Festival kuhanja tržiških bržol v Tržiču!

Z namenom, da  tradicija kuhanja tržiških bržol ne bo šla v pozabo, te v soboto, 16. junija, od 8. ure naprej prijazno vabijo v svojo družbo na 4. Svetovni festival tržiških bržol v atrij Občine Tržič.

15. 6. 2012

Organizatorji pripravljajo pester in zanimiv program, ki bo v celoti posvečen edinstveni tržiški kulinarični specialiteti, obljubljajo pa tudi, da bo bržol dovolj za vse obiskovalce.

Stoletja tradicije kuhanja bržol

V Tržiču sega tradicija kuhanja bržol v 17. stoletje in že Valvasor je pisal o njih in o nogavičarski obrti ter o laneno-volnenem blagu imenovanem mezlan, ki se je izdelovalo.  Za pletenje in tkanje so uporabljali volno, meso pa so uporabili za ovčjo obaro - bržole. Praženemu in dušenemu mesu so dodali »gvirce«: veliko vejic šetraja, lovor, brinove jagode, celi črni poper, česen, čebulo in korenček.

Pred 2. svetovno vojno so bile v  tržiških hišah  bržole zelo pogosto na jedilnikih. Kovaški in usnjarski pa še čevljarski mojstri so imeli od nekdaj  na jedilniku bržole na pogostitvi za vajence in pomočnike ki je bilo  prvo nedeljo po sv. Mihaelu 29. novembra. Bržole so se po domovih  kuhale tudi za obrtnike, ki so hodili v štero na kmete.

Družine s številnimi otroci so poleti večkrat ob nedeljah šle v  naravo okrog Tržiča, pripravile ogenj in v veliki kozici »rontale« bržole s krompirjem. Tudi tekmovale so med seboj, kdo je skuhal najboljše bržole. Bržole so se kuhale tudi na veselicah, pri pogrebščinah, v planinskih kočah in če so prišli številni sorodniki na obiske, pa tudi v podjetjih, na gasilskih vajah, na večjih prireditvah, šuštarskih sejmih, v vsaki tržiški gostilni, ki je kaj dala na svoje ime, se je vedno dalo pojesti porcijo bržol.

Vir: zgodovina kuhanja tržiških bržol Marija in Mihael Petek iz Tržiča

Več informacij o festivalu kuhanja bržol poišči na spletni strani www.brzoljada.si.


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri