Filmski festival s kavča: Kaj si ogledati na letošnjem Liffu?

Če si pretekla leta zamudila filmski festival Liffe, ker se je bilo težko premakniti iz udobja toplega doma, bo letos ta prišel k tebi na dom. 

Filmski festival s kavča: Kaj si ogledati na letošnjem Liffu? (foto: Liffe) Liffe
7. 11. 2020

Izjemoma bo 22 kakovostnih filmov svetovne produkcije tokrat med 11. in 22. novembrom festivalsko prišlo k nam na dom, zato izkoristi to priložnost za popestritev mrzlih dni, ki prihajajo! Težkemu filmskemu letu navkljub je Liffe naredil izbor odličnih filmov, od katerih te bo zagotovo očaralo teh 7.

Asistentka

Zgodba mlade asistentke, ki je v službi priča vprašljivim aktivnostim svojega vplivnega šefa, pomenljivo spominja na afero spolnih zlorab, povezanih s Harveyjem Weinsteinom, ki je sprožila gibanje #MeToo.

Pred Jane, ki se je pred kratkim zaposlila kot asistentka vplivnega medijskega producenta, je nov delovni dan. V službo kot ponavadi prispe prva in odide zadnja, njeno delo je naporno in enolično. Tiskanje urnikov in potovanj, naročanje kosil in skrb, da je šefova pisarna kot iz škatlice. Tiho prenaša nenehno sovraštvo sodelavcev in šefovo grajanje ter molče opazuje, kako številne privlačne mladenke vstopajo v njegovo pisarno. Kmalu ji postane jasno, da je njen sum upravičen in da je nehote del sistema, ki dopušča oziroma podpira tudi spolne zlorabe.

Undine

Ljubezenska zgodba s pravljično-mističnim pridihom govori o temperamentni zgodovinarki in zadržanem potapljaču, ki skušata s svojo zemeljsko krhkostjo kljubovati usodi in skrivnostnim vodnim silam.

Undine je vodnica v Berlinu. Do potankosti obvlada zgodovino nemške prestolnice, še posebej muzejskega kompleksa Humboldt Forum. Je lepa, samozavestna in zgovorna, njene razlage so zanimive in privlačne - skorajda popolno nasprotje njenega zasebnega življenja. Njen izbranec jo je namreč zapustil in vsak dan z bolečino v srcu pogleduje proti bližnji kavarni. A nekega dne spozna tihega mladeniča, ki se preživlja kot potapljač za odpravljanje napake na industrijskih rezervoarjih in vodnih objektih. In prav voda ju s svojo silo združi ob prvem srečanju - ki usodno zaznamuje njuno zvezo …

Švic

Tri dni v življenju priljubljene fitnes motivatorke, ki ji iskrena objava na Instagramu svet nenadoma obrne na glavo.

Sylwia je tridesetletna fitnes motivatorka iz Varšave, ki je zaslovela s svojimi objavami na družbenih omrežjih. Športnica vsak dan trdo dela, da bi svoje telo ohranila v čim boljši formi, obenem pa poskuša navdihniti na tisoče drugih, da bi stopili na isto pot. Ko nekega dne na Instagramu objavi zapis, v katerem prizna, da se počuti osamljeno, se pred njenim stanovanjem pojavi zalezovalec. Sylwia ga sprva ignorira in se poskuša še naprej osredotočati na svoj naporni urnik, a ko njegovi poskusi postanejo vse bolj vulgarni, dekle vse težje ohranja nasmeh na obrazu. Nekega dne Sylwia gostuje v priljubljeni televizijski oddaji in javnosti spregovori iz srca. Takrat prvič spozna, kdo ali kaj je v življenju zares pomembno.

Martin Eden

Režiser Pietro Marcello je navdih za film, ki obravnava številne aktualne tematike, kot so individualizem, družbena razslojenost ter vloga in pomen kulture v družbi, našel v istoimenskem romanu Jacka Londona.

Mornar Martin Eden nekega dne iz pretepa v pristanišču reši Artura, mladeniča iz družine premožnih industrialcev. Arturo Martina v znamenje hvaležnosti povabi k sebi domov, kjer mornar spozna mladeničevo sestro Eleno in se vanjo zaljubi na prvi pogled. Razgledano in omikano dekle Martinu simbolizira družbeni položaj, h kateremu teži tudi sam, zato sklene uresničiti svoje sanje in postati pisatelj. Toda kmalu se pod vplivom starejšega intelektualca Russa Brissendena začne gibati v socialističnih krogih, to pa močno razburi njegovo izbranko.

Nažgani

Režiser Thomas Vinterberg in igralec Mads Mikkelsen sta znova združila moči v komediji, ki se sprašuje, ali je povišana raven alkohola v krvi res tako slaba stvar.

Martin je bil še nedavno tega najboljši učitelj na srednji šoli, zdaj pa je zapadel v globoko krizo. V razredu se pojavi le poredkoma, njegov zakon je v krizi. Nekega dne ga na rojstnodnevni zabavi prijatelji prepričajo, da začne popivati z njimi. Eden izmed njih pove zgodbo o filozofu, ki je zagovarjal tezo, da so ljudje rojeni s pol promila premalo alkohola v krvi. Svojim kolegom zato predlaga svojevrsten eksperiment: od zdaj naprej bodo vsak dan pili ravno toliko, da bodo vseskozi vzdrževali primerno raven alkohola v krvi. Zadeva sprva deluje, a kmalu na površje privrejo dolgo potlačene osebne težave. Se rešitev skriva v opustitvi ali v nadaljevanju tega nenavadnega poskusa?

Poletje 85

Ozon se vrača k svojim filmskim koreninam s tragično romantično zgodbo o brezskrbnem prijateljstvu in neuslišani ljubezni na obali Normandije, posneto po romanu Aidana Chambersa.

Alexis je šestnajstleten fant iz delavske družine, ki v vročih poletnih dneh razmišlja o prihodnosti. Ko ga nekega dne na jadrnici nepričakovano zajame vihar, spozna dve leti starejšega (in premožnejšega) Davida, ki ga reši pred pretečo nevarnostjo. David Alexisa povabi k sebi domov, mu priskrbi službo v mamini trgovini ter ga začne zasipati z darili in pozornostjo. Fanta postaneta nerazdružljiva in vse kaže, da bo poletje, polno drznih najstniških podvigov in prebujajoče se seksualnosti, v vseh pogledih sanjsko. A kaj ko se sanje v teh burnih letih zdijo tako lahko uresničljive - pa ne samo tiste o ljubezni, ampak tudi o smrti …

Sol solza

Ljubezenske izkušnje mladega mizarja se pred gledalcem nizajo v črno-belem kontrastu s stilizirano narativno razdaljo, v kateri zaživita tako na prvi pogled lahkomiselna mladostna čutnost kot zrela pomirjenost s preteklostjo, poosebljena v mizarjevem ostarelem očetu.

V želji, da bi se izšolal za mizarja, Luc prispe v Pariz. Tavajoč po mestu spozna Djemilo, ki mu priskoči na pomoč ter ga očara s svojo sramežljivostjo in nedolžnostjo. Prepustita se čutni romanci, ki jo prekine Lucov odhod domov k očetu. Tam sreča nekdanje dekle Genevi?ve, med njima vzplamti stara ljubezen in Djemila je pozabljena. Ko dobi priložnost za šolanje na prestižni mizarski šoli, Luc pozabi na Genevi?ve in se preseli v Pariz. Tokrat spozna Betsy; ta v njegov svet vnese vonj po svobodi, ki jo s svojo širino ponuja tudi francoska prestolnica.

Za več informacij odklikaj na uradno spletno stran festivala.

Pripravila: Patricija Fašalek

Fotografije: PROMOCIJSKO GRADIVO