Film: Denzel Washington v vlogi pravičnika

Antoine Fuqua režiser napetih trilerjev Padec Olimpa, Strelec in Dan za trening predstavlja zgodbo o nekdanjem specialcu Robertu, ki je v želji po običajnem in mirnem življenju uprizoril lastno smrt.

Denzel Washington (foto: revija Lea) revija Lea
30. 9. 2014

Zaposlen v tehnični trgovini poskuša ostati neopazen, toda kriminal in stiska soljudi, ki se razraščata iz dneva v dan, v njem prebudita željo po borbi za pravico. Odloči se pomagati mlademu dekletu Teri, ki jo v krempljih drži ruska mafija, toda s tem dregne v osje gnezdo in povzroči neustavljivi vrtinec nasilja in kaotičnega uničenja.

V Pravičniku Denzel Washington igra McCalla, moškega, ki je prepričan, da je skrivnosti preteklost pusti za seboj in se je posvetil novemu, mirnemu življenju. A ko McCall spozna Teri (Chloë Grace Moretz), mladenko, ki jo nadzirajo strahovito nasilni ruski mafijci, ne more stati križem rok – mora ji pomagati.

Oborožen s skrivnimi sposobnostmi, ki mu omogočajo, da se maščuje vsem, ki surovo ravnajo z nemočnimi, se McCall odpove upokojitvi, za katero se je sam odločil, in odkrije, da se je v njem ponovno prebudila želja po pravičnosti. Če ima kdo težavo, če nekdo nima možnosti, če se ne morejo obrniti na nikogar več, bo pomagal McCall. On je pravičnik.

Prirojen občutek za pravičnost

Po mnenju Denzela Washingtona je sila, ki žene Roberta McCalla, lik, ki ga igra v akcijskem trilerju Pravičnik, prirojen občutek za pravičnost. "Robert McCall je v preteklosti storil marsikaj slabega in zdaj se poskuša poboljšati. Na preteklost ni ponosen in res se trudi," razloži Washington. A željo po pravičnosti v njem ponovno prebudi deklica, ki ji je ves svet obrnil hrbet in ki potrebuje njegovo pomoč,

"Samega sebe ne mara. Svojih sposobnosti ni nikoli zanemaril, je pa zavestno sprejel odločitev, da jih ne bo več uporabljal. Ko pa sreča mlado nedolžno dekle, ki je zlorabljeno, se odloči, da mora nekaj storiti."

"McCallova motivacija je preprosta," pravi producent Todd Black. "Ko se običajnemu človeku zgodi krivica, nekomu, ki se sam ne more braniti ali ne ve, kje bi začel, bo on poskrbel zanj – nasilno ali nenasilno."

Film ima enak naslov kot serija iz osemdesetih in ima enako osrednjo zamisel – moški, izjemno dobro izurjen, ki zagotovi pravico nemočnim v nemogoči situaciji. Čeprav so filmarji po izvirniku povzeli samo naslov in osnovno idejo, je zamisel sama postala samo še bolj relevantna.

"Beseda pravičnik je zelo mogočna. Veliko ljudi je prepričanih, da je na svetu veliko nepravičnosti, zato je zamisel, da bi ustvarili ravnovesje z več pravičnosti, zelo pomenljiva. Če kaj, mislim, da naslov danes, leta 2014, pomeni več kot v osemdesetih. Ljudje razumejo tovrstnega junaka: človeka junaških dejanj, ki pomaga ljudem, ki so pomoči najbolj potrebni." Richard Wenk se je lotil pisanja scenarija vedoč, da bo glavni lik odigral Washington:

"Napisal sem izvirno zgodbo, tako, ki je v seriji ni bilo. McCall ostaja skrivnosten, in to mi je omogočalo, da sem si lik na novo zamislil."