Film Duhovnikovi otroci podrl rekord gledanosti na Hrvaškem

Oče Fabijan, mladi duhovnik na malem dalmatinskem otoku, želi povečati nataliteto in tako začne prebadati zapakirane kondome. Dodatno pomoč mu ponudi prodajalec v trafiki, pozneje pa se jima pridruži še lokalni lekarnar.

26. 7. 2013

Glavni junak filma je mladi in predani duhovnik Fabijan (Krešimir Mikić), ki v sklopu svojega službovanja pristane na malem dalmatinskem otoku. Zaskrbljen zaradi padca natalitete začne v duhu svoje katoliške vere neobičajno akcijo – prebadanje zapakiranih kondomov!

V njegovi hišni manufakturi se mu kmalu pridružita še dva otoška posebneža – ­prodajalec v trafiki (Nikša Butijer) in čudaški lekarnar (Dražen Kühn). S skupnimi močmi praktično ukinejo vso obstoječo kontracepcijo na otoku. Njihova akcija se pokaže kot velik uspeh, saj se kmalu poveča število rojstev in porok v mestu. Ampak stvari se začnejo zapletati do te mere, da mora stvar preveriti celo njihov škof.

Režiser hitov

Duhovnikovi otroci je naslov nove komedije Vinka Brešana, režiserja največjih hrvaških filmskih hitov Kako se je začela vojna na mojem otoku in Maršal. Mimogrede, za oba prva hita mu je scenarij napisal oče Ivo Brešan. Komedija Kako se je začela vojna na mojem otoku je najbolje gledani film na hrvaškem od osamosvojitve (več kot 300 tisoč gledalcev). Njegov drugi film Maršal si je ogledalo skoraj 100 tisoč gledalcev, tretji film Priče pa je eden od mednarodno najbolj priznanih hrvaških filmov.

Po skoraj štiriletnem premoru je Vinko Brešan ponovno v svojem žanru komedije snemal na malem hrvaškem otoku. Brešan ob objavi rezultatov obiska na hrvaškem pravi: "Vsak film mora pripadati nečemu, čemur pravimo zabava. Ob prvih odzivih na film in podiranju rekordov gledanosti na Hrvaškem me veseli, da je film prestal tudi ta izpit. Seveda filmi niso samo statistike in številke, zato iskreno želim, da vsakega gledalca film nasmeje in da odide iz kina razmišljajoč o tem, kar je videl. Če Duhovnikovi otroci ostanejo v mislih gledalcev več kot teh 90 minut, kot traja film, bo to največji uspeh filma!"

Film Duhovnikovi otroci je že prvi konec tedna podrl rekord gledanosti na Hrvaškem s 33.759 gledalci in tako postal domači film z najboljšim otvoritvenim vikendom od osamosvojitve Hrvaške. Film se še po četrtem tednu drži na prvem mestu gledanosti na Hrvaškem in ima že več kot 130 tisoč gledalcev.