Fake Orchestra v Cankarjevem domu

Fake Orchestra - Slovenske ljudske v novih gvantih najavlja za 20. decembra ekskluzivni akustični koncert v Štihovi dvorani Cankarjevega doma.

24. 11. 2013

Fake Orchestra je od nastanka 1997 med pionirji priredb slovenskih ljudskih pesmi v modernejše glasbene oblike, kot so jazz, soul, funk, rock, afrobeat in številne druge.

Zasedba izjemnih glasbenikov je pod vodstvom kitarista Igorja Leonardija doslej posnela štiri albume; na zadnjem z naslovom Kud najdemo izključno slovenske ljudske pesmi v radoživih zvočnih podobah, ki jih slikajo pretežno plesni ritmi in jazzovske improvizacije.

Za ekskluzivni nastop v CD bodo glasbeniki električne inštrumente zamenjali z akustičnimi in nam v 10-članski postavi z gosti in pevko Ano Vipotnik na čelu predstavili bolj in manj znane ljudske pesmi iz različnih slovenskih pokrajin – v novih oblekah.

Fake Orchestra info

Skupino Fake Orchestra je leta 1997 ustanovil Igor Leonardi, kitarist, skladatelj gledališke in filmske glasbe, sovoditelj in glasbeni producent mladinske oddaje Muzikajeto na RTV SLO (leta 2011 je oddaja prejela viktorja popularnosti). Igor se je šolal na graški akademiji za jazz, deset let pa je živel in ustvarjal v ZDA, kjer je med drugim sodeloval z Donom Cherryjem, Metallico in številnimi drugimi glasbeniki z vseh koncev sveta.

Poleg njega so v skupini še pevka Ana Vipotnik, basist Nino de Gleria, saksofonistka Ana Šimenc, trobentač Igor Matković, bobnar Enos Kugler in saksofonist Primož Fleischman. Kdor spremlja slovensko glasbeno sceno, bo hitro uvidel, da gre za same izvrstne glasbene osebnosti, z dolgoletno in bogato glasbeno kariero.

Fake Orchestra rado posluša tako starejše kot mlajše občinstvo, saj v prepletu različnih glasbenih žanrov stare slovenske narodne pesmi naših dedkov in babic zažarijo v pisani sodobni preobleki. Glasba je prijetna mešanica jazza, etna in drugih glasbenih primesi ter gre zlahka v uho. Zvoki italijanskih popevk, brazilske sambe in reggae ritmov se prepletajo z odmevi jazzovskih zimzelenih,afriških ritmov ter z energijo rocka in funka.

Leta 2009 so bili med nominiranci britanske glasbene revije Songlines za najboljši album in najboljše novince. Songlines Music Awards svetu predstavljajo izjemne glasbene talente.

V zadnjih letih ste lahko na radijskih valovih zasledili uspešnico Jarabi, pri kateri se jim je kot gost pridružil legandarni Pero Lovšin.

Več o tem tudi na spletni povezavi www.cd-cc.si/sl