"Fotopub" - festival fotografije, ki ni Fotopub

Na ruševinah vsem dobro znanega Fotopuba, festivala in delavnice dokumentarne fotografije, ki je v Novem mestu potekal kar trinajst let, se počasi rojeva "fotopub", mlad festival mlade fotografije, ki ni Fotopub. Zakaj? "Ker ga potrebujemo," kot trdijo organizatorji.

25. 6. 2014

Vsem bolj angažiranim v slovenski kulturni sceni je že znana nesrečna situacija festivala Fotopub, ki bi moral letos že štirinajstič opraviti svoje poslanstvo največjega in najbolj uspešnega slovenskega festivala fotografije in fotografske delavnice. Žal mu letos v poznani obliki to ne bo uspelo. Zato so se mladi, dolžniki Fotopuba, ki jih je kot nevedne najstnike počasi popeljal v svet prave fotografije, odločili, da morajo to zgodbo nadaljevati.

Odločili so se, da naredijo "fotopub".

Koncept je preprost. Sproščen festival povezovanja, zabave in znanja z veliko glasbe in malo denarja.

Festival bo potekal tri dni, od 7. do 9. avgusta, pred samim festivalom pa bo 3. avgusta v galeriji Simulaker organiziran open studio, kjer bo nastajala ena izmed fotografskih razstav, predstavljenih na festivalu.

Večina dogajanja bo, kot smo že navajeni, potekala v atriju kluba LokalPatriot, kljub temu, da festivala letos ne organizira zavod Lokal Patriot, organizatorji, ki se najraje opišejo zgolj kot skupina mladih fotografov, pa napovedujejo tudi kakšno nenapovedano intervencijo na prostem. Uradno je producent letošnjega festivala sicer novomeško društvo Klapa, ki je v prejšnjih letih priredilo festival Novomeška filmska šola, še prej pa Filmski festival Novo mesto.

Četrtkova otvoritev festivala bo predstavila razstavo mladih slovenskih fotografov, študentov, ali pa tistih, ki so ravno končali svoj študij fotografije. Na razstavi bodo sodelovali Aljaž Celarc (MA AKV St. Joost, Nizozemska), Klemen Ilovar (Gerrit Rietveld Academie, Nizozemska), Jure Kastelic (University of Brighton, VB), Bojan Mijatovič (VIST, Ljubljana), Miha Erjavec (ALUO, Ljubljana), Dare Sintič (VIST, Ljubljana), Dušan Josip Smodej (FAMU, Češka) in Tadej Vindiš (FAMU, Češka). Po odprtju razstave v galeriji Simulaker, bo, kot smo navajeni že s Fotopuba, sledilo večerno predavanje.

Podobno bosta potekala tudi petek in sobota. V petek lahko pričakujemo odprtje razstave dveh mladih angleških avtorjev, Esme Horne in Patricka Raimondi Taylorja, v galeriji novomeškega Sokolskega doma, v soboto pa bodo svoje delo predstavili trije študentje nizozemske Gerrit Rietveld Academie, Conrad Bosshard, Franziska Schulz in Lisa Sudhibhasilp, tokrat v galeriji novomeškega Kulturnega centra Janeza Trdine. V soboto bo potekal tudi portfolio review, na katerega se bo možno prijaviti kmalu.

A vendar, vse pa ne bo tako, kot je bilo na Fotopubu. Po večernih predavanjih sledi glasbeni program, ki bo posebnost letošnjega "fotopuba". Program, za katerega je poskrbela skupina Don't make new people, bo vsak večer predstavil skupino DJ-ev, med katerimi lahko zasledimo tudi nekatera znana imena slovenske glasbene scene. Nastopili bodo Žiga Murko, Boomhauer & Donkeyhorse, Loutseau & Some1Else, MIR, Nikus Pokus, Freeverse, Bakto, DVS, Felis Catus b2b Levanael, žakpižon & Krilc, Moe Lester & TizTiz ter Softskinson.

Vstop na vse festivalske dogodke je brezplačen, organiziran pa bo tudi brezplačen avtobusni prevoz iz Ljubljane v Novo mesto.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri