Facebook neumnosti, ki se jim moraš izogniti

Če želiš ohraniti tisočero prijateljev na svojem facebook profilu, se izogibaj sicer pogostim neumnostim, ki nikoli ne pripeljejo do srečnega konca.

Facebook neumnosti, ki se jim moraš izogniti (foto: Zagorodnaya/Shutterstock) Zagorodnaya/Shutterstock
10. 8. 2012

LAŽNI PROFILI ZA SLEDENJE BIVŠIM

Uf, slaba ideja. Če se ti zahoče, da bi vohunila za svojim bivšim, v upanju, da ugotoviš kako pošastno slabo se ima odkar sta nehala (oziroma katero iz svojega seznama facebook prijateljic sedaj peca), počakaj. Počakaj tako dolgo, da te mine.

Razumemo, da se ti zdi manj sramotno, če se pod psevdonimom prikradeš med prijatelje svojega bivšega, a če te odkrije - in možnosti so, da je med mnogimi tistimi moškimi, ki celo pogledajo koga potrjujejo in te bo že kako razkrinkal - si boš nakopala več težav, kot jih je takšna igra vredna. Če od pomanjkanja informacij že cepetaš, poskusi pokukati v njegov profil preko skupnih prijateljev. Tistih, ki si jih ob ločitvi še nista uspela ustrezno prilastiti.  

FOTO MANIPULACIJA

Tu ne mislimo na obdelane fotografije, ki si si jih nedolžno naložila v svoj profil in za katere slepo verjameš, da nihče ne ve, da so obdelane. Bolj smo v skrbeh za fotografije, s katerimi se ženske včasih maščujejo, ali pa le "preverijo" reakcijo, ko jih, tako malce naključno, objavijo na svojem profilu. Ker se verjetno ne zgodi veliko zabav, druženj in snidenj, kjer ne bi vsaj ena od deklet vneto slikala in ker prav tako verjetno tu in tam poslikaš prijatelje ali partnerja, ima mnogo žensk doma zajeten arhiv takšnih in drugačnih fotografij.

Zgodilo se je že - in to ne malokrat - da so potem na facebook profil romale fotografije, ki so bile zelo zasebnega značaja. Prijatelj v skorajšnji alkoholni komi, da ga potem lajkajo vsi njegovi sodelavci, prijateljica v objemu znanca, da potem njenemu fantu od ljubosumja pokajo očesne kapilare -  no, saj veš.

Takšna manipulacija je nadvse neokusna. Če si že nagnjena k maničnemu objavljanju fotografij, se raje osredotoči na bogatenje osebnega albuma z utrinki, ki bodo vseh tvojih osemtisoč digitialnih prijateljev prepričali, da si veliko bolj avanturistična kot si morda mislijo. 

NADLEŽNO OBNAVLJANJE STATUSA

Vsi imamo med facebook prijatelji nekaj tistih čudovitih deklet (in včasih kakšnega fantiča), ki nenehno spreminjajo status v ambivalentne nesmisle v upanju, da bo pritegnila pozornost, pa čeprav za to v resnici ni razloga.

"Jasna je srečna," je recimo obnovljen status in že je tam trideset ljudi, ki jih firbca zakaj. In Jasna ima žaromet, pa čeprav je srečna samo zato, ker je zjutraj imela normalne metabolične premike.

":(" je tudi lahko status, ki prav tako s pasivno-agresijo teži k pozornosti. Res je, da ljudje, ki izkoriščajo spremembe statusa za pritegovane pozornosti, to lahko počno zgolj zato, ker obenem obstajajo ljudje, ki nenehno padajo na te finte. Žal. Vsako dekle ima med prijatelji dovolj pohotnih dedcev, ki bodo venomer z veseljem naskočili vsako priložnost, da jo oblajajo na njenem zidu. Saj veš, kdo so tvoji. 

LAŽNI STATUS RAZMERJA

Tista "It's complicated." je super. In je zabavna, za tu in tam. Da imajo nekatera dekleta označeno, kot da so v razmerju, pa so v resnici samska, le zato, da jih po facebooku ne bi nadlegovali neobrzdani lovci na samice, pa je že nekoliko bolj žalostna novica. Sploh zato, ker facebook omogoča, da teh osebnih podatkov sploh ne prikažeš. Če se moraš lagati o stanju razmerja, zakaj je potem to sploh potrebno objavljati? Razen, seveda, če si "zasedena samo za nekatere".

Pri čemer se lahko le vprašamo, kako so se ljudje sploh uspeli sporazumevati v starih časih pred facebookom...