Film Ničelni teorem raziskuje smisel življenja

Terry Gilliam, režiser napetih trilerjev 12 opic in Skrivnost bratov Grimm, predstavlja kontroverzno vizijo bližnje prihodnosti, kot jo doživlja čudaški računalniški genij Qohen.

V filmu glavno vlogo igra Christoph Waltz (Qohen Leth), ki je za vlogo nacističnega polkovnika Lande v Tarantinovih Neslavnih barabah prejel številne nagrade: SAG, BAFTA, zlati globus, zlato palmo v Cannesu in oskarja. (foto: revija Lea) revija Lea
16. 4. 2014

M ed reševanjem matematičnih problemov za vseprisotno korporacijo nestrpno pričakuje skrivnostni klic, ki naj bi mu pojasnil smisel življenja, ob tem pa postaja žrtev svojih nevroz, notranjih strahov in teorij zarot.

Brezplodno dokazovanje obstoja ničelnega teorema ga privede na rob pameti, edini stik z resničnim svetom pa mu omogoča zapeljivo dekle na poziv Bainsley. Distopični spektakel Terryja Gilliama z zvezdniško igralsko zasedbo ponuja razmislek o vlogi tehnologije v današnji družbi. Z Ničelnim teoremom Gilliam končuje trilogijo, ki jo je začel s filmom Brazil in nadaljeval s filmom 12 opic, ter ponuja vpogled v to, kako prihodnost danes vidijo starejši moški.

London prihodnosti

Film Ničelni teorem se dogaja v fantazijskem Londonu prihodnosti. Glavno vlogo Qohena Letha, ekscentričnega in samotarskega računalniškega genija, ki ga prevzema eksistencialna tesnoba, igra prejemnik dveh oskarjev Christoph Waltz. Qohen Leth živi sam v požgani cerkvi in čaka na telefonski klic, ki mu bo prinesel odgovore, ki jih že dolgo išče. Hkrati razvija skrivnostni projekt, ki mu ga je dodelil upravnik (Matt Damon).

Cilj projekta je odkriti smisel življenja ali enkrat za vselej dokazati, da smisla ni. Toda njegovo samoto prekinejo obiski spogledljive Bainsley (Mélanie Thierry) in Boba (Lucas Hedges), upravnikovega čudežnega sina. Toda šele ko spozna moč ljubezni in poželenja, postane sposoben razumeti smisel življenja.

Internet zapeljuje

Dvainsedemdesetletni Terry Gilliam je na lanskem beneškem filmskem festivalu, kjer je prejel nagrado future film festival digital ter bil nominiran za zlatega leva, predstavil film in ob tem skritiziral internetno kulturo: "Ko sedim za računalnikom, pogosto začutim, kako me internet zapeljuje. Ponuja mi dostop do vsega znanja na svetu – obenem pa se sam pri sebi bojim, da nimam več pristnih medsebojnih odnosov, ampak samo virtualne."

Film po njegovem mnenju nagovarja ravno mlade, na spletu aktivne ljudi. "Zdi se, da bo film najbolj odmeval med mladimi, ki so ves čas priklopljeni na internet ... do te mere, da jih ta popolnoma pogoltne."

Revija Lea

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri