglavih zasledovanjih in krvavih strelskih obračunih.

Johnny Amato bi po besedah Vincenta Curatole, ki ga igra, "rad prišel med 'pomembneže', kajti ti ne delajo, le odločitve sprejemajo."

V svojo tolpo pritegne Frankieja (Scott McNairy), ki ga je spoznal v zaporu, in se ima za njegovega mentorja. Toda skrbi ga partner (Ben Mendelsohn), ki ga Frankie privleče s seboj:

"Russel je katastrofa na dveh nogah," pravi Curatola. Dneva ne zna preživeti, ne da bi bil zadet, in denar za droge dobiva s preprodajo ukradenih psov."

Markie Tratttman (Ray Liotta), ki skrbi za to, da gredo kvartopirske partije kot po maslu, ima ob sebi vedno kakšno lepotičko in ga imajo vsi radi. Ob ropu partije pokra, ki je potekala pod mafijskim okriljem, je najočitnejši osumljenec.

"Pokličejo Jamesa Gandolfinija, ki igra Mickeyja, da mi pokaže vetra, a je fant preveč zapit," se smeji Liotta. Zato Markieja premlatita 'gorili', ki ju je bil poslal sam, da pobereta kockarske dolgove.

"Nihče noče več organizirati partij pokra, če se ljudje, ki so si drznili izvesti rop, še veselo sprehajajo naokoli. Dokazati moramo, da smo se dela lotili z vso resnostjo, zato pokličemo Jackieja Coogana; ta je iz svojega 'poklica' ustvaril pravo umetnost," razlaga Richard Jenkins, ki igra voznika, odvetnika in posrednika med morilcem Cooganom (Brad Pitt) in stranko, ki prvega najame, da zadevo razišče.

Komedija se za navdih pravzaprav lahko zahvali trilerju iz sedemdesetih The Friends of Eddy Coyle po romanu Georgea V. Higginsa.

"Film sem videl na TV," razlaga režiser, "in takoj me je pritegnil realizem likov, situacij in dialogov. Brž sem po spletu pobrskal za Higginsom in ugotovil, da je bil 20 let tožilec v Bostonu in da je napisal še 20 drugih romanov, ki jih sploh več ne tiskajo. Ker Eddy Coyle v kinu ni bil uspešen, je Higgins po hollywoodski logiki odpisan. Iz antikvariata sem si takoj dal poslati deset njegovih knjig in začel brati. Cogan's Trade je bila na vrsti tretja – in takoj se mi je zdela kot nalašč za film: sijajni liki, sijajni dialogi, povsem enostaven zaplet."

Ubij jih nežno!

V Ubij jih nežno poleg Brada Pitta igrajo še Richard Jenkins (The Vistor), James Gandolfini (Sopranovi), Ray Liotta (Narko), Scoot McNairy (Monsters), Ben Mendelsohn (Živalsko kraljestvo), Vincent Curatola (Sopranovi), Max Casella, Trevor Long, Slaine in Sam Shepard.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri