Film o legendarni Grace Kelly - Grace Monaška

»Zamisel o mojem življenju kot pravljici je sama po sebi pravljica.« – Grace Kelly

21. 5. 2014

Grace Kelly je na vrhuncu slave pustila kariero hollywoodske igralke in se leta 1956 poročila s princem Rainierjem Monaškim.

Šest let pozneje ji – sredi krize, ki je grozila Monaku in njenemu zakonu – sloviti Hitchcock ponuja glavno vlogo v svojem naslednjem filmu Marnie , ki bi jo vrnil pod žaromete Hollywooda. Grace se znajde na razpotju: izbrati življenje, kakršnega si je vedno želela, ali pa se sprijazniti z vlogo ženske, kakršna je postala – njena visokost, princesa monaška.

Film se odvija leta 1962, šest let po sloviti »poroki stoletja«, in predstavlja utrinek enega samega leta v življenju najbolj proslavljene princese dvajsetega stoletja Grace Kelly, ki skuša uskladiti svojo preteklost in sedanjost. Želi si vrnitve na velika platna, hkrati pa je našla novo vlogo kot mati dveh deklic, monarhinja evropske kneževine in žena princa Rainierja III.

Medtem ko razmišlja o snubitvah Alfreda Hitchcocka, ki jo mami, da bi se vrnila v Hollywood in nadaljevala igralsko kariero, se Grace znajde globoko v osebni krizi, ko modernizacijo staromodnega Monaka, ki jo skuša uvesti Rainier, zaustavi francoski predsednik Charles de Gaulle; ta namreč želi mestni državici vsiliti francoske davke in na silo spet prevzeti kneževino. Razbohoti se mednarodna kriza in grožnja francoskega vdora ne načne zgolj razmerja njeni družini, zakonu in državici, temveč tudi v Graceinem življenju. Napočil bo trenutek, ko se bo filmska ikona, Američanka daleč od doma, morala spopasti s težko odločitvijo: ali se bo vrnila v čevlje po vsem svetu oboževane filmske zvezdnice ali pa se bo sprijaznila s svojo novo vlogo in osebnostjo, s svojo dolžnostjo soprogu, otrokoma in drugi najmanjši državi na svetu, kjer je našla svoj novi dom.

Grace Monaška je pravljica o resničnem življenju, mogočna romanca, portret filmske legende princese Grace in zgodba o spoznanju, da ljubezni ne izvira vedno samo iz strasti; ljubezen je tudi dolžnost.

Igralko, okoli katere so se – in se še vedno – spletale legende, pod režijsko taktirko Olivierja Dahana upodablja Nicole Kidman, ob njej igrajo še Tim Roth, Frank Langella, Paz Vega, Parker Posey, Milo Ventimiglia in Derek Jacoby. Scenarij je prispeval Arash Amel, ki je film tudi produciral skupaj s Pierre-Angeom Le Pogamom in Udayem Chopro.